Här är molnlösningen som ska cybersäkra svenska stadsnät

Säkerhet Sedan årsskiftet använder Svenska Stadsnätsföreningen en ny molntjänst från Softjoy för att stärka sin cybersäkerhet.

Här är molnlösningen som ska cybersäkra svenska stadsnät
Mattias Nilsson och Jörgen Olofsson på Softjoy.

Umeåbolaget Softjoys molnlösning heter Let´s secure EU och ger Svenska Stadsnätsföreningen snabba insikter om sina exponerade sårbarheter.

– Softjoys lösning testar automatiskt, varje dag om du vill, kvaliteten i din cybersäkerhet. Något organisationer annars anlitar konsulter för att göra kanske någon gång per år. Och det är inte bara webbsidor som kan kollas, utan intranät, driftsidor och tjänster kopplade till internet, säger Jimmy Persson som är utvecklings- och säkerhetschef på Svenska Stadsnätsföreningen i en kommentar.

Post- och telestyrelsen har gett Svenska Stadsnätsföreningen i uppgift att stärka beredskapen hos 170 svenska stadsnätsaktörer i 200 kommuner.

– Invasionen i Ukraina har fått oss att verkligen förstå hur viktigt fungerande internet är i kristider. Men hoten finns också innan en konflikt bryter ut, i form av spionage och sabotage, och här finns idag ett ständigt närvarande hot mot svenska intressen. Våra medlemmar står för 55 procent av all fiber i Sverige. Det är oerhört viktigt att de har koll på sin säkerhet, säger Jimmy Persson.

”Det blir lite av en blåslampa”

Varje natt genomför Stadsnätsföreningen ett säkerhetstest. Om någonting ändrats sedan det senaste testet får säkerhetschefen en rapport i sin inkorg där brister rankas i färgkoderna grönt, gul och rött. En mer detaljerad teknisk rapport finns också och den skickar han till den som ska åtgärda bristerna.

– Rapporterna jag får är lättbegripliga, vem som helst kan förstå rankingen och färgerna. Jag gillar också att rapporterna blir ett stöd i uppföljningen. Med dem är det så enkelt att se om en konsult faktiskt åtgärdat det där felet eller inte. Det blir lite av en blåslampa, säger Jimmy Persson.

Svenska Stadsnätsföreningen uppmuntrar nu alla sina 170 medlemmar runt om i Sveriges kommuner att också använda molntjänsten. Målet är att få till ett ramavtal med Softjoy.

– Vi är otroligt stolta över förtroendet vi fått av Svenska Stadsnätsföreningen. Det är nästan svårt att beskriva vilken samhällskritisk infrastruktur de ansvarar för. Mer än hälften av Sveriges internet. Vi vet att med vår smarta och prisvärda lösning så kan brister man tidigare missat upptäckas, och upptäckas fort, säger Mattias Nilsson, medgrundare i Softjoy.

Denna artikel var tidigare publicerad på tidningen telekomidag.se

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Techtidningen

Techtidningen Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Få nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.