Billogram: ”Ser stark effekt av det ekonomiska omvärldsläget”

branschen Billogram vill förnya den föråldrade faktureringsprocessen. Vi pratar med Johan af Sandeberg, Head of Partnerships på företaget, om vad som är viktigast med fakturering, kundernas konsumtionsmönster och följderna av lågkonjunkturen.

Billogram: ”Ser stark effekt av det ekonomiska omvärldsläget”

Billogram slopar traditionella pdf- och pappersfakturor och erbjuder i stället en digital plattform för fakturering och betalningar för att effektivisera kundhanteringen. Innan Johan af Sandeberg tillträdde sin tjänst på företaget 2021 var han på Telia i 14 år, senast som Vice President of Business Development. Men han var alltid intresserad av att ”prova den andra sidan”.

– Jag ville vara med på en tillväxtresa och med ett snabbt växande bolag. Då träffade jag Billogram-gänget. Det är en väldigt spännande produkt som löser ett problem vi har pratat om länge, säger han och fortsätter:

– Generellt sett är faktureringsprocessen svår att förstå sig på – men Billogram har lyckats skapa ett helhetsgrepp om det och förenklar hela faktureringsprocessen för kunden.

Berätta lite om din roll som Head of Partnership på Billogram

– Min roll är rätt bred men fokus ligger på tillväxt. Framför allt i Europa – där satsar vi väldigt hårt just nu. Jag är committed och vill göra Billogram till Europas ledande faktureringstjänst.

Billogram växer snabbast inom telekombranschen. Johan af Sandeberg säger att det hos de stora operatörerna ofta genereras en osäkerhet kring betalningen av fakturan och tror att de, med deras tjänst, kan arbeta effektivare.

– Och stärka relationen med sina telekom- och bredbandskunder. Kundtapp och ineffektiva interna processer är stora utmaningar som på sikt blir kostsamma. Efter att Vimla ingick i ett samarbete med oss reducerades 40 procent av deras kundtjänstärenden exempelvis.

Har du sett några nya trender i vad era kunder efterfrågar?

– Vi ser en ganska stark effekt av det ekonomiska omvärldsläget. Det påverkar inte minst våra kunders kunder. Deras konsumtionsmönster ändras – man ser över hur många streamingtjänster och hårdvaror man har. Inom telekom har antalet sålda telefoner gått ner 20 procent sedan förra året.

Det har uppstått en pass on-kultur – där man ger sin gamla telefon till sina barn, sin mamma eller pappa i stället för att köpa en sprillans ny mobil.

– Förut bytte man telefon varje år. Numera gör man det vart tredje till sjätte år. Jag tror att det är en kombination av ekonomiska faktorer och att innovationen har avstannat. Nischspelare har uppkommit och skapat en marknad kring det här, där man kan köpa en begagnad telefon i utbyte av sin gamla. Här tror jag operatörerna har en stor roll att spela.

Johan af Sandeberg tycker därför det är viktigt för företag att ha koll på användarmönstret.

– Var är kunden i sin cykel med sin hårdvara? Man måste också ha bättre kommunikationsplattformar, säger han och fortsätter:

– Cx är ytterst viktigt – man behöver ha bra digitala plattformar för att skapa en bättre kundrelation. Det ska vara enkelt att handla online. Streamingtjänsterna har byggt upp det. Nu behöver operatörerna göra samma sak.

Vad är viktigast att tänka på när det gäller fakturering?

– Var schysst mot kunden och gör det enkelt för kunden att betala och förstå sin faktura. Det tycker vi är en bra baseline.

Vad skulle du säga är det bästa med jobbet?

– Det fantastiska teamet och tillväxtfokuset. Det handlar inte om hur vi ska växa – utan hur vi ska växa snabbare.

Denna artikel var tidigare publicerad på tidningen telekomidag.se

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Techtidningen

Techtidningen Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Få nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.