Telefoni har de senaste åren tagit enorma kliv framåt. Och sedan möjligheten kom att koppla ihop det med en samarbetsplattform – har utvecklingen verkligen skjutit iväg. Microsoft Teams, som är en av de största alternativen, går att få med telefoni i flera olika former för de som har Enterprise- eller Businesslicens, så vilken ska man då välja?
Guide: Så integrerar du telefoni i Teams
Teams Microsoft Teams har blivit ett vitalt verktyg för många organisationer. Nu tittar allt fler på alternativen att lägga in telefonin i samarbetsplattformen, men vilken väg ska man välja? Här berättar experterna om alternativen.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
– Man kan säga att det finns två stora alternativ. Det ena är Direct routing, när man använder en extern tjänst, och det andra är att vi erbjuder Calling plans i Sverige. I det senare fallet så är Microsoft operatör. Utöver dessa har vi även ett alternativ som kan ses lite som en hybrid av dessa som kallas för Operator Connect där man som kund då går via operatörerna, sade dåvarande Modern Workplace-chefen Henrik Byström i fjol.
Att välja Microsoft som operatör kanske inte tillhör det vanligaste. Utan det alternativet är mer för länder och regioner där telefoni är kostsamt. Där ser Microsoft att exempelvis svenska företag med mindre kontor i andra länder kan hitta fördelar. Alternativt är det företag som enbart vill ha en leverantör – och då ställer självklart den amerikanska jätten upp som motpart.
”Direct routing går som tåget”
Så hur skiljer sig då Direct routing? Jo, här erbjuds en lösning som innebär att Teams kan ersätta ett existerande PBX-system och allt vad det innebär – med ett molnalternativ med samma funktion.
– Direct routing är absolut vanligast i Sverige, det går som tåget och något jag tror kommer att växa ett bra tag framöver. Den stora fördelen är att du kan ta med dig din infrastruktur. En trygghet för kunden är ju även att de har kvar sin relation med sin operatör – och så finns det ju som tjänst i 180 länder, säger Henrik.
Det är lätt att tro att Calling plans och Direct routing står som dikotomier mot varandra. Men det menar man på Microsoft är fel. Företaget vill inte ersätta operatörerna, utan ser traditionella telekomaktörer som en viktig partner – även framöver
Så när ska man välja vilket? När Henrik Byström fick frågan svarade han att det beror helt på kunden.
– Jag skulle säga att det är väldigt individuellt. Det beror helt på kravställningen som kunden har. Har man en befintlig infrastruktur och inte kan göra en snabb förflyttning. Då är Direct routing ett bra alternativ som är effektivt att använda. Man måste titta på vad verksamheten vill ha, vad de har bakom sig och vilka länder de agerar i.
Det går att blanda mellan alternativen
Sen är det ju så att det ena utesluter inte det andra. Vill man så går det ju att blanda mellan alternativen. Microsoft är tydliga med att om du vill ha Direct routing för huvuddelen av företaget som finns i Sverige, men har ett litet kontor i Finland och ett i USA. Då kan det kanske vara värt att välja Calling plans där.
Microsoft erbjuder i dagsläget Calling plans i över 30 länder.
Ytterligare en väg att gå för att få integrerad telefoni i Teams är att gå via en tjänst där man använder Microsofts API:er för lösningen. Här erbjuder Tendfor och Competella alternativ.
– Att gå via API:erna innebär att du når en helig treenighet som du som företag vill ha. Det första är globala softphones, det andra är globala stödsystemfunktioner för professionellt användande. Alltså möjligheten att ha sina globala agenter i den här lösningen. Det tredje, som har varit svårast, är att du kan använda flera sätt för att få in PSTN i din globala telefonimiljö. Du blir därför helt operatörsoberoende och det är verkligen den centrala skillnaden, säger Emil Emling på Tendfor.
– Du kan blanda operatörer hur du vill. Man kan säg att du har ett globalt system och plattform för administration, men lokala operatörer. Det är den viktiga grejen som du inte har kunnat uppnå med andra system.
Valfrihet är den stora vinsten
Karin Lindberg, försäljningschef på Enghouse-ägda Competella, berättar att även deras lösning innebär att man kan köra allt i Azure och helt slipper en separat SBC (session border Control) för anslutningar till Teams. Med vinsten att det ger större valfrihet.
– Man kan välja helt själv hur man vill ha det. Vårt system stöder både Direct routing och Calling plans, även en mix mellan dessa. Det betyder att kundernas telefonanslutningar kan distribueras globalt via Microsofts datacenters vilket ger enkel och snabb provisionering, säger Karin.
Emil säger att med API-lösning så blir operatören bara en väg in till Teams, vilket då gör att man kan ha hur många alternativ eller lokala avtal som helst – det är inte det som styr.
– Jag säger att man måst ha goda skäl för att inte välja API-vägen, jag kan inte se några fördelar i förlängningen av att välja något annat. Om man väljer en rent SBC-baserad lösning, då har man missat mycket av poängen med vad som nu blir möjligt.
API-spåret inte längre begränsat
Visst, det har funnits begränsningar med API-alternativet, men det menar Emil mer är historia än framtid.
– Under 2020 fanns det en tydlig begränsning i att man inte kunde koppla ut på PSTN, vilket då innebar att man inte kunde koppla ut till mobiltelefoner. Men det är borta nu och alla våra kunder har full PSTN och därmed full PBX-ersättningsfunktionalitet direkt i Teams.
Och utvecklingstakten för det här, det tredje spåret, menar Emil är enorm. Så pass att han tror att det framöver kommer vara den rådande tekniken.
– API:erna i sig har varit stabila från dag ett och det är otroligt hur bra det är med tanke på hur kort tid det här har funnits. Framöver så tror jag definitivt att allt fler kommer gå över mot API. Det finns absolut flera alternativ som gör en del via API:erna i dag, men vi är ganska ensamma om att göra det fullt ut. Jag kan säga att det var till vår förvåning att vi var först ut med en helt API-basera lösning 2019… och vi är fortfarande förvånande över att vi är rätt ensamma, säger Emil Emling.
Teams Phone Mobile
Sedan ett par veckor sedan finns även alternativet Operator Connect Mobile. Telia är en av de första operatörerna som har lanserat och Daniel Stark, chef för SME på Telia Company säger att man har det rullande sedan några veckor tillbaka.
Men vad är skillnaden mot vanliga Operator Connect-lösningen som fanns innan?
– Den stora skillnaden är att det är kopplat till mobilabonnemanget och tittar vi i Norden är just mobila lösningar det vanligaste, så det är många som väntat på det här, säger han.
Men vilket mervärde ger den nya lösningen?
– Det beror på vad det är för kund. Väldigt många kunder kanske har en växel integrerad med Teams och har fått till en lösning som passar dem där. Nej, Det här är för de som går hela vägen med Microsoft och som inte är i behov av kontaktcenter-biten eller den typen av funktionalitet. För dem blir det här en enklare lösning där vi helt enkelt skalar bort en bit och det blir mindre komplext. Jag ska säga att för oss är det har ytterligare ett alternativ att erbjuda – inget som ersätter.
Daniel säger att även om det kan förefalla vara en lösning riktad mot mindre och helmobila företag är det hos de stora företagen intresset finns.
– Generellt sett skulle jag säga att det är de större företagen som är mest intresserade. De som har kommit lång och har en uttalad it-strategi. För dem blir det här ytterligare en pusselbit i den större it-strategin.
Enligt Daniel är det framförallt den kundgrupp som tittat på att gå all in på Microsoft som är intresserad.
– Vi har redan en kund i gång och flera andra kunder som testar. Det är stor nyfikenhet och initialt vill man testa med en grupp för att sedan rulla ut det bredare. Jag ser att i Norden var det det här man väntat på. Många såg första delen med operator tonnet som ett bra steg, men det är det här man vill ha.
Och hur ser det ut om ett år?
– Jag tror att vi kommer att se det här som ett alternativ av flera. De som vill gå helt med Microsoft vill ha det, men det finns de som är i behov av en växellösning och då är det inte det här man ska välja. Men generellt ser vi ett väldigt tydligt intresse av den här typen av tjänster och allt som rör att man ska kommunicera smartare. Och vi tycker att utvecklingen på marknaden är spännande, säger Daniel Stark.
Denna artikel var tidigare publicerad på tidningen telekomidag.se