Du har säkert noterat att många datortillverkare går ut hårt i sin marknadsföring av AI-datorer för personligt bruk. Men är det bara ett marknadsföringsknep eller finns det faktiska behov av AI-kraft i vanliga persondatorer?
Guide: 5 anledningar att köpa en AI-pc
hårdvara Vad är egentligen en AI-pc och vilka företagsanvändare har behov av den senaste generationen datorer? Vi besvarar de viktigaste frågorna och listar fem anledningar att välja en pc med inbyggd npu – neural processing unit.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Enligt Martin Silvén, som är produktchef för Dell Technologies samlade utbud av klientprodukter i Sverige, finns det flera anledningar att investera i en AI-pc redan idag. Det handlar nämligen inte alls om avancerade arbetsstationer med tunga gpu:er från Nvidia, utan om något som varje användare kan dra nytta av i sin vardag.
– Det finns redan funktioner i Windows 11 som gör att en AI-pc kan bidra till att öka din produktivitet. Man måste inte bara köra uttalade AI-applikationer och den biten upplever jag att många företag inte riktigt har förstått.

En AI-pc är alltså något som en vanlig företagsanvändare kan ha nytta och glädje av på sitt eget skrivbord. Det finns även mer avancerade arbetsstationer som är speciellt utformade för exempelvis lokal bearbetning av stora språkmodeller och som är försedda med avancerade gpu:er från exempelvis Nvidia som klarar tunga parallella beräkningar, men de hamnar lite i en egen kategori och prisklass.
Den enklaste definitionen av en AI-pc är en dator som optimerats för att hantera arbetsuppgifter med inslag av AI-teknik. Det kan handla om avancerad dataanalys, bildbearbetning och säkerhetsmjukvara som körs lokalt.
Enligt Martin Silvén råder det viss begreppsförvirring när det gäller benämningen av AI-datorer. Förutom AI-pc talas det nämligen också mycket om Copilot+ PC, och det är en specifikation som Microsoft har tagit fram för datorer som är förberedda för AI-beräkningar med en kraftfullare npu vilket gör att man får ut maximalt av företagets egen AI-assistent Copilot. Kravet för dessa är en npu över 40 tops (tera operations per second), 16 gigabyte ram och 256 gigabyte ssd-disk.
Ska ha en inbyggd npu-processor
Det de båda kategorierna AI-pc och Copilot+ PC har gemensamt är att de måste ha en inbyggd npu-processor, neural processing unit. En npu är ett komplement till datorns cpu och gpu och kan hjälpa till när AI-beräkningar ska utföras lokalt i din dator.
När vi pratar om AI-tjänster som ChatGPT eller Google Gemini handlar det oftast om molntjänster som hanteras av enorma datacenter med kraftfulla, specialutvecklade processorer, från exempelvis tillverkaren Nvidia, men med en AI-pc ska det alltså gå bra att utföra AI-beräkningar utan att vara beroende av en molntjänst.
Fakta
5 anledningar att välja en AI-pc
- Ger dig möjligheten att få ut maximalt av Windows 11 och dess inbyggda AI-funktioner.
- Ökad säkerhet eftersom datorerna är optimerade för att kunna köra flera lager av säkerhetsprogram då de körs mer effektivt.
- Ökad produktivitet och batteritid: Om applikationen är anpassad för npu-användning frigörs prestanda i cpu och eventuellt gpu vilket leder till ökad prestanda i datorn och dessutom räcker batteriet längre då npu:n är mycket mer energieffektiv.
- Högre andrahandsvärde när datorn ska säljas vidare om tre-fyra år.
- Framtidssäker: Om några år kommer förmodligen de flesta applikationer vara AI-anpassade och då kan du dra nytta av kraften i en AI-pc.
En AI-pc kan exempelvis ta sig an tunga uppgifter som avancerad röst- och videobearbetning i realtid. Detta dock under förutsättning att du använder mjukvara som är anpassad till denna typ av arkitektur. Flera av de stora mjukvarutillverkarna har redan släppt nya versioner av sina program som har stöd för AI-acceleration, däribland Adobe Photoshop och Microsoft Office. Men om du är en flitig användare av viss mjukvara kan det vara en god idé att kolla upp hur tillverkaren ligger till.
Enligt Martin Silvén finns det även andra fördelar med att använda sig av en AI-pc, inte minst när det gäller förmågan att tackla olika slags cybersäkerhetshot:
–Tillverkare av säkerhetsmjukvara skriver om sina applikationer för att utnyttja kraften i npu. Det gör att lokal bearbetning, exempelvis virusgenomsökningar går mycket snabbare och mer effektivt. Det skulle annars ta rätt mycket processorkraft, men den beräkningen flyttas istället till en npu.
När AI-beräkningarna, tack vare en npu, blir mer effektiva bidrar det alltså till högre prestanda, vilket gör att användaren kan fortsätta jobba i andra applikationer. När datorns vanliga cpu avlastas bidrar det också till att kylfläktarna inte behöver snurra lika snabbt och att batteriet i din bärbara dator räcker längre.
Dell erbjuder AI-pcmodeller med processorer från tre olika tillverkare – Qualcomm, Intel och AMD – och enligt Martin Silvén är det bärbara datormodeller som är först ut i vågen av AI-pc:ar med inbyggd npu. De lanserades redan förra året i en första generation men det är nu i år som de kommer på bred front. Vi kan förvänta oss även stationära datorer med npu:er under det kommande året.
– Vi är ledande på de flesta fronter inom AI och även inom kommersiell AI-pc. Vi satsar mycket på AI-pc med en bred produktportfölj och flera valmöjligheter kring olika processorer.
Ytterligare en parameter att ha koll på
En npu-processors prestanda anges oftast i enheten tops (tera operations per second) vilket innebär att potentiella datorköpare har ytterligare en parameter att ta med i beräkningarna. Specifikationen Copilot+ PC ställer höga krav på tops, men spännvidden är stor, från 10 upp till över 55 tops.
En annan anledning att investera i en AI-pc är att man vill framtidssäkra sin datorpark.
– När det började komma AI-pc förra året så var det många som kanske tänkte: ”Vi ska inte köra AI, vi är inte redo för det och använder inte Copilot”. Men sannolikt kommer de göra det framöver, förklarar Martin Silvén.
– Och hur mycket kommer din dator att vara värd när den ska återanvändas och säljas om kanske tre-fyra år och det inte är en AI-pc?