Telia om 5g-testet: ”Många faktorer som påverkar”

5g Stabilt 4g – men fortfarande få ställen med 5g. I Telekom idags test framgår det att upplevelsen av den nya tekniken är långt från enhetlig. Naturligt menar Martin Pehrsson på operatören.
– Det är ny teknik som vi förbättrar hela tiden, säger han.

Telia om 5g-testet: ”Många faktorer som påverkar”

Förra sommaren var det stor ceremoni när Telia tillsammans med Ericsson ”slog på” sitt 5g-nät. Då hade man testat klart och det var dags för kommersiell utrullning. Nu under hösten har Telekom idag testat operatörernas nät för att se hur långt de kommit – och resultatet var minst sagt blandat.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Så vad säger då Telia, som själva kallar sig för nätledande om det? Hur går det med utbyggnaden och vad kan man förvänta sig som kund hos dem?
– Jag har svårt att uttala mig om de andra, men som det framgår i testet så har vi fått höga siffror där vi är färdiga med utbyggnaden. Rent generellt kan jag säga att vi försöker hålla ihop 5g så mycket det går. Man vill ”clustra” ihop det så att man får område för område klart. Det här gör att man i mindre områden kan bli klara förhållandevis snabbt, men i Stockholm har vi ett dilemma. Staden är stor jämfört med allt annat och det är tusentals sajter som vi ska bygga, säger Martin Pehrsson, infrastrukturchef mobilnätet på Telia.

Och hur lång tid tar det?
– Jag skulle nog säga att det tar flera år att göra hela Stockholmsområdet klart. Vi har god täckning idag på Norrmalm, i Vasastan samt Östermalm. Kungsholmen är på gång och vi bygger även på flera andra ställen. Sen har vi sagt till marknaden att vi ska ha 90 procent täckning av befolkningen till slutet av 2023 – då kommer storstäderna som senast att vara klara.

Men om man nu går ut och köper en 5g-mobil – vad ska man ha för förväntningar som Teliakund?
– Som privatkund får man en betydligt bättre uppkoppling. Exempel är ju spel och streamade videotjänster som ger en helt annan upplevelse. På lite sikt så krattar tekniken manegen för mer innovation och tjänster.

Många faktorer påverkar täckningen

I vårt test fick vi sällan 5g-uppkoppling, det trots att täckningskartan visar att nu har ”mycket god täckning” – hur kommer det sig?
– Som jag sa så har vi god uppkoppling i delar av Stockholms innerstad. Täckningskartan är en datorberäknad bild, den ska stämma bra överens med verkligheten – men gör inte alltid det. Här får jag säga att det är ny teknik som vi förbättrar hela tiden och det är många faktorer som påverkar täckningen.

För att råda bot på problemet att täckningen inte är lätt att kommunicera berättar Martin att de har en samarbetsgrupp vars mål är att försöka hitta en lösning.
– Vi kommer sätta oss tillsammans med övriga operatörer samt PTS för att titta på de parametrar som kan göra att 5g visas på rätt sätt på kartorna. Vi har mycket erfarenhet av 2g/3g/4g, men ännu så länge har vi inte det av 5g, säger han.

Nätet är en delad resurs

En annan sak som var tydligt i testet vi på Telekom idag gjorde var att de hastigheter vi fick på 5g-nätet – inte svarar upp mot de som kommunicerats som det tekniken klarar av. Telia har ju själva slagit på stora trumman och pratat om nedladdningshastigheter på 2,2 Gbit/s. I testet toppade de strax över 500 Mbit/s. Så hur kommer det sig?
– Bra fråga. Man kan förklara det med att mobilnät är en delad resurs. Alla delar på kapaciteten. Här är det glädjande att se att så fort vi slår på en basstation – så vips är det många kunder som ligger där. Folk har köpt 5g-telefoner och börjar använda sig av tjänsten. Och det här påverkar i varje givet ögonblick. Sedan får man inte glömma att vad man har för telefon påverkar. 5g är förhållandevis nytt och terminalerna uppdateras hela tiden för att hantera det bättre.

Så hur skulle då chefen för Telias mobilnät summera vad man gjort hittills? Jo, att man följer planen och att man inte ska glömma att det är en enorm uppdatering av näten som helhet man genomför.
– Vi mobilnäts-moderniserar och det häller både för 4g och 5g. 4g kommer att vara aktuellt väldigt länge och därför ökar vi kapaciteten enormt, inte minst på lågbanden i glesbygd där vi ökar med 150 procent. Allt blir bättre och bättre och där vi gör 4g nu förbereder vi för 5g så att vi kan byta ut det efter hand. Så jag kan säg att det ser bra ut nu, men vi är fortfarande förhållandevis tidiga i utrullningen, säger Martin Pehrsson.

Denna artikel var tidigare publicerad på tidningen telekomidag.se

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Techtidningen

Techtidningen Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Få nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.