Samsung: Här är möjligheterna med 6g

6g 6g är fortfarande några år bort men hos Samsung pågår redan förberedelserna för fullt. Vi har pratat med telekomjättens nordiska innovationschef om användningsområdena för den sjätte generationens mobilnät, hur Sverige ska ta en ledarroll i utvecklingen och om framtidens mobiltelefoner.
 

Samsung: Här är möjligheterna med 6g
Oscar Nöjd.

Samsung är en ganska udda fågel bland telekomjättarna. Bolaget är numera rätt ensamma i rollen som en spelare som tillverkar allt ifrån halvledare och basstationer till smarta klockor och telefoner. Nu vill bolaget ta en ledande roll i 6g-utvecklingen.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

 – Samsung var ledande i kommersialiseringen av 5g och lanserade det redan i april 2019. Vi har för avsikt att ta samma roll när det kommer till 6g och har kommit igång bra. Vi släppte ett whitepaper 2020, hade ett globalt 6g-forum i maj och vi tar nu stora roller i viktiga standardiseringsorgan, säger Oscar Nöjd, innovationschef mobilt för Samsung Electronics i Norden. 

 Enligt honom och det sydkoreanska jättebolaget är det framför allt tre områden som 6g kommer att revolutionera.

 – Först och främst så kommer 6g ge oss nästa nivås xr. Att få till riktigt realistiska vr- och ar-upplevelser kräver enorma databeräkningar som mobiltelefonernas processor inte klarar av. Med 6g kommer de beräkningarna kunna ske helt remote.

– Just nu pratar vi mycket ar internt. En 8k-display kräver 55 Mbit/s. För att nå 16K behöver du komma upp till 0,44 Gbps och det klarar inte 5g av.

 Ytterligare en teknik som kommer revolutioneras med nästa generations mobilnät är de mobila hologrammen enligt Nöjd. En teknik som många svenskar fick upp ögonen för när Abba häromåret släppte en ny skiva.

 – Det är ganska långt kvar tills vi kan ha Abba i vardagsrummet. Det kräver någonstans 20 Gb/s för att få till ett hologram i mänsklig storlek. Men redan i år beräknas mobila hologram omsätta 7,6 miljarder dollar och med 6g kommer tekniken ta ännu mer fart.

 Det tredje området där 6g kommer att ha en betydelsefull roll att spela enligt innovationschefen är digitala tvillingar.  Att med uppkopplade sensorer, ai-verktyg och annan kommunikationsutrustning kunna duplicera sin fysiska utrustning skapar oändliga möjligheter.

 – Precis som hologram och xr finns ju tekniken redan idag men med beräkningsmöjligheterna som 6g för med sig uppstår helt nya möjligheter när det kommer till digitala tvillingar. Vi kommer exempelvis att kunna röra oss på ett mycket säkrare sätt i farliga miljöer som gruvor eller byggnader under konstruktion.

 Även när det kommer till IoT så har 6g en viktig roll att fylla enligt Samsung-chefen.

 – 5g har spelat en stor roll i att väcka intresse och nyfikenhet kring IoT. Men 6g kommer att vara den verkligt möjliggörande tekniken. 2030 är bedömningen att det kommer finnas 500 miljarder uppkopplade enheter. Det är mer än 59 gånger jordens befolkning vid den tidpunkten. Det är ganska spännande att tänka på vad för typ av enheter det kan tänkas bli. 

 Om 4g på många sätt var en ren konsumenttjänst har 5g blivit mer av enterprise-tjänst. Hur det blir med 6g återstår att se.

 – Historiskt har nätverk designats med konsumenten i fokus. 5g var första gången vi designade nätverk med maskiner i åtanke. 6g kommer designas specifikt för stora datamängder och till maskinuppkoppling. Därmed inte sagt att 6g bara kommer fylla en funktion i maskin till maskin-användning. Det kommer fylla stor nytta för konsumenterna också.

 Vad tror du 6g kommer att innebära för mobiltelefonerna? 

 – Det är svårt att säga. Den viktigaste förändringen tror jag blir att vi inte längre kommer vara begränsade av telefonens processorkraft. En hel del väldigt avancerade beräkningar kommer kunna ske remote. Sen tror jag man behöver tänka bort formfaktorn. 

– Vi har exempelvis nyligen släppt femte generationens vikbara skärmtelefon. Det är inte osannolikt att den kommer att vidareutvecklas. Den stora frågan för mig handlar om hur vill vi uppleva något framöver. Om vi ser framför oss att hologram kommer att spela en stor roll framåt kanske vi inte har samma behov av skärmar. Om det hologrammet sedan ska framkallas av en klocka, ett par hörlurar eller ett par glasögon är dock svårt att säga. 

 Vad kommer 6g innebära för ai-utvecklingen? 

 – En viktig del i standardiseringsarbetet som nu pågår är användandet av ai i nätverken.  För att minska energiåtgången och så vidare. Så ai är väldigt viktigt för 6g. Men 6g är också väldigt viktigt för ai eftersom det kommer möjliggöra att betydligt fler människor får tillgång till de superberäkningar som krävs för avancerad ai.

 En av de största frågorna hittills i den globala debatten kring den sjätte generationens mobilnät har varit standard-debatten. Vissa experter tror att det osäkra geopolitiska läget och den frostiga stämningen mellan Kina och USA kan komma att sätta käppar i hjulet för en global enhetlig 6g-standard. 

 Oscar Nöjd kan inte nog understryka hur viktigt det är att en gemensam 6g-standard kommer på plats. Under intervjun säger innovationschefen tre gånger att en gemensam standard är ”helt grundläggande”.

 – Vi på Samsung ser standarder som vårt löfte till konsumenten. Din enhet ska fungera lika bra oavsett om du är ute och reser eller är hemma. Det gäller inte bara mobiltelefoner, det gäller uppkopplade bilar, maskiner och en mängd andra saker också. Därför är en gemensam standard helt grundläggande.

 En annan viktig punkt med 6g är ambitionen om zero latency eller noll-latens. 

 – Att kunna göra avancerade beräkningar och skicka dem tillbaka i realtid kommer innebära fantastiska saker. Ta exempelvis demokratiseringen av vården. Du kommer kunna ligga på ett sjukhus i Sverige och bli opererad av läkare i Australien.

 Vad tror du krävs för att Sverige ska ta en ledarroll när det kommer till 6g? 

 – Öppenhet för dialog är väldigt viktigt i alla teknikskiften och något som Sverige av tradition är väldigt bra på. Jag tror den svenska telekombranschen kan lära sig mycket av bankbranschen. Titta bara hur storbankerna gick ihop för att skapa tjänster som Bank-id och Swish. Operatörerna samarbetar mycket redan idag men kan göra det ännu mer framåt. I synnerhet på tjänstesidan.

– Nyckelorden blir öppenhet och samarbete. Våga dela med er av era framsteg till konkurrenterna men våga också prata om misstagen.

Denna artikel var tidigare publicerad på tidningen telekomidag.se

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Techtidningen

Techtidningen Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.