STV har historiskt sett jobbat mycket med videomötesteknik inom vården, bland annat har man haft Karolinska Universitetssjukhuset och Region Gävleborg som kunder.
STV tar hand om Region Stockholms videokonferens
Upphandling
Videokonferensspecialisten STV börjar hösten med att presentera att man vunnit upphandlingen för att sköta den audiovisuella kommunikationen inom Region Stockholm.
– Det är vår största affär hittills och såklart väldigt roligt för oss, säger STV:s vd Magnus Sarin.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
– Vi har jobbat med sjukvården under många, många år, så det är ju ett av våra specialistkompetensområden. Att hjälpa sjukvårdens personal och patienter att kunna kommunicera på ett bra och säkert sätt, säger Magnus Sarin.
Region Stockholm har nu upphandlat både hårdvara och support för den audiovisuella kommunikationen i ett gemensamt avtal, efter att tidigare haft det uppdelat på flera avtalsområden.
Så här beskriver Magnus Sarin affären där avtalet började gälla den 1 augusti i år:
– Det är ett avtal på två år som kan förlängas till maximalt fyra år. Regionen har specificerat ett antal typrum som vi sedan har tagit fram utrustning till som vi installerar och supporterar. För oss är det här vår största affär hittills i vår 50-åriga historia och det är såklart väldigt roligt för oss.
Kan du berätta lite mer om tekniken?
– I sjukvården har man stora behov av klara av säkerhetshanteringen kring GDPR och annan lagstiftning samtidigt som man heller inte vill vara beroende av att Internet fungerar. Så därför har vi On Prem-teknik i lösningen som gör det otroligt driftsäkert. Men vi kompletterar också med alternativa molntjänster i delar där man har andra behov och säkerhetskrav kring sin videokommunikation.
– Även om det finns många olika typrum i avtalet så bygger de flesta av dem på samma sorts användargränssnitt för att handhavandet skall vara enkelt och att man snabbt kommer igång med sitt möte. Men sen finns det också mer avancerade typrum som till exempel rondrum där det finns krav på att flera parter ska kunna dela content samtidigt som är mer komplext att skapa. Några av typrummen med lägre säkerhetskrav är även tänkta för molnbaserade tjänster där man använder sin egen dator som klient.
Vad betyder affären för STV?
– Det är en stor affär för oss och vi kommer att utöka personalstyrkan en del på grund av den. Till exempel har vi redan anställt en ny försäljningschef som kommer att jobba med det här tillsammans med Tommy Hagström.
Hoppas ni att det här leder till fler avtal med andra regioner?
– Det hoppas vi såklart genom att vi får visa upp vår kompetens i hela den här stora regionen. När det blir upphandlingar i andra regioner så kommer vi såklart att vara med där och försöka vinna dem. Vi har så mycket att erbjuda den här världen, säger Magnus Sarin.
Denna artikel var tidigare publicerad på tidningen telekomidag.se