Larmet: ”Helt förödande för vår konkurrenskraft”

Molntjänster Sveriges och EU:s beroende av globala techjättar utgör ett allvarligt hot mot både vår säkerhet och vår konkurrenskraft, enligt Cleuras grundare och Ivers teknikchef Johan Christenson. Vi har pratat med honom om problemen och lösningarna som krävs från politiskt håll för att den europeiska it-branschen ska blomstra.

Larmet: ”Helt förödande för vår konkurrenskraft”
Johan Christenson, foto: Cleura

Det har varit ett par oroliga år i världen. Med pandemi, havererade leveranskedjor och till och med krig i Europa, och på andra platser har världen på många sätt blivit mer osäker än för några år sedan. Säkerhet och vikten av resiliens är plötsligt någonting som det pratas om i alla styrelserum.

Samtidigt är det stor skillnad mellan ord och handling. Cleuras grundare Johan Christenson är orolig för Sveriges digitala beredskap och tycker det finns för många osunda beroenden.

– Det finns appar som om de ligger nere får hela Sverige att stanna. Kan staten ens skicka mejl om en leverantör får problem? Sårbarheterna är verkligen överallt.

Parallellt med att omvärldsläget blivit mer ovisst har digitaliseringen taktat upp och verkligen fått fart.

– Det är förstås en bra utveckling, samtidigt lever vi i Europa med några få undantag mycket på våra gamla industrier medan USA och Kina helt dominerar och styr över den digitala infrastrukturen. I en tid när allting digitaliseras är det helt förödande för vår konkurrenskraft.

Cleura-grundaren pekar på hur amerikanska molnjättarna som Microsoft, Oracle, Google och AWS skaffat sig en sorts oligopol-ställning.

– Vi har skaffat oss ett enormt beroende av ett fåtal leverantörer som har större ekonomier än vissa länder, och därmed också en otrolig förhandlingskraft. Jag tror att det börjar gå upp för fler och fler att det inte är en bra utveckling för Europa.

– Jag är verkligen ingen förespråkare av protektionism. Jag tror på globaliisering och frihandel men europeiska bolag kan inte bara vara återförsäljare av andras tjänster. Pengarna behöver flöda in också. Inte bara ut.

Han tror att vägen framåt för Europa handlar mycket om mer open source och större interopabilitet.

– Vi har sett små initiativ som i delar av Tyskland, men EU och Sverige behöver ta ett samlat grepp och vara uthålliga. Vi är i en situation där det räcker med en prishöjning från två företag för att sätta hela företag och samhällen i gungning.

– Microsoft gör fantastiska produkter och tjänster, det handlar inte om det utan om osunda beroenden och för att komma bort från dem krävs det att både politiken och företagen vågar ta en hel del djärva beslut.

Hur har vi hamnat i den här situationen?

– Jag tror det är en kulturfråga. Vi är vana vid att köpa våra lösningar från vissa leverantörer. Vi är vana vid att de ska se ut och bete sig på ett visst sätt. Dessutom väljer vi att ha samma verktyg som alla andra har och ibland tvingas organisationer till det för att kunna kommunicera med andra verksamheter.

Sedan Draghi-rapporten publicerades under hösten har den europeiska konkurrenskraften blivit ett hett diskussionsämne. Vissa röster har höjts för att de senaste årens nya regelverk och direktiv från EU satt käppar i hjulet för tillväxten i medlemsländerna.

– Det går säkert att skruva på vissa delar samtidigt tror jag att det också kan vara en fördel av att vara de som först sätter spelreglerna. Jag tror regleringar blir lite av en ursäkt, det är så otroligt många andra delar som spelar in i att vi tappat konkurrenskraft.

Johan Christenson vill se större mod från europeiska politiker.

– Jag tror politiken måste tänka nytt, och kroka arm med det svenska och europeiska näringslivet. Det får inte bli en engångsinsats. Det kommer vara en lång och tuff resa, men om vi lyckas kan vi se hur vår konkurrenskraft förbättras, vårt samhälle blir mindre sårbart och en helt ny industri med massvis av arbetstillfällen skulle kunna växa fram.

Han pekar på hur USA har genom flera initiativ agerat genom exempelvis planerade förbud mot kinesisk mjukvara i bilar som säljs i landet.

– USA är stenhårda när det gäller privacy, men i Europa är vi i en position där vi inte skulle kunna agera på samma sätt just eftersom våra beroenden är så starka. Det måste vi ändra på och det kan vi bara göra genom att skaffa en oss en större förhandlingskraft.

Investeringar i digital infrastruktur kan ta lång tid att räkna hem.

– När det handlar om infrastruktur, oavsett om den är digital eller inte, behöver du tänka med en 15 till 20 årig horisont. Det är svårt för en vd som bedöms på en kvartalsrapport eller för en politiker som bedöms på en fyra års period.

Cleura-grundaren ser framför sig en stor omställning.

– Det kommer bli en tuff resa där vi under en kort tidsperiod kanske behöver avstå från en del features som vi vant oss vid för att den europeiska it-marknaden ska kunna mogna, men det är mycket bättre att vi börjar nu än att vi börjar om tre år.

Han vill att Sverige tar ledartröjan i omställningen.

– Vi har en historia av en otrolig innovationskraft och vi har varit tidiga på att inse potentialen i digitaliseringen, men om vi inte gör någonting, kommer vi framöver bara kunna innovera på andras plattformar.

– Det handlar inte om att stänga konkurrensen ute utan om att Sverige och EU ska säga att vi också vill vara med och spela. Det kan man göra och ställa krav på att interoperabilitet mellan alla produktivtetsverktyg och genom att säkra att det finns åtminstone tio plattformar som fungerar i alla lägen vi behöver. Gör vi inte någonting urholkar vi våra barns konkurrenskraft.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Techtidningen

Techtidningen Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.