It-året 2024 var händelserikt. Teknikutvecklingen går fort. I varenda styrelserum pratar bolag och organisationer om riskerna att utsättas för cyberangrepp eller om möjligheterna med artificiell intelligens. Samtidigt har inte lågkonjunkturen undgått it-branschen.
Redpill Linpro-vd:n ”Här har offentliga verksamheter en unik chans…”
Branschen 2025 får vi se en inledningsvis volatil it-marknad, men under årets andra halva tar de breda it-satsningarna fart. Dessutom kommer öppenhet och datadelning stå i fokus. Det spår Redpill Linpro:s vd Henrik Gavelli i sin trendspaning.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
I en ny artikelserie har vi bett ett antal viktiga aktörer i it-branschen blicka tillbaka på 2024 och trendspana om 2025.
Nu har turen kommit till Henrik Gavelli som är vd på Redpill Linpro.
Hur är läget i it-Sverige?
– Sverige har en lång tradition av innovation inom it och teknik, vilket gör det till ett fantastiskt land för att verka inom denna sektor. Vi har många exempel på både traditionell industri och framgångsrika techbolag som har nått global framgång inom it-området. Offentlig sektor har också historiskt varit duktig på att digitalisera och ligga i framkant när det gäller teknologiska lösningar. Trots detta är it-branschen för närvarande påverkad av lågkonjunkturen, vilket sätter press på både etablerade företag och nya initiativ.
– På Redpill Linpro har vi valt att se lågkonjunkturen som en möjlighet att stärka vårt företag och vårt erbjudande till kunder genom att starta nya bolag inom områden som Cyber Security, DevOps, utveckling och it-management. Arbetet med att bygga ett bättre digitalt samhälle fortsätter, och samtidigt bygger vi ett starkare Redpill Linpro.
Vad var det viktigaste som hände i IT-Sverige 2024?
Genomslaget av generativa AI-verktyg i det dagliga arbetet
– Under 2024 blev generativa AI-verktyg ett allt vanligare inslag i både privat och professionellt arbete. På Redpill Linpro har vi sett en snabb integration av dessa verktyg, där både utvecklare och företagsledare använder AI dagligen för att effektivisera arbetsprocesser och förenkla arbetsuppgifter.
–En viktig insikt vi dragit är att de som tolkar och använder resultaten från generativ AI måste ha hög kompetens inom det specifika området för att kunna värdera och använda informationen korrekt. Detta kräver en djup förståelse för att AI:s resultat ska vara användbara och värdefulla. Utvecklingen inom generativ AI går snabbt, och även om det är svårt att förutse exakt hur landskapet kommer att se ut under 2025, kan vi förvänta oss fortsatt snabb innovation och förändring.
AI-kommissionens arbete och digital suveränitet
– Arbetet inom AI-kommissionen har under 2024 lyft fram viktiga frågor som digital suveränitet, datakvalitet och behovet av att bevara och utveckla kompetens inom Sverige. Dessa frågor har blivit centrala för it-Sveriges framtida utveckling, och jag hoppas att det kommer att leda till ökade nationella satsningar på it och digitalisering. Långsiktiga investeringar inom dessa områden är avgörande för att Sverige ska behålla sin position som en ledande it-nation och fortsätta utveckla en stark och konkurrenskraftig tech-sektor.
Vad trodde du skulle hända mer av i it-Sverige 2024?
– Som många inom branschen förväntade vi oss att it-investeringar i innovation och utveckling skulle ta fart under 2024 och bana väg för att ta oss ur lågkonjunkturen. Tyvärr har utvecklingen inte riktigt följt den förväntade planen. Även om vi ser ljuset vid horisonten och flera tecken tyder på ökade investeringar, har återhämtningen varit långsammare än vi trodde i början av året.
Vad får vi se för utveckling 2025?
– Jag tror att it-marknaden kommer att vara volatil under våren 2025, men med förhoppningen om att marknaden stabiliseras och att de bredare it-investeringarna ökar under andra halvan av året. Potentialen för uppsving är stark, även om vägen dit troligen kommer att vara långsam.
– Ett undantag från denna trend är investeringarna inom totalförsvaret, som fortsätter att göra starka satsningar. Redan under våren ser vi ett ökat behov av it-investeringar inom detta område, vilket troligtvis kommer att bidra till en mer stabil it-marknad. Infrastrukturen för totalförsvaret visade under 2024 på ett starkt ökande behov av it-lösningar, och detta mönster förväntas fortsätta även under 2025.
Öppenhet och datadelning i fokus 2025
– För att digitaliseringen ska ge maximal nytta och skapa förutsättningar för effektiv användning av AI, måste vi främja öppenhet och datadelning. Vi behöver utveckla policys som skyddar individers integritet, samtidigt som de underlättar datadelning, snarare än att införa fler regleringar. Verksamheter måste förstå värdet i att bidra till öppna ekosystem, istället för att bygga murar runt sin egen teknik. Möjligheterna för detta är särskilt tydliga inom offentlig sektor, där öppenhet och samarbete kan leda till stora samhällsnyttor.
– Jag tror också att vi kommer att se fler AI-verktyg byggda på open source-principer för att främja transparens, medverkan i utvecklingen, kontroll över data och hantering av digital suveränitet. Denna utveckling kan skapa nya möjligheter för att behålla och vidareutveckla AI-kompetens inom Sverige. Här har offentliga verksamheter en unik chans att visa vägen genom att samarbeta med lokala it-leverantörer och gemensamt driva på utvecklingen av hållbara och öppna lösningar.