Vilka är ni, IoT Sverige?
Så får ni till mixen mellan IoT och AI
Internet of things Telekom idag frågar Jin Moen, programchef på IoT Sverige, hur företag ska tänka för att få till rätt kombination mellan IoT och AI.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
– IoT Sverige har uppdraget att öka verksamhetsnytta i offentlig sektor med hjälp av sakernas internet, IoT. Vi är ett strategiskt innovationsprogram som finansieras av Vinnova, Formas och Energimyndigheten, och vi ger bidrag till innovationsprojekt som utförs i samverkan mellan offentliga aktörer, i första hand kommuner och regioner, och företag, forsknings- och innovationsaktörer och civilsamhället. Vi jobbar också med att skapa nätverk och erfarenhetsutbyte mellan dessa aktörer. Tillsammans kan vi skapa en bättre värld för alla i en sammankopplad värld, dvs både uppkopplad och ihopkopplad!
Hur ligger Sverige till när det gäller IoT-användningen?

– Vi fokuserar i första hand på användningen av IoT hos offentliga aktörer. Där ser vi att det finns en enormt stor potential, men det är fortfarande mycket kvar att göra för att nyttja potentialen. Många pratar om att arbeta datadrivet, och att data är den nya oljan. Men det är inte så många som har hittat relevanta sätt att raffinera råvaran isåfall. Här tror jag att utmaningarna är liknande både i offentliga organisationer och större bolag.
Hur ser utmaningarna ut?
– Det finns ofta befintliga arbetsprocesser, förhållningssätt och infrastruktur som behöver transformeras för att kunna jobba datadrivet på riktigt. Vi ser ju att bolag som redan från början jobbar datadrivet har lättare att utnyttja möjligheterna som digitaliseringen och IoT skapar. För oss är det dessutom viktigt att påpeka att IoT inte endast handlar om sensorer, att mäta. Men vi behöver också veta varför och vad vi mäter, hur vi ska använda datat och vilket värde vi vill och kan skapa. Både för individer, organisationer och samhället.
Hur kan vi använda AI för att hantera de stora datamängderna från IoT-sensorer?
– AI kan användas på många olika sätt, och kan garanterat bidra till att skapa värde framöver. Men det finns andra viktiga aspekter kring AI och IoT specifikt, tex datakvalitet. En AI-algoritm blir aldrig bättre än den data den använder. Dålig data in, betyder dålig data ut. Men här borde AI kunna användas på flera sätt. Dels för att avgöra datas kvalitet, men också för att kompensera för bristande datakvalitet. En annan viktig aspekt är att avgöra vilken kvalitet på datat är önskvärd, nödvändig och relevant i olika tillämpningar.
Snabbguide
Fem råd till företag hur de ska bäst kommer igång
- Identifiera ett konkret område, värde, nyttopotential – vad vill ni uppnå och varför?
- Testa i liten skala först och utvärdera under tiden – learning by doing!
- Gör din omvärldsbevakning och lär även av andra – du är inte ensam i IoT-djungeln!
- Använd befintliga standarder om möjligt – interoperabilitet lönar sig i längden!
- Verifiera att du fortfarande vet varför en IoT-lösning behövs och hur du ska använda datat – ”luften blir inte renare bara för att vi mäter den”!
Denna artikel var tidigare publicerad på tidningen telekomidag.se