Täckningen viktig
– Vi tycker att det är jättekul att vi fått förnyat förtroende från Skåne-kommunerna. Inte minst för att mobiltäckningen var ett tungt beslutskriterium i upphandlingen och det är något vi haft som ett viktigt fokusområde under de två senaste åren när vi gjort omfattande investeringar i nätet, säger Mats Lundquist, ansvarig för företagskunderna hos Telenor.
Kommunen ställde i upphandlingen krav på täckning vid 500 utvalda platser, vilket också kontrollmättes. Några skillnader i täckning mellan Telenor och Telia respektive Tele2 som också deltog i upphandlingen fanns inte.
– Det är svårt att göra en mer finmaskig bedömning, även om det skulle vara bra utifrån exempelvis hemtjänstens behov. Å andra sidan har vi bra koll på Telenors täckning sedan tidigare, säger Bo Nilsson.
50 procent billigare
Det slutgiltigt avgörande blev istället priset. Med samma volymer och fördelning av tjänster som tidigare handlar det om en halvering av kostnaderna.
– I praktiken kommer det däremot inte minska så mycket eftersom vi allt eftersom får större kostnader för ökad mobilitet och mer mobil datatrafik, menar Bo Nilsson.
Totalt är affären enligt honom värd omkring 130 miljoner under de tre år som avtalet sträcker sig. Utöver telefoni omfattar avtalet också mobilt bredband, vpn och telematiktjänster.
Fakta
Kommunförbundet Skåne
I Kommunförbundet Skåne ingår de 33 kommunerna Bjuv, Burlöv, Båstad, Eslöv, Helsingborg, Hässleholm, Höganäs, Hörby, Höör, Klippan, Kristianstad, Kävlinge, Landskrona, Ljungby, Lomma, Lund, Malmö, Osby, Perstorp, Simrishamn, Sjöbo, Skurup, Staffanstorp, Svalöv, Svedala, Tomelilla, Trelleborg, Vellinge, Ystad, Åstorp, Ängelholm, Östra Göinge, Örkelljunga.
Avtalet med Telenor omfattar dessutom 43 kommunägda bolag.
Denna artikel var tidigare publicerad på tidningen telekomidag.se