Det som hänt är att regionstyrelsen valt att ge klartecken till vården att använda den senaste tekniken – trots att man med det riskerar att bryta mot dataskyddsförordningen.
– Ja, vi tog ett beslut i politisk enighet om att sätta patienterna först här, säger Ulf Berg (M), regionstyrelsens ordförande, till Läkartidningen.
Ett av det system som man använder sig av inom regionen är Libreview, där sjuksköterskor och läkare genom appar och sensorer kan följa diabetespatienters blodsockervärden i realtid.
Problemet är här att det amerikanska företaget som ligger bakom kan få tillgång till data, detta trots att servrarna som patientdatan lagras på ligger inom EU.
Får grönt ljus – trots riskerna
Region Dalarnas egen regionsjurist och dataskyddsombud har tittat på användningen och kommit fram till att den kan vara olaglig, men trots det har man alltså valt att ge vården grönt ljus. Och det är enligt Ulf Berg något man kommit fram till efter att ha övervägt alternativen.
– Relationen mellan vad medborgarna tjänar på denna juridik kontra vad man kan förlora om man är diabetiker exempelvis, jag tycker inte det kan jämföras. Vi har vägt risken för att patienten drabbas negativt jämfört med den juridiska risken, och då har vi ställt oss på patientens sida, säger han till tidningen.
Genom sitt beslut riskerar nu regionens sanktionsavgifter. Alternativet är annars att inte använda tjänsten. Från myndighetshåll trycker man på att inköpare ska kräva av leverantörerna att erbjuda GDPR-säkra alternativ, men det är lättare sagt än gjort enligt regionsjuristen Carl Gudmundsson.
– De här stora bolagen struntar ju ofta i lilla Region Dalarna. Det är lite ”take it or leave it” från dem. Vi jurister hade gärna sett någon form av system där medicintekniska produkter kunder ackrediteras nationellt eller på EU-nivå, säger han till Läkartidningen.
Denna artikel var tidigare publicerad på tidningen telekomidag.se
publicerad 29 augusti 2022