Därför sätter Aruba in gps i sina accesspunkter

Nätverk Wifi-världen sprudlar av innovation just nu. Telekom idag satte sig ned med två av höjdarna på Aruba för att prata tekniska framsteg.
– Gps kommer att förändra mycket för wifi framåt, säger Arubas europeiska teknikchef Dobias van Ingen.

Därför sätter Aruba in gps i sina accesspunkter

Mycket fokus i artiklar om wifi-utvecklingen hamnar på wifi 6, 6e och 7. Men allt handlar inte bara om siffror berättar Arubas teknikchef Dobias van Ingen och Sverige-chefen Marcus Bäckrud.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

– Ska man förbättra wifi-upplevelsen handlar mycket om att accesspunkterna är rätt utplacerade. Det här är ett arbete som ofta tar lång tid och man går med en karta och ser till att allt hamnar hyfsat rätt, säger Dobias van Ingen.

För att kunna effektivisera det här arbetet har Aruba som första leverantör valt att stoppa in en gps-enhet i accesspunkterna. Därmed går det att automatiskt se att placeringen blir korrekt både i latitud och longitud – framöver kommer det också gå att se att det blir rätt i höjdled.

– Det finns flera fördelar med det. I första hand sparar man väldigt mycket tid vid installationen som också blir mer korrekt utförd. Vi pratar många timmars besparing för ett kontor med många accesspunkter, säger Dobias van Ingen.

– Dessutom blir det väldigt mycket enklare med felsökning när man vet att allt är korrekt placerat så att man kan utesluta det direkt.

Marcus Bäckrud bryter in och säger att eftersom Aruba är först så är det ingen standard än, men att Aruba är med i flera publika initiativ för att det ska bli standardiserat. Med en standard så kommer ännu fler system från tjänsteutvecklare kring gps-hanteringen att skapas. Vilket i sin tur kommer att ge ännu fler fördelar.

Vad tror du kan hända med tekniken inom några år?

– Gps kommer att förändra mycket för wifi framåt och vi ser ett stort intresse från marknaden. Vi hoppas att andra leverantörer följer efter och jag märker att de är nyfikna. Om det är upp till mig så tror jag precis som Marcus att applikationsutvecklare kommer att bli riktigt duktiga på att ta fram applikationer för att trimma xy-mappning, säger Dobias van Ingen och fortsätter:

– För utomhusbruk kommer det att dröja ett tag till innan tekniken kan användas, men för inomhusbruk tror jag att vi ganska snart kommer att se att gps:en nyttjas för timing så att vi till exempel kan skapa ett mer tidskänsligt Ethernet. Utomhus kommer det att dröja till åtminstone 2024 i alla fall tror jag för att få samma möjlighet.

Marcus, du pratar ju ofta om att fler och fler väljer att köpa nätverk som en tjänst. Kommer gps-lösningen att ingå i tjänsten framåt?

– Sverige och Norge är de mest mogna marknaderna för att köpa wifi som en tjänst. Här har vi kommit allra längst i den mognadsprocessen och jag tror att det här kommer att vara ganska självklart för de integratörer som vill spara mycket tid att använda detta så att man kan lägga tiden på annan optimering också, säger Marcus Bäckrud.

Vi byter ämne. När vi nu har wifi 6 och 6e, med wifi 7 på väg så är det mycket snack om frekvenserna där det höjs röster för att wifi framåt kommer att använda för mycket frekvenser i 6 GHz-bandet. Vad säger ni om det?

– Mobiloperatörerna är lite oroliga, men jag tror faktiskt inte att det är ett problem. Allt som är framtaget för 5g och wifi är gjort för att fungera tillsammans. Båda teknikerna kommer att behövas och det finns goda möjligheter att utveckla det samarbetet framåt, säger Dobias van Ingen.

Han fortsätter:

– Wifi hanterar idag betydligt fler enheter och är mer effektivt i batteri-, kostnads- och effektivitetsperspektiv. Medan det finns andra fördelar med 5g. Utveckling kan behövas för till exempel roaming mellan näten.

Kommer spektrumet att räcka till eftersom wifi 7 kommer att behöva mer spektrum när det kommer?

– Det är faktiskt inga problem där heller. I alla fall inte på företagsmarknaden där de tjänster som kommer att användas inte behöver mer spektrum än tidigare. Ska man använda maximalt utrymme så blir det också en för del och kostsam lösning – det är mer en marknadsföringshajp än baserat på verkliga behov, säger Dobias van Ingen.

Denna artikel var tidigare publicerad på tidningen telekomidag.se

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Techtidningen

Techtidningen Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Få nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.