Göteborg fortsätter med Telia

Sveriges andra stad har avslutat sin stora telefoniupphandling. Genom att vinna slutauktionen får Telia fortsätta att leverera både växel och operatörstjänster till Göteborg. Ökad tillgänglighet var ett av upphandlingskraven.

När det fyraåriga avtalet under nästa år ska sjösättas praktiskt blir Göteborgs stad ytterligare en stor Telia-kund som lämnar Centrex. Telias dotterbolag Cygate får istället leverera kommunikation som tjänst i form av en Cisco-plattform som kommer att placeras i kommunens egna lokaler. Därmed ska Göteborgs stad få en flexiblare kommunikationslösning med bättre möjligheter till mobilitet och smartare hänvisning än idag.

– De nya funktionerna i växelplattformen gör oss ännu mer tillgängliga. Hänvisningssystemet gör det möjligt att enkelt kunna välja alternativ som sms eller mejl om man inte kan svara i telefonen, säger Jonas Rönnqvist, systemansvarig för telefoni inom Göteborgs Stad.

Hänvisingssystemet och telefonistplattformen som kommer från Visionutveckling kommer också att vara integrerat med kalendersystemet, vilket gör att personalen inte behöver hänvisa sig manuellt om de sitter i ett bokat möte.

Mer mobilitet

För personal som behöver ha mobil tillgång till sina kommunikationslösningar finns det möjlighet att välja tjänstepaketeringar med bland annat mobil anknytning och fast pris för mejlsynk.

– Vi räknar med att det kommer att bli allt fler som väljer olika grad av mobilitet, så därför var priset på mobiltrafiken en av de avgörande parametrarna i upphandlingen, berättar Jonas Rönnkvist som samtidigt konstaterar att priset på mobila anknytningar tyvärr blev högre än de hoppats på.

De beräkningar som staden gjort visar ändå på ordentliga besparingar, omkring 30 procent baserat på ett motsvarande användande som de har idag.

– Men sedan vet man aldrig riktigt hur mycket verksamheterna kommer att förändra sina arbetssätt vilket påverkar slutresultatet, säger han.

Totalt beräknas avtalet vara värt omkring 400 miljoner kronor för Telia och Cygate.

Auktion avgjorde

Göteborgs stad har använt den ovanliga modellen att efter en kvalificeringsfas avsluta upphandlingen med en auktion. Under två och en halv timma pågick budgivningen som Telia gick segrande ur. Totalt gavs 145 olika bud, men hur många anbudsgivare som deltog avslöjar inte Jonas Rönnkvist. Uppgifter som Telekom idag fått tyder dock på att förfarandet skrämt iväg en del leverantörer och att det bara handlade om två eller tre deltagare i auktionen.

– Det krävs att de är väl bemannade för att ha mandat att kunna lägga sina bud, men det är å andra sidan den typen av leverantörer som vi vill ha, menar Jonas Rönnkvist som ändå nöjd med utfallet.

För att det inte bara ska handla om pris betonar han vikten av att genom kvalificeringsfasen se till att verkligen få jämförbara och likvärdiga erbjudanden och att de håller rätt kvalitet.

Klart om åtta månader

Under våren ska de första användarna flyttas över till den nya plattformen och hela processen är tänkt att vara klar till halvårsskiftet.

– Det är en tuff tidsplan men vi tror att den ska hålla. Sedan finns det mycket andra frågor kvar att lösa kring hur vi ska använda den nya plattformen för att förbättra kommunikationsmöjligheterna både internt och för att förbättra servicen till medborgarna, poängterar Jonas Rönnkvist.

Denna artikel var tidigare publicerad på tidningen telekomidag.se

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Techtidningen

Techtidningen Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Få nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.