– Vårt uppdrag är att finna smarta lösningar där bolagen kan hjälpa varandra och bli starkare tillsammans, säger Jonas Persson, som själv har ett förflutet som vd för Karlstads El- och Stadsnät och som konsult i energibranschen.
I dagsläget har Nordity Fiber inte landat något avtal med ett svensk stadsnät, men enligt Jonas Persson pågår diskussioner och han påpekar att det här är processer som kan ta lång tid att slutföra.
– Kommunerna har i regel inte sålt sina stadsnät i Sverige. Det har gjorts ett antal mindre affärer kring stadsnät eller fiberföreningar av lite mindre dignitet, men inte de här lite större affärerna.
Jonas Perssons bild är att många kommuner just nu står inför ekonomiska utmaningar och då kan en försäljning av stadsnätet bidra till finansiell avlastning samtidigt som man får nya förutsättningar att effektivisera och utveckla verksamheten.
– Många kommuner vet inte att de sitter på en värdefull resurs i form av sitt stadsnät. Jag är övertygad om att de flesta kommuner skulle bli förvånade av marknadens värdering av näten. Under våren 2024 genomförde vi ett förvärv av ett norskt stadsnät med 17 000 anslutningar som innebar att kommunen fick in drygt en miljard norska kronor.
Nordity Fiber är inte ensamma om att blicka mot stadsnäten. Aktörer som Globalconnect och Telia har visat intresse för att ta över stadsnät, men i de flesta fall har kommunerna valt att behålla sin infrastruktur.
Ett annat tillvägagångssätt
Jämfört med dessa aktörer har Nordity Fiber dock ett annat tillvägagångssätt. Man har ingen egen organisation som står redo att ta över drift och underhåll, utan förlitar sig på att stadsnätet redan är i goda händer.
– Vi är inte ute efter endast näten, vi är intresserade av att investera i ett bolag som kan generera avkastning på sikt och som redan har personal och en fungerande verksamhet.
I höstas genomförde Nordity Fiber en egen undersökning som visade att svenska kommuner i de flesta fall är tveksamma till att lämna över kontrollen av sina stadsnät till en annan aktör. 64 procent av kommunerna ansåg att det är viktigt eller mycket viktigt att vara majoritetsägare, något man motiverade med att ville ha kontroll över prissättningen och behålla rådigheten över nätet.
Kostnadsfritt nyhetsbrev
Få den senaste uppdateringarna direkt i inkorgen.
Däremot kunde man tänka sig något slags delägarskap, vilket kan förklaras med att många upplever att den kommunala ekonomin belastas av stadsnätet. Undersökningen visade också att de flesta kommuner inte har låtit genomföra någon värdering av sina stadsnät.
I de fall man har låtit genomföra en värdering är det dock inte säkert att den återspeglar verkligheten. Jonas Persson berättar att den i många fall inte hamnar på samma nivåer som om en marknadsaktör, som Nordity Fiber, skulle göra det.
– Det är min bestämda upplevelse att vi landar högre i våra värderingar än vad de klassiska aktörerna gör. Av någon anledning så räknar man kanske inte fullt ut på värdet, men det beror också på hur man ser på framtidsplaner och så vidare.
Positivt inställd till den svenska modellen
Jonas Persson anser att många svenska stadsnät befinner sig i en fas där utbyggnaden är mer eller mindre slutförd och man har anslutit alla potentiella kunder. Han är dock i grunden positivt inställd till den svenska modellen och vad den har lett fram till:
– Det finns ju någonting väldigt lyckosamt i det här som de svenska kommunerna har lyckats med när man har byggt upp den här statsnätsverksamheten och levererar till drygt 50 procent av slutkundsmarknaden. Det är en framgångssaga på många sätt.
Enligt Jonas Persson har många stadsnätsbolag levt gott på sina anslutningsintäkter, men nu har man kommit in i en fas där det behövs annan kompetens i stadsnätsbolagen och där man måste söka sig till en långsiktigt hållbar affärsstrategi. Kostnaderna för att hålla ett stadsnät i drift är betydande. Det krävs fortlöpande underhåll och reparationsarbete, samtidigt som man måste amortera på lånen.
– Tidigare har man varit ett byggbolag med ett antal grävresurser som man har anslutit. Nu blir det lite mer av ett förvaltningsskede och då ställs det nya krav på bolagen. Jag har till exempel sett verksamheten i Karlstad inifrån och det var ett väl fungerande bolag, men man hade kanske inte riktigt långsiktigheten.
Enligt Jonas Persson finns det på många håll möjligheter att effektivisera verksamheten, vilket gör att man kan öka intäkterna utan att det påverkar slutkundspriset, samtidigt som man kan arbeta mer aktivt med försäljning.
Osäkert omvärldsläge
Just nu är omvärldsläget osäkert, vilket gör att många nätägare prioriterar säkerhet och robusthet. Här ser Jonas Persson möjligheter för kommunala stadsnätsbolag att behålla rådigheten över sitt nät, samtidigt som man kan frigöra kapital för att säkra tillgången till rätt kompetens, om man går in i ett delägarskap.
Även om Stadsnätsföreningen har uppmanat kommunerna att behålla kontrollen över sina stadsnät menar Jonas Persson att Nordity Fiber är en trygg partner.
– Jag tror att vi håller för den granskningen eftersom vi har nordiskt pensionskapital i botten som ska förvaltas och ge någon form av avkastning. Om man inte har några pengar till investeringar så kan man också fundera på vad rådigheten är värd om man inte lyckas skapa den säkerhet man behöver.
publicerad 15 januari 2025