Uppgradera nätet direkt på webben

Nu får det vara slut med stelbenta nättjänster. Med det nya konceptet Unified Connectivity slår Interoute ett slag för högre flexibilitet.
Att gå från ip-vpn till exempelvis punkt-till-punkt ethernet ska göras med några knapptryckningar på webben.

Uppgradera nätet
direkt på webben

Unified Connectivity är en del i operatören Interoutes samlade beskrivning av kommunikations- och it-tjänster: Unified ICT. Det handlar kortfattat om att nätverket är en plattform för olika typer av tjänster, att företagen kan köpa it efter behov direkt ur ”molnet”.

För att de här ska bli verklighet behövs en mer flexibel hantering av nätaccesserna, menar Interoute. Och det är det Unified Connectivity ska lösa.

– Det blir snabbt och enkelt för kunderna att byta tjänster eller aktivera och lägga till nya. Målet är att det ska kunna göras on demand via kundwebben inom mindre än ett år, säger Joacim Hillervik, nordenchef på Interoute.

Sedan ska det inte ta mer än någon timme tills exempelvis bandbredden har skruvats upp efter en beställning.

Blanda och ge

Nyckeln till Unified Connectivity är de nya edge-routrar från Juniper, även kallade UC Service Gateways, som Interoute kommer att använda som kundplacerad utrustning hädanefter. De burkarna kan leverera en räcka olika nättjänster över olika fysiska accesser. Över dsl, en hyrd förbindelse eller ethernet ska det gå att få följande tjänster: internet, punkt-till-punkt ethernet, layer 2 vpn (vpls), layer 3 vpn (mpls), röstaccess och koppling till privata och publika moln.

En annan poäng är att kunderna kan blanda och ge. Olika sajter kan ha sin egen mix av tjänster, en eller flera, över valfri access.

– Vi kommer primärt att vända oss till vår huvudmålgrupp, företag med behov av internationell kommunikation, med Unified Connectivity. Det kommer att säljas i konkurrens med traditionella ip-vpn och mpls-nät, men med betydligt högre flexibilitet. Inom kort kommer vi även erbjuda användarbaserad fakturering, vilket innebär att kunden bara betalar för användandet och inte låser sig vid onödigt höga fasta kostnader, berättar Joacim Hillervik.

Denna artikel var tidigare publicerad på tidningen telekomidag.se

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan