Logic IT: Det är vårt största projekt hittills

Kontoret Med över 200 mötesytor är Tietoevrys nya kontor det största projektet hittills för Logic IT. Telekom idag har grottat ned sig i teknikvalen tillsammans med Eric Forslund och André Wilstrand.

Logic IT: Det är vårt största projekt hittills

Nyligen berättade vi om it-jättens nya kontor i Arenastaden i Solna. 22 000 kvadratmeter, 1 600 arbetsplatser, tre våningsplan dedikerade till samarbete, 173 tums ledvägg och över 200 mötesytor.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

– Det är vårt största projekt hittills så det var väldigt roligt och vi är otroligt stolta att vi fick uppdraget av Tietoevry, säger Eric Forslund som är försäljningschef på Logic IT.

Projektet som helhet har pågått i flera år, men för digitala mötesexperten Logic IT började det ungefär vid årsskiftet. Mängder av planeringstimmar, ungefär 1700 installationstimmar på åtta veckor och en del omplanering eftersom hårdvarubrist gör att man ibland tvingas tänka om.

– Vi blev klara med de sista installationerna dagen innan inflyttningen så vi har jobbat in i det sista, säger Logic IT:s teknikchef André Wilstrand som varit lösningarkitekt tillsammans med Daniel Lindhagen på Tietoevry.

Tietoevry har Microsoft Teams som utgångspunkt i sitt interna samarbete, men istället för en Teams Room-lösning har man valt att ha utgångspunkten bring your own device för att underlätta för externa gäster. För användaren innebär det att man får laddning, tillgång till skärm, kamera och mikrofon via usb c-kabel.

– Det ska vara enkelt för användarna och så få komponenter som möjligt, men ändå möjliggöra för digitala möten i alla rum. Man ska inte behöva ha någon fjärrkontroll framme utan man kopplar in sin laptop och driver mötet därifrån. Och då väljer användaren själv om det ska vara Teams, Google Meet, Zoom eller något annat, säger Eric Forslund.

Enkelt är bra, men hur kommer det sig att ni valde byod?

Fakta

Här är teknikvalen

Skärmar: SamsungStyrning: CrestronLjud: Bose och GenelecBokningspaneler: HumlyVideobar: YealinkLjudprocessor: QSCMTR: Crestron

– Just för att det ska vara enkelt att komma igång, och på de tre våningsplanen där man har co-creation är det mycket externa användare som också ska kunna ha möten utan att behöva gå in i de interna Teams-systemen för att kunna boka möten. Sen har vi några rum där vi har Teams-resurser, till exempel i styrelserummet där ingen ska behöva nyttja sin laptop för att köra mötet om de inte vill det, säger Eric Forslund.

Märks det ändå i lösningen att Tieto Evry valt Teams?

– Det finns en stor frihet att välja för användarna, men all utrustning är Teams-certifierad i och med det så har vi säkerställt att allt fungerar med rätt kamera, högtalare och mikrofon när Teams används.

Utöver de cirka 180 standardrummen finns det som sagt ett styrelserum, sex utbildningsrum och en scen med en 173 tums led-vägg från Samsung.

Vilken teknik har ni använt i de olika rummen?

– För skärmarna är det rakt igenom Samsung i lite olika storlekar. Väldigt många av dem är återanvända från tidigare kontor där vi tidigt gjorde en inventering, säger André Wilstrand.

– Men det häftiga, tycker jag, är styrningen som sker från källaren. Allt distribueras över nätverk vilket gör att vi har väldigt bra kontroll på ljud, bild och strömförsörjning med mera. Exempelvis de centrala delarna med ljudprocessorer som hanterar ljudvolymer, ekohantering, filter och EQ distribuerar det tillbaka till högtalarna vilket utöver kontrollvinsten också minimerar de hårdvaruprodukter vi måste använda.

André Wilstrand fortsätter:

– Det är en väldigt dynamisk lösning som helhet för det gör det väldigt enkelt att skala upp och installera nya enheter. Man behöver inte dra en massa kabel, utan man kopplar in det till nätverket och lägger till en koppling där.

Är det en avancerad lösning?

– Tittar man på systemet rent krasst ur ett designperspektiv är det en relativt enkel lösning där vi använder nätverksprotokoll och standardprotokoll för distributionen av ljud och bild. Vi använder inte en massa konstiga saker som ska göras på ett avancerat vis, men nyckeln är ändå att man har nätverksarkitekturen med sig. Vi hade inte fått till det här så bra om inte också Tietoevry med Daniel Lindhagen och Patrik Lindkvist gjort det så jobbet för att underlätta för oss.

Finns det någon mer teknisk lösning som ni gillar lite extra?

– Alla rum är bokningsbara med en bokningspanel utanför varje rum. Men en sak som jag gillar är att vi gjort det tydligt för användarna utav utbildningssalarna när tekniken inte används. Tas ljudet inte upp så lyser det en röd diod på tak mikrofonen och filmas det inte med kameran så vänder den sig automatiskt bort, säger André Wilstrand.

Nu ska Tietoevrys personal och samarbetande kunder och partners bo in sig innan man börjar fundera på eventuell utveckling av de valda lösningarna.

– Grunden är ju satt och vill man lägga till högtalare eller något annat är det ju väldigt enkelt för oss att addera hos dem.

Denna artikel var tidigare publicerad på tidningen telekomidag.se

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Techtidningen

Techtidningen Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Få nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.