UC
Siemens Enterprise har dragit igång det storslagna projektet Ansible för att skapa en riktigt attraktiv upplevelse av unified communications. Webrtc är en nyckelteknologi i plattformen.
15 augusti 2013
Stefan Eriksson
Siemens Enterprise har redan arbetat under två år tillsammans med den ikoniska designbyrån Frog för att lägga grunden till Ansible. Research bland slutanvändare och branschexperter resulterade i tre tydliga kundkrav som morgondagens uc-lösning måste leva upp till:
Aggregering av information och integration mellan system och tjänster.
En kraftfull och intuitiv användarupplevelse.
Djup integration i affärsprocesser.
Och det här är just det som ska prägla Ansible-plattformen. Att döma av det presentationsmaterial som lagts upp på projektsajten www.projectansible.com är Siemens på god väg att skapa något som gör verklighet av de löften som kringgärdat ucc-systemen och till och med tar dem ytterligare några steg framåt.
Sömlös överflyttning av samtal och video mellan enheter är en funktion som ska bygga användarvänligheten.
Fokus på användarna
– Ansible-projektet är utformat för möta de utmaningar som så många organisationer upplever. Företagen sitter mitt i ett komplext nät av ihopkopplade system som är svåra att hantera, de har svårt att få ut det fulla värdet av de investeringarna och trots att kommunikationsverktygen blir allt viktigare för verksamheterna är användarupplevelsen ofta dålig, konstaterar Hamid Akhavan, vd på Siemens Enterprise.
I klartext handlar det om att Siemens insett att deras egna tekniker inte förmår skapa riktigt användarvänliga system, även om tekniken och funktionerna i grunden är bra. Ansibles design- och användarfokus ska ändra på det och det är ingen slump att SEN valt att arbeta med Frog, som haft en hel del inflytande i utformningen av Apple-produkter.
Det blir spännande att höra vad de första pilotkunderna har att säga. Tester ska starta i begränsad skala i slutet av 2013 och plattformen beräknas bli allmänt tillgänglig under den senare delen av 2014.
”Webrtc på riktigt”
Siemens Enterprise kan inte lämna några detaljerade besked om hur Ansible-plattformen ska installeras, vad som krävs av de bakomliggande systemen och så vidare. Det är frågor ska arbetas ut under projektet.
De lovar i alla fall att det ska finnas en smidig migreringsväg för de befintliga kunderna som kör Siemens egna Openscape- och Hipath-plattformar. Det ska också bli möjligt att implementera lösningen på olika sätt: i privata och publika moln, som en managed service eller kundplacerad. Användaren ska få en sömlös upplevelse mellan pc, surfplatta och mobil.
En nyckeltekik för att göra det här möjligt är webrtc, som används för att ha realtidsmedia som röst och video direkt i en webbläsare.
– Ansible kommer att undvika de utelåsningar som properitära system medför. Det kommer att erbjuda branschens första sanna användning av webrtc för att bädda in röst-, text- och videokommunikation i webbläsare, säger Frost & Sullivans analytiker Michael Brandenburg i en kommentar.
En smart funktion är att röstmeddelanden även presenteras som text. Läs eller lyssna.
Fakta
Ansible i böckerna
Namnet Ansible har Siemens Enterprise lånat från science fiction-litteraturen. Det är en påhittad lite manick, ofta i storleken av en lunchlåda med mikrofon, högtalare, tangentbord och skärm, som kan användas för att kommunicera direkt och utan fördröjning med någon som kanske befinner sig i en annan galax.Enligt Wikipedia myntades det av författaren Ursula K. Le Guin år 1966 i romanen Rocannon´s World. Ansible är en variant av ordet ”answerable”.
Denna artikel var tidigare publicerad på tidningen telekomidag.se