Men vad innebär det att få den här titeln?
– Det är en form av hedersutnämning från Microsoft som visar på ett långvarigt och dedikerat arbete. Att man anammat deras produkter och tjänster, men även att man delar med sig, sprider insikt och försöker utveckla. Det här är en rejäl klapp på axeln.
Vad har du gjort för att få äran?
– Jag har visat engagemang och försöker hjälpa andra. Jag har lagt mycket fritid på det här och Microsoft har uppmärksammat att jag gått längre i jakten på att försöka förbättra produkterna och tjänsterna än vad som kan förväntas. I Sverige har vi inte haft någon med den här titeln på länge, så det är ganska ovanligt.
Vad innebär det här för dig och för företaget?
– För mig innebär det att man dels får kontakt med övriga MVP:er runt om i världen och kan samarbeta med dem. Och dels tar Microsoft hjälp av oss MVP:er. Det innebär att vi får en rak kanal in till de som utvecklar produkterna och tjänsterna – och även får ett inflytande över produktutvecklingen. De vänder sig till oss för input och våra röster väger tungt. För Cellip är det här en kvalitetsstämpel och ett bevis på att vi har ledartröjan. Det i sin tur gör att vi får en helt annan acceptans från kunder, men även att vi bjuds in som talare och experter i olika sammanhang.
Du har länge hållit workshops och webinars, hur påverkas det att du nu är MVP?
– Det ger mer tyngd, absolut. I och med att jag får insyn djupare in hos Microsoft kan jag underbygga mitt arbete med mer initierad information. Även om jag inte kan avslöja vissa saker, kan jag basera mina teorier och argument på saker jag som MVP får reda på före andra. Och det här kommer våra kunder till gagn eftersom jag gärna delar med mig av det jag kan och får.
Vad är nästa mål nu?
– Nu gäller det att upprätthålla det här. Som MVP blir man utvärderad årligen, så det gäller att fortsätta utvecklas och att vara med och påverka och dela med sig. Målet är ju att det här ska ge ett värde både åt våra kunder, men även åt Microsoft, säger Mårten Hellebro.
Denna artikel var tidigare publicerad på tidningen telekomidag.se
publicerad 6 februari 2019