Experten: ”Open ran är ingen gamechanger”

Branschen Ericssons jätteavtal med AT&T har fört open ran ännu högre upp på agendan. Vi har pratat om avtalet, och teknikutvecklingen i stort med den danska telekomanalytikern John Strand.

Experten: ”Open ran är ingen gamechanger”

Många ser open ran, open radio access network, som tekniken som ska öppna upp radionäten för mindre aktörer. Dit hör inte John Strand.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

– Open ran är ingen gamechanger utan egentligen bara ett gränsnitt mellan de olika komponenterna i en ran-enhet. Det är många som tror att open ran är en alternativ och ”öppen” lösning till Ericsson, Nokia, Huawei, ZTE och Samsung. Det är det inte, säger han och fortsätter:

– Open ran är några specifikationer som gör att du kan ansluta ran-utrustning från olika spelare på samma sätt som du kan använda en USB-kabel för att koppla ihop en Iphone och en Windows-pc.

John Strand tycker att det råder en hel del missförstånd i debatten om open ran. Exempelvis tror den danska telekomanalytikern att många tyckare överskattar operatörernas önskan om open ran.

– Jag tror väldigt få operatörer vill öka komplexiteten i sina nätverk genom att välja utrustning från olika leverantörer. Det säger sig självt att ökad komplexitet leder till högre kostnader och risken för att någonting inte fungerar ökar.

– Och om någonting skulle strula är det förstås enklare för en operatör att bara behöva kontakta en tillverkare jämfört med fem olika. Det som får operatörer att välja Ericsson, Nokia eller Huawei är att de alla klarar av att leverera helhetslösningar som fungerar.

Analytikern tror inte att uppstickare som japanska Rakuten eller amerikanska Mavenir har möjlighet att ta särskilt stora marknadsandelar från de klassiska spelarna.

– Eriksson, Nokia och Huawei har så mångdubbelt mycket större omsättning än de här bolagen och producerar så stora volymer av ran-utrustning att det kommer bli väldigt svårt att konkurrera med dem.

– De traditionella aktörerna har lokal närvaro över hela världen och plöjer ner väldigt mycket pengar i forskning och utveckling. Det är två väldigt stora konkurrensfördelar.

I förra veckan blev det officiellt att Ericsson landat ett jättekontrakt med den amerikanska operatören AT&T som är värt drygt 150 miljarder kronor. John Strand tycker avtalet är intressant ur flera aspekter.

– Det är inte så länge sedan Ericsson var ganska kritiska mot open ran. Då upplevde man att specifikationerna ledde till dålig prestanda i nätet. Men på Open Ran Alliance möte i Osaka lyckades aktörerna komma överens om nya specifikationer som resulterar i bättre prestanda.

Personer från AT&T har hävdat att konkurrensen från de renodlade open ran-aktörerna gjort att operatören kunnat pressa priserna.

– Det tror jag inte ett dugg på. Ett fåtal aktörer har inte muskler att för att kunna pressa en spelare som Ericsson. Jag vill verkligen understryka att de små aktörerna kring open ran är pionjärer. Problemet är att många glömmer att pionjärer ofta hamnar ute på prärien med en pil i ryggen.

Produkterna som Ericsson ska leverera till den amerikanska jätteoperatören följer de nya specifikationerna för open ran.

– Jag tycker inte de mindre företagen ska se Ericssons avtal som ett kvitto på att det här finns en marknad utan snarare som ett bevis på att gammal är äldst.

Hur hårt slag tror du att det här förlorade avtalet är för Nokia?

– Jag tror framför allt att det här är en pr-grej. Det är förstås tråkigt för Nokias självförtroende, men jag tror att många överskattar vissa effekter av det här avtalet. AT&T har varit väldigt tydliga med att de även framför kommer att köpa viss utrustning från Nokia.

Och hur stor fjäder i hatten är avtalet för Ericsson?

– Det är stort naturligtvis. Nu är Ericsson huvudleverantör till AT&T, Verizon och T-Moible vilket förstås är en riktigt bra marknadsposition att ha.

Denna artikel var tidigare publicerad på tidningen telekomidag.se

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Techtidningen

Techtidningen Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.