Även om det inte är säkert att Ryssland tar steget under 2025 så menar experterna på F5 Labs att man är på god väg att nå sitt mål att bygga upp ett fristående alternativ till internet.
En annan trend som F5 Labs beskriver är att stater som Kina och Iran arrangerar tävlingar för hackare, som bidrar till att öka kompetensen och förmågan att attackera andra länder. Kina arrangerar exempelvis Matrix Cup medan Iran ligger bakom Cyber Olympics och F5 Labs menar att de sårbarheter som upptäcks i samband med dessa arrangemang kan användas i framtida angrepp, bland annat mot kritisk infrastruktur.
Kostnadsfritt nyhetsbrev
Få den senaste uppdateringarna direkt i inkorgen.
En annan spaning är att vi kan förvänta oss att AI-agenter används för att genomföra storskaliga cyberattacker med hjälp av botnät. Tidigare har det mest talats om att AI-tekniken kan användas för att utforma phishingkampanjer och liknande, men nu handlar det alltså om autonoma AI-agenter som söker efter sårbarheter i ett api eller en webbapplikation och som sedan försöker utnyttja dessa. F5 Labs varnar för att dessa AI-agenter kan driftsättas från botnät, vilket innebär att hundratusentals enheter kan genfomföra en koordinerad attack.
Slutligen tror F5 Labs också att AI-tekniken någon gång i framtiden kan kombineras med kvantdatorteknik för att knäcka de mest avancerade krypteringslösningarna. Det kommer dock krävas kvantdatorer med avsevärt högre prestanda än vad som är möjligt med dagens teknik för att lyckas med det.
publicerad 17 februari 2025