Guide: Viktigt att tänka på i valet av dator till ditt företag
guide
Att välja rätt företagsdator till dina anställda är en viktig process. Säkerhet, användarvänlighet och flexibilitet är bara några av aspekterna som måste vägas in.
14 februari 2025
Linus Bengtsson
En företagsdator är för de flesta arbetare idag ett lika givet inslag på skrivbordet som en kopp rykande kaffe på morgonen. Men valet av företagsdator är en komplex fråga. Det finns många variabler att ta i beaktning så som operativsystem, prestanda, ram-minne, processor och storleken på hårddisken.
Techtidningen har pratat med Sarkan Rahim, head of b2b på Elgiganten, och Mathias Isaksson, product manager & category lead client & endpoint hardware på Dustin, för att få deras bästa tips gällande hur man ska tänka i valet av företagsdator.
En av de första frågorna att besvara inför valet av företagsdator är den kring vilka uppgifter som ska genomföras på datorn. Vad det kan vara skiljer sig givetvis åt mellan företag men även eventuellt inom olika avdelningar på ett företag.
Någonting är fel
Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
– Är det enklare kontorsuppgifter kan man oftast gå på lite lägre prestanda. Jobbar man däremot i stora tunga Excelfiler, redigerar bilder i Photoshop eller jobbar med ritningar i CAD så kommer man behöva en mer kraftfull dator, säger Dustins Mathias Isaksson.
Sarkan Rahim på Elgiganten säger även han att det först och främst handlar om att förstå arbetsuppgifterna.
Sarkan Rahim.
– För enklare kontorsarbete räcker ofta en dator med medelhög prestanda. Medan tyngre uppgifter som programmering, design och 3d-rendering kan kräva kraftfullare processorer, mer ram och dedikerade grafikkort. Många moderna datorer är idag utrustade med en npu (neural processing unit) för att kunna hantera AI-applikationer effektivare, vilket kan vara värdefullt för företag som arbetar med röstassistenter eller realtidsöversättning. Det handlar om att matcha prestanda med behov. Oavsett om det är en enkel Excel-fil eller komplex kodkompilering, säger Sarkan Rahim.
Bra batteritid kan bidra till minskad servicekostnad
Andra frågor som val av skärmstorlek, batteritid, säkerhet, anslutningsmöjligheter beror till stor del på hur man kommer använda datorn.
– Är användaren ute och reser mycket så är det bra att välja en dator med lång batteritid och som är lätt och portabel så att man kan bära med sig den utan problem. Det ställer också ett större krav på säkerhet, till exempel inbyggt sekretessfilter. För en användare som aldrig tar med sig datorn hem från kontoret eller inte tar med sig datorn till möten så kan stationär dator fungera lika bra och kan vara ett billigare alternativ, säger Mathias Isaksson.
– Många väljer idag datorer med minst 8–10 timmars batteritid, vilket ger flexibilitet utan att behöva ladda under arbetsdagen. Utöver detta kan längre batterilivslängd också bidra till minskade servicekostnader och en mer hållbar användning över tid, säger Sarkan Rahim.
Kostnadsfritt nyhetsbrev
Få den senaste uppdateringarna direkt i inkorgen.
”Allt fler företag väljer idag…”
Något förenklat går det att se valet av den fysiska datorn i en binär form, antingen då stationär eller bärbar. En bärbar dator ger naturligt mer flexibilitet, men vad talar då för en stationär dator i dagens kontorslandskap?
– Allt fler företag väljer idag bärbara datorer tack vare flexibiliteten i hybrida arbetsmiljöer. En laptop kan enkelt förvandlas till en arbetsstation med hjälp av dockningsstationer och externa skärmar. Samtidigt finns det situationer där stationära datorer fortfarande är att föredra, särskilt för verksamheter som kräver hög prestanda och enkel uppgradering. Det handlar om att hitta den balans som passar arbetsplatsens behov bäst, säger Sarkan Rahim.
– Tittar man på anslutningsmöjligheter så har i stort sett alla datorer som säljs idag usb-c-anslutning, vilken används för laddning samt möjlighet att ansluta adaptrar eller dockningsstationer. Det gör att har datorn inte de portar man vill ha kan man enkelt köpa till en adapter för att få de portar man behöver och ändå kunna behålla flexibiliteten, säger Mathias Isaksson.
Hur enkelt är det att uppgradera och reparera datorn efter köp på egen hand?
– Möjligheten att uppgradera datorn är en faktor som många företag väger in vid inköp. Vissa modeller erbjuder enkel uppgradering av ram-minne och lagring, vilket kan förlänga livslängden och minska miljöpåverkan. Andra, särskilt ultratunna laptops, har komponenter som är svårare att byta ut. Att välja rätt från början kan därför vara en klok investering, säger Sarkan Rahim.
– Att uppgradera eller ändra konfigurationen på just en bärbar dator i efterhand är numera ganska ovanligt. Många chassin är så slimmade och specialbyggda att de oftast inte går att uppgradera eller reparera själv. Vill man på ett lätt sätt kunna byta eller uppgradera minne, hårddisk, grafikkort och så vidare bör man titta på en stationär dator, säger Mathias Isaksson.
”Ett populärt val”
Valet av operativsystem är viktigt då olika plattformar ger olika alternativ. Det valet beror ofta till stor del av företagets befintliga ekosystem och arbetsflöden.
– Windows 11 Pro är ett populärt val för många företag tack vare dess kompatibilitet och säkerhetsfunktioner. Mac OS å sin sida är ofta uppskattat för sitt användarvänliga gränssnitt och starka fokus på integritet, medan Chrome OS erbjuder en kostnadseffektiv lösning för företag som arbetar molnbaserat. Varje system har sina fördelar och det bästa valet är det som passar företagets behov, säger Sarkan Rahim.
– Om man tittar på alla datorer vi säljer så ser den vanligaste konfigurationen för en normal kontorsanvändare ut så här, en 14-tums bärbar med i5/r5, 16 gigabyte internminne och 256-512 gigabyte hårddisk och Windows 11 Pro. Behöver man mer prestanda väljer man oftast en bättre processor i7/i9 (Intel) alt r7/r9 (AMD), man utökar minnet till 32 eller 64 gigabyte samt om man har grafiktunga applikationer så väljer man en dator med dedikerat grafikkort, oftast från Nvidia, säger Mathias Isaksson.
Säkerhetsaspekten är en vital faktor
Gällande skärmstorleken handlar det enligt Sarkan Rahim ofta om arbetsuppgifter och personlig smak. Med möjlighet att ansluta till en dockningsstation och en extern skärm kan själva skärmstorleken för den bärbara datorn bli något som inte prioriteras då flexibiliteten en mindre dator erbjuder är mer viktig.
– Många kontorsmiljöer väljer idag 27-tumsskärmar med full hd eller högre upplösning för en tydlig och bekväm arbetsyta. För de som arbetar med detaljerad design eller dataanalys kan större skärmar eller ultrabreda modeller erbjuda bättre överblick och precision. Ergonomi är också en viktig faktor. Justerbara skärmar och blåljusfilter bidrar till en mer hållbar och bekväm arbetsmiljö, säger Sarkan Rahim.
När det kommer till säkerhetsaspekten så är det nog den viktigaste faktorn i dagens cybersäkerhetsläge. Attackerna mot företagets digitala infrastruktur är större och fler än någonsin. En viktig del av säkerhetsaspekten landar även i individuellt användande. Med andra ord att de anställda även måste fungera som “mänskliga brandväggar” och agera med stort säkerhetsfokus i åtanke med sin jobbutrustning.
– Säkerheten är en grundpelare för alla företag, oavsett storlek. Många företagsdatorer idag är utrustade med säkerhetsfunktioner som kryptering, biometrisk autentisering och fjärrhantering. Oavsett om företaget väljer Windows, Mac eller en annan plattform, är det viktigt att säkerhetslösningarna anpassas efter verksamheten. Tekniken är en del, men säkerhetsrutiner och utbildning är minst lika viktiga.