Att företag måste börja anpassa sig till och implementera artificiell intelligens i sin verksamhet är inte direkt någon nyhet. AI benämns som en ny teknisk revolution där de företag som sackar efter riskerar att inte kunna jobba igen det tappade avståndet gentemot de som var tidigt ute.
Vilken roll ska it-chefen ta i AI-utvecklingen?
AI Många organisationer har börjat använda sig av AI-tjänster eller planerar att göra det. Men ligger ansvaret hos it-chefen eller är det ledningsgruppen som ska ta taktpinnen? Vi har pratat med Johan Eklöf, ordförande på Techledarna, för att få hans syn på frågan.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Men när det kommer till frågan om vem som ska leda arbetet på företagen kan det möjligtvis orsaka lite huvudbry. Techtidningen har pratat med Johan Eklöf som är ordförande hos Techledarna och fått hans syn på frågan.
– Nu när vi äntrat 2025 har vi ändå hunnit bekanta oss med den mer allmänt tillgängliga AI-tekniken i drygt två års tid. Jag tänker främst då på verktyg som Microsoft Copilot, ChatGPT och så vidare. Nya verktyg fortsätter dock att rassla in i vad som nästan känns som en daglig takt för alla möjliga sorters områden och det är verkligen ny mark vi går på då allt sker så snabbt, säger Johan Eklöf.
Tror du it-chefen känner ett ansvar att leda den här frågan på sina respektive företag?
– Jag tror att det säkert finns it-chefer som håller sig sömnlösa på nätterna för att sitta och förkovra sig i AI-relaterade verktyg och alla möjligheter det kommer med. Likaväl kommer du stöta på it-chefer som säger ”Nej det här är inte mitt bord, du får ta någon annan”. Och vem vet, det kanske till och med finns it-chefer som ställer just den frågan till ChatGPT för att få svaret. Enligt mig så är det en organisatorisk fråga där it-chefen tillsammans med ledningen måste sätta upp en tydlig plan så att alla vet vad strategin är och vilka uppgifter som kommer hamna på vems bord.
En fråga för hela ledningsgruppen
Johan Eklöf berättar att det inte är någon självklarhet att frågan ska hamna hos just it-chefen, även om det såklart kan ligga nära till hands. Enligt Johan är det viktigt att fundera på och diskutera internt om frågan spiller över inom alla områden inom företaget, som exempelvis hr och administration.
– Det har säkert och kommer uppstå situationer där till exempel en vd läser i fackpressen att det idag finns AI-verktyg som kan hjälpa utvecklare. Att de kan spara 30 procent på ditten och datten om vi implementerar dessa verktyg inom olika områden och drra ner på utvecklingsresurser eller om man tar bort sina kundmottagare. Men det är ju inte så enkelt, säger Johan Eklöf och fortsätter:
– Hade jag suttit som it-chef på en organisation idag hade jag starkt insisterat på ett möte där hela gruppen kan diskutera vägen fram. Det är en alldeles för stor och organisationsomvälvande fråga för en person att diktera, speciellt då för en yrkesgrupp som i regel redan har mycket på sitt bord.
”Viktigt att ha ett tydligt ramverk”
Förutom själva implementationen av AI-strategin finns det även fler viktiga aspekter att tänka på. En av de viktigaste är den om säkerhet.
– Jag kan ta ett personligt exempel från ett projekt jag var involverad med i vinindustrin. Där ville de börja använda AI för att hantera säkerhetsdokumentation när det kom till shipping. Detta väckte snabbt frågor om policys och riktlinjer då de insåg att alla i hela organisationen berörs av detta. Frågor som i vilken manual står det, vad är vårt tillvägagångssätt här och så vidare. Det är naturligt att det blir så när man påbörjar nya arbetssätt och därför är det viktigt att ha ett tydligt ramverk satt från början innan man implementerar det brett.
Organisatoriska utbildningar
Att begära att en it-chef idag ska ha svaren på alla AI-frågor blir svårt men det är viktigt att hänga med i utvecklingen i största möjliga mån.
– Det finns många resurser och utbildningar om AI idag, men det gäller att sålla tillsammans med andra ansvariga bland dem. Utbildningar inom AI borde inte genomföras på egen hand av it-chefen utan även de som är ansvariga för till exempel hr.
Om vi ska sia om framtiden igen, tror du att det kommer finnas dedikerade AI-chefer som har mer ansvar och mandat i dessa frågor framöver?
– Det är alltid svårt att förutspå sådant. När det kommer till var vi står idag i utvecklingen är det som att vi precis kommit in i hallen till ett stort hus, det finns så mycket mer att utforska. Men vem vet hur utvecklingen kommer se ut de kommande åren med eventuella regleringar från stater och så vidare. AI kanske rentav är förbjudet om fem år, vi vet helt enkelt inte. Men om utvecklingen fortsätter som den gör idag är det nog oundvikligt eftersom området är så komplext.