Idag går mycket av den globala internettrafiken via undervattenskablar som förbinder olika kontinenter och länder. Men kablarna kan utsättas för sabotage och skador, inte minst i samband med internationella konflikter.
Svenska forskare ska bygga säkert internet åt Nato
nätverk Om undervattenskablar utsätts för sabotage eller störningar ska internettrafiken kunna dirigeras om till satelliter. Det är målet för ett Nato-projekt där Blekinge tekniska högskola deltar.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Detta har fått försvarsalliansen Nato att initiera ett projekt som ska säkerställa att det finns alternativa kommunikationsvägar om något skulle hända med undervattensinfrastrukturen. Projektet kallas Heist (hybrid space/submarine architecture ensuring infosec of telecommunications) och innebär att man tar fram en hybridlösning där både fasta kablar och satellituppkoppling kan användas för överföring av data.
– 95 procent av all kommunikation sker via undervattenskablar. För att kunna bygga ett resilient samhälle så måste vi kunna hantera avbrott i det flödet. Ambitionen är att kunna styra om internet från djuphaven till rymden vid behov, säger Henric Johnson, som är professor vid Blekinge tekniska högskola.
Från svensk sida deltar Blekinge tekniska högskola och Marine Technology Center of Sweden och det är svenska forskare som ska ta fram tekniken som ligger till grund för projektet. Man kommer också att bygga en testbädd för utveckling och demonstration.
– Under de kommande två åren kommer forskarna och industrin att utveckla och demonstrera en testbädd i Karlskrona. Den planerade demonstrationen av testbädden är en del av det pågående arbetet vid Marine Technology Center of Sweden i Karlskrona, som redan spelar en viktig roll som marin innovationshub för både Sverige och Nato, säger David Appelberg vid Marine Technology Center of Sweden.
Projektet leds från Cornell University i USA och förutom Blekinge tekniska högskola kommer även forskare från ETH i Zürich och Försvarshögskolan samt ett antal telekomföretag att medverka.
– Satsningen kommer inte enbart att stärka BTH:s forskningskompetens utan även bidra till Sveriges och våra allierades säkerhet, säger Henric Johnson.
Denna artikel var tidigare publicerad på tidningen telekomidag.se