Under covid-19-pandemin visade sig bristen på halvledare vara en stor utmaning för svenska företag. För att möta detta kommer Tillväxtverket och EU:s regionalfond i sex nya satsningar investera 70 miljoner kronor på att stärka svensk konkurrenskraft inom halvledarindustrin. Ytterligare 105 miljoner kronor satsas även med medfinansiering från regionala och nationella aktörer.
Storsatsning ska stärka svensk halvledarindustri
branschen Tillväxtverket och EU:s regionalfond satsar på att stärka Sveriges konkurrenskraft inom halvledarindustrin. Totalt kommer 175 miljoner kronor att investeras.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Aktörerna genomför satsningen i fem regionalområden i Sverige. Dessa är i Skåne, Blekinge, Västsverige, Stockholm och Östra Mellansverige. Man kommer även att göra detta på nationell nivå genom Nationella regionalfondsprogrammet.
”Viktigt för landets konkurrenskraft”
Pengarna ska främja forskning och innovation, utveckla innovationsmiljöer och stärka samarbetet mellan näringsliv, akademi och offentlig sektor.
– Ett starkt och dynamiskt halvledarekosystem, där aktörer samarbetar för att stärka Sveriges position inom halvledarområdet, är viktigt för landets konkurrenskraft. I kombination med pågående investeringar banar Tillväxtverkets satsningar väg för innovation, teknikutveckling och stärkt konkurrenskraft, säger Elisabet Österlund, vd på Svensk Elektronik och projektägare i ett av projekten som har fått medel.
Ska stärka och synliggöra svensk spetskompetens
Bristen på halvledare under pandemin blev en stor utmaning för svenska företag. Det tydliggjorde behovet av en mer robust och konkurrenskraftig inhemsk produktion. Ett sammanhållet ekosystem med starka regionala noder som håller världsklass är en grund för att möta behovet. Dessa ekosystem måste således spela en aktiv roll inom halvledarsektorn tillsammans med ett tydligt fokus på framtidens industri.
Projekten ska stärka och synliggöra svensk spetskompetens inom halvledare. Samtidigt ämnar projektet bidra till att Sverige får en väl fungerande och sammanhängande kedja av företag, forskningsinstitut och resurser. Detta för att kunna tillverka och leverera de material och komponenter som behövs inom halvledartekniken.
Görs inom ramen för halvledarakten
En stor del av investeringen går till att utveckla Myfabs anläggningar. Fokus ligger på modernisering av utrustning samt ökad servicekapacitet inom bland annat litografi, etsning och slutprocessing.
Planeringen av utlysningen har genomförts i samarbete med Vinnova. Tillväxtverket och Vinnova samarbetar för att kraftsamla inom halvledarområdet.
Detta gör man inom ramen för Halvledarakten, som regeringen tog fram under Sveriges ordförandeskap i EU. EU lanserade Halvledarakten 2022 med målsättningen att förstärka europeisk konkurrenskraft inom halvledarsektorn samt för att stödja grön och digital omställning.