Google och Telenor utvidgar samarbetet: ”Ska bli en blueprint för hela koncernen”

Molntjänster Telenor och Google Cloud utökar sitt partnerskap. Vi har pratat med representanter från båda bolagen om vad det innebär, operatörens molnresa och om framtiden.

Google och Telenor utvidgar samarbetet: ”Ska bli en blueprint för hela koncernen”
Nikolai C. Perminow och Eva Fors. Foto: Telenor/Google Cloud

Telenor verkar utöver i Norden, även i Asien, där bolaget har verksamhet i Thailand, Bangladesh och Malaysia. Dessutom kompletteras den traditionella telekomverksamheten av AMP ett konsortium av 17 företag specialiserade på bland annat IoT och cybersäkerhet.  Denna verksamhet styrs av en central gruppfunktion som ansvarar för strategi och övergripande teknikutveckling.

I gruppens ansvarsområden ligger också strategiska partnerskap. Ett sådant har bolaget med Google. 

– Vi samarbetar med Google på flera nivåer. Det handlar om Pixel, Android, och sedan några år tillbaka också om cloud, säger Espen Harald Halvorsen, som är vice president för strategiska partnerskap på Telenor.  

I ett så stort bolag som Telenor är det svårt att prata om en och samma molnresa. 

– Vi har kommit olika långt på olika marknader, men också inom olika områden, förklarar Nikolai Perminow som är head of B2B valuestream på Telenor i Norge.

Stora delar av Telenor har integrerat molnlösningar inom områden som orderhantering och kundtjänstteknologi, och i Finland har Telenorägda DNA exempelvis redan börjat arbeta med Googles BigQuery. 

Just analys och databearbetning är centrala komponenter i det utökade samarbetet. 

– Vår konsumentdel i Norge har varit först med att gå över till Googles analysplattform. Det gör det möjligt för oss att flytta mycket legacy till en modern och skalbar miljö. Tanken är att det ska bli en blueprint för hela koncernen. 

Målet är att erfarenheterna från Norge ska kunna tillämpas på Telenors andra marknader, med start i övriga Norden för att effektivisera implementeringen och minska utvecklingstiden.

– Vi har haft stora delar av våra IT workloads i publika molnlösningar under flera år. Det är ingen tvekan om att cloud och ai är och kommer att vara en fundamental del av att vara ett modernt telekombolag. Vi har historiskt jobbat på lite olika sätt runt om i Telenor i Norden men märker att vi står inför mer och mer liknande utmaningar, säger Kristin Lindmark som är cio för Telenor i Sverige och fortsätter:

– Det är därför det här samarbetet med Google känns så spännande eftersom det gör oss möjligheten att verkligen ta tillvara på våra gemensamma nordiska superkrafter.

Tidigare i år lanserade Telenor en ai-first-strategi, som innebär att företaget planerar att integrera ai på flera nivåer för att förbättra kundupplevelsen och effektivisera verksamheten. 

Det handlar bland annat om en egenutvecklad ai-fabrik. 

– Exempelvis har vi börjat experimentera med ai-agenter för att bemanna vår kundservice nattetid. Det är typexempel på hur vi förbättrar kundupplevelsen för våra kunder, säger Nikolai Perminow. 

Telenor är ett av många telekombolag som Google Cloud samarbetar med. 

– Telekom är en viktig vertikal för oss. Det är en otroligt dataintensiv bransch, operatörerna har väldigt många olika datapunkter och därmed finns det också en väldig kraft i att använda cloud, säger Google Cloud:s Sverigechef Eva Fors och fortsätter:

– Det handlar väldigt mycket om att släppa loss krafterna som finns i dataplattformen som är fundamentet i ett modernt telekombolag,  och därigenom driva kundupplevelser. Med en solid dataplattform kan du sedan applicera nya teknologier som ai och bli ännu mer intelligent och förutseende. 

Just kraften i dataplattformen var en av de avgörande faktorerna för att valet föll på GCP för Telenor.

– Du kan inte drivas av magkänsla. Du måste följa datan och hela tiden förstå vad som sker och agera på datan. Det är relevant för alla bolag, men särskilt för telekombolag. Vi måste vara best in class.

Sedan moln-teknologins genombrott har det funnits en debatt om hur säker tekniken är jämfört med traditionella on-premises-lösningar. Enligt Eva Fors är det dock på väg att förändras.

– Vi erbjuder en  ”security by design”-plattform, där säkerhet och integritet är inbyggda i alla lager. Detta innebär att vi kan säkerställa att vårt kunddata hanteras säkert och i enlighet med regleringar.

Under 2025 kommer Google Cloud att öppna sin första svenska cloudregion. Bolaget har sedan tidigare en i Finland och har planer på att öppna en i Norge.

– Det är förstås avgörande för oss att Google satsar lokalt i Norden, säger Espen Harald Halvorsen

Denna artikel var tidigare publicerad på tidningen telekomidag.se

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Techtidningen

Techtidningen Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.