Fem datacentertrender att hålla koll på inför 2025

datacenter It-företaget Vertiv har släppt sin trendspaning inför 2025. I fem punkter pratar de bland annat om hållbarhet, ai-reglering och branschövergripande samarbeten.

Fem datacentertrender att hålla koll på inför 2025

Ai kommer fortsatt förändra datacenterindustrin, ökad innovation och samarbete ska ge möjligheten att klara av högdensitetsberäkningar, striktare ai-regleringar väntas och det kommer bli ett ökat fokus på hållbarhet och cybersäkerhet. Det och mer förutspår Vertiv i sin trendspaning inför 2025.

– Våra experter förutspådde behovet av mer avancerade strategier för vätske- och luftkylning som en trend för 2024 och utvecklingen väntas accelerera under 2025. Med ai som ökar rackdensiteter till tre- och fyrsiffriga kilowatt har behovet av skalbara lösningar för strömförsörjning och kylning aldrig varit större, säger Vertivs vd Giordano Albertazzi.

Vertivs fem viktigaste datacentertrender inför 2025:

1. Nya lösningar för kraft och kylning hanterar ökad beräkningstäthet

Ai-systemens ökade krav på beräkningskraft ställer idag stora krav på datacentrens kraft- och kylsystem. Skiftet från cpu-system till gpu-baserade system ökar både prestandan och värmeutvecklingen, vilket leder till att man inför vätskebaserade kylmetoder som kylplattor och nedsänkningsteknik. För att göra detta levereras servar alltmer ofta med fabriksintegrerade kylsystem. Detta gör installationen snabbare och förbättrar energieffektiviteten.

2. Energiförsörjning och hållbarhet i fokus

Ai förväntas öka datacentrens elkonsumtion från 1–2 procent av världens elförbrukning idag till 3–4 procent år 2030. Begränsningar i elnäten och alltmer stigande energikostnader tvingar fram ett ökat fokus på energieffektivitet och hållbarhet.

För att möta dessa utmaningar satsar branschen på alternativa lösningar som mikronät, bränsleceller och batteritekniker. På längre sikt utvecklas även små modulära kärnreaktorer som kan bli relevanta vid slutet av årtiondet. I takt med att branschens fokus på mer hållbara lösningar växer kommer trenden mot alternativa energikällor öka under 2025.

3. Branschövergripande samarbeten ökar

Utvecklingen av ai kommer skapa ett stort behov av samarbete mellan olika sektorer som chipptillverkare, infrastrukturleverantörer, kunder och energibolag. Tillsammans kan de utforma strategier som förenklar implementeringen av ai och hantera den ökande rackdensiteten. Ai används även för att effektivisera utvecklings- och tillverkningsprocesser.

4. Ai påverkar cybersäkerheten – både positivt och negativt

Ai används i allt större utsträckning av cyberkriminella för att genomföra stora och sofistikerade attacker som exempelvis ransomware. Många angrepp riktas mot sårbar infrastruktur och styrsystem vilket kan slå ut hela datacenter. För att möta hotet utvecklar branschen ai-baserade säkerhetssystem som agerar på de nya hoten. Grunderna i cybersäkerheten står kvar men modern teknik kräver en mer flexibel och avancerad lösning.

5. Skärpta regelverk

Nya regelverk väntas för både användning av ai och resursförbrukning. EU:s ai-förordning sätter en ny global standard samtidigt som länder utvecklar så kallad ”suverän ai” för att behålla kontroll över kritisk teknik. Mer strikta krav på energi- och vattenförbrukning kommer att påverka framtida etableringar av datacenter.

Denna artikel var tidigare publicerad på tidningen telekomidag.se

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Techtidningen

Techtidningen Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.