Daniel kommer att vara en av talarna på Connect25. Där kommer han berätta om sin syn på hur offentlig sektor kan använda molntjänster och vad som kan tänkas hända i framtiden som påverkar användandet. Techtidningen har fått en försmak på ämnet och diskuterat hans syn på frågan över hur situationen ser ut idag för molntjänster i svensk offentlig sektor.
– Jag har ett totalförsvarsperspektiv i mina resonemang till den här frågan. Min utgångspunkt handlar om Sveriges nationella suveränitet och hur vi kan upprätthålla samhället under olika scenarier, säger Daniel Melin.
Hur skulle du bedöma dagsläget?
– Vi ser idag en rad hot. Sverige befinner sig i vad jag skulle kalla ett krigsliknande tillstånd – men utan en formell krigsförklaring eller militärt angrepp. Men snarare då med påverkansoperationer, sabotage och störningar. Kabelbrotten i Östersjön och andra incidenter som järnvägsurspårningar och mastattacker är exempel på det. Vissa händelser kan ha naturliga förklaringar men det är svårt att avgöra vad som är slump och vad som är en del av en större strategi. Den osäkerheten gör det nödvändigt att tänka i termer av robusthet och krisberedskap, säger Daniel Melin.
Hur ser den hotbilden ut när det kommer till molntjänster i offentlig sektor?
– Där blir bilden spretig dessvärre. I nuläget handlar det mycket om att identifiera vilka system som måste fungera även vid ett allvarligt läge. Vissa saker kan vi klara oss utan som exempelvis friskvårdsportaler eller rekryteringsverktyg. Men hur säkerställer vi att löneutbetalningar till soldater fungerar i ett krigsläge? Hur säkerställer vi att folkbokföringen består? Det finns grundläggande funktioner inom Skatteverket, Försäkringskassan, kommuner och regioner som måste upprätthållas oavsett krisens omfattning.
Kostnadsfritt nyhetsbrev
Få den senaste uppdateringarna direkt i inkorgen.
Molntjänster används som påtryckningsmedel
Sverige har länge varit ett frihandelsvänligt land. Enligt Daniel Melin har vi byggt ett kostnadseffektivt men sårbart samhälle. Många myndigheter har valt amerikanska molntjänster och därmed skapat ett beroende.
– Vad händer om dessa tjänster inte längre är tillgängliga kan man fråga sig. Under sin tidigare presidentperiod använde Trump molntjänster som påtryckningsmedel mot exempelvis Venezuela. Det är inte osannolikt att vi kan hamna i en liknande situation där Sverige eller Danmark blir utsatta för liknande sanktioner. Danmark är just nu särskilt sårbart eftersom de är väldigt beroende av amerikanska molntjänster samtidigt som Trump vill ha tillgång till Grönland, säger Daniel Melin och fortsätter:
– Europa måste vakna nu. It och digitalisering är inte längre en branschfråga – det är en fundamental del av samhällets funktion. Vi har varit naiva i vår syn på USA:s pålitlighet. Vi skulle aldrig köpa kinesiska molntjänster på grund av säkerhetsrisker men vi har utan eftertanke accepterat ett amerikanskt beroende. Med Trump tillbaka i Vita huset blir det tydligt att USA:s agerande är oförutsägbart vilket ställer oss inför en svår fråga: Hur mycket skiljer sig egentligen USA från Kina när det gäller geopolitisk påverkan genom it?
”Handlar inte om total protektionism”
Historiskt sett har USA och Europa varit starkt allierade. Men den relationen har snabbt förändrats. Daniel Melin menar att Sverige står inför ett svårt dilemma i hur man väljer att se över sina alternativ utan att öppet irritera USA.
– Det finns ett tryck på EU att agera. Sverige kan inte ensam stå emot amerikanskt inflytande men EU kan göra det gemensamt. Diskussioner pågår redan om att skapa en starkare europeisk it-struktur, exempelvis genom initiativet Eurostack. Målet är att it-leveranser till offentlig sektor i högre grad ska vara från europeiska leverantörer. Det handlar inte om total protektionism dock utan snarare om att skapa en motvikt till det amerikanska beroendet. Genom att investera i europeiska it-lösningar skapar vi förutsättningar för tillväxt och innovation inom EU.
Hur låter din framtidsspaning?
– I en kris är människan anpassningsbar, kolla bara på Ukraina. För tre år sedan hade de knappt någon drönarteknik och idag är de världsledande på den fronten. Europa kan också ställa om snabbt om vi måste. Frågan är bara hur lång tid vi har på oss innan vi når den punkten. Min spaning är att EU kommer att vakna och börja agera på digitaliseringsområdet. Om det inte händer, då har vi gett upp om framtiden.
– Jag kommer att följa utvecklingen noga och ser fram mot att diskutera det vidare på Connect25, där jag kommer att prata om hur offentlig sektor kan och bör hantera detta nya landskap. Diskussionerna är redan igång – nu handlar det om att omsätta dem i handling.
Daniel Melin är en av talarna på. Connect25 den 3 april. Här hittar du information om programmet.