Expansionen är en del av en långsiktig strategi för att möta den ökande efterfrågan på digitala lösningar i Europa. Kundernas behov av förändring, teknisk utveckling såsom AI, regulatoriska krav och geopolitisk osäkerhet är några av de faktorer som driver behovet av digital transformation.
HiQ stärker närvaron i Europa: ”Vi är långt ifrån klara”
affärer Det svenska techkonsultbolaget HiQ har stärkt sin närvaro i Tyskland genom att integrera det förvärvade bolaget Scandio under sitt gemensamma varumärke. Techtidningen har pratat med HiQ:s koncern-vd Peter Arrhenius som berättar om känslan efter expansionen och hur Europa ska jobba för att möta kraven på den digitala transformationen.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Med 1700 techexperter och 23 kontor i Sverige, Tyskland, Finland och Polen kommer HiQ få en starkare plattform för att leverera affärskritiska techlösningar. Förvärvet av Scandio tillför specialkompetens inom cloud engineering, agil mjukvaruutveckling och Atlassian-lösningar till HiQ:s portfölj. Techkonsultbolagets koncern-vd Peter Arrhenius berättar om känslan efter expansionen och integrationen av Scandio.
– Det här är en spännande och viktig milstolpe för HiQ. Vi har haft en förvärvad verksamhet i Tyskland ett tag och samlar nu allt under HiQ, vilket ger oss en starkare plattform för att möta den växande efterfrågan på avancerade digitala lösningar och inte minst stöd i att navigera den snabba teknikutvecklingen i Europa. Vi kan helt enkelt på ett bättre sätt utnyttja teknikens fulla potential och ta oss an större, mer komplexa uppdrag. Det här är en del av vår långsiktiga strategi för att bli ett ledande europeiskt techkonsultbolag – ett av de skarpaste och mest kapabla i vår region. Det handlar inte nödvändigtvis om att vara störst, utan att vara bäst på de marknader vi väljer att verka i, säger Peter Arrhenius.
Hur ska Europa lyckas med den digitala transformationen?
– Europa genomgår en massiv digital transformation samtidigt som regulatoriska krav ökar. Behovet av tekniska lösningar som kombinerar innovation, säkerhet och skalbarhet har aldrig varit större. Samtidigt ser vi hur den globala konkurrensen ökar och Europas förmåga att driva digital innovation på egen hand blir alltmer avgörande för att inte halka efter i teknikutvecklingen.
De avgörande faktorerna
Enligt Peter Arrhenius finns det två avgörande faktorer som är nyckeln till att Europa ska lyckas med transformationen.
– Det ena är att mjukvara alltmer blir en avgörande faktor för att lyckas med en modern verksamhet och driva tillväxt. Vi ser hur företag som sätter mjukvara först revolutionerar sina intäktsmodeller, bygger skalbara infrastrukturer och levererar helt nya värden till sina kunder. Oavsett om det handlar om att accelerera innovationsförmågan eller att skapa nya förutsättningar för effektivitet; mjukvara är det som har potential att göra störst skillnad och här behöver många bolag bryta gamla tankebanor.
– Det andra är att ha ett möjlighetsorienterat synsätt på ny teknik och våga ta oss an den. I Europa har vi haft en tendens att fastna i risker och regelverk. Regelverken ska vara där för att stötta oss, inte hämma oss. Många behöver alltså knäcka koden för hur vi maximerar AI:s potential samtidigt som vi skyddar oss mot nya cyberrisker. Innovation och säkerhet behöver inte vara ett nollsummespel – de kan gå hand i hand.
Med tanke på det rådande omvärldsläget har förfrågningar på nya tekniska lösningar ökat. Tjänster inom cybersäkerhet har enligt Peter Arrhenius fått en lavinartad ökning på efterfrågan. Både vad gäller risk- och compliancefrågor samt tekniska lösningar som penetrationstester.
– Verksamheter inser att säkerhet inte kan vara en eftertanke – det måste byggas in från början för såväl regelefterlevnad som faktiskt motståndskraft mot hot, säger Peter Arrhenius.
Vilka andra branscher ser ni ökad förfrågan inom?
– Försvarsindustrin satsar stort på digitalisering och avancerad mjukvara för att stärka nationers försvar mot yttre hot. Finanssektorn ökar sina investeringar i cybersäkerhet för att hantera nya regulatoriska krav och växande digitala hot. Även offentlig sektor och kritisk infrastruktur behöver robusta, framtidssäkra it-lösningar för att hantera allt från AI-driven automation till säkra kommunikationsplattformar.
– I takt med att mjukvara blir allt viktigare ser vi en växande efterfrågan på effektiv mjukvaruutveckling, särskilt Devops och modernisering av plattformar. Förmågan att snabbt och säkert utveckla, testa och driftsätta mjukvara är idag en avgörande konkurrensfördel, särskilt i komplexa uppdrag där digital transformation kräver stora verksamhetsförflyttningar.
”Finns tre nyckelområden”
Det finns inget snack om att Europa står inför både en stor möjlighet och uppgift när det gäller att möta den ökade efterfrågan. Enligt Peter Arrhenius har Europa fantastiska möjligheter att göra just detta men för att lyckas måste vi agera snabbt.
– För att kunna möta efterfrågan finns det enligt mig tre nyckelområden vi måste fokusera på. Det första är kompetensförsörjning. Bristen på utvecklare och techspecialister är en av de största utmaningarna. Vi behöver fler satsningar på utbildning och livslångt lärande för att säkra Europas konkurrenskraft.
– Det andra är en balanserad reglering. Det är viktigt att hitta rätt balans mellan innovation och säkerhet. Regelverk ska skapa trygghet, men inte kväva utveckling.
– Det tredje är en ökad investering i digital infrastruktur. För att möta efterfrågan på avancerade digitala tjänster måste vi fortsätta satsa på AI, molnlösningar och cybersäkerhet. Vi måste se till att Europa kan stå på egna ben i den globala konkurrensen.
För er del, vad är nästa mål för HiQ nu när ni stärkt närvaron i Tyskland?
– Sedan HiQ blev privatägt har vi drivit en transformation för att kunna ta oss an större och mer komplexa uppdrag. Nu fokuserar vi på att accelerera vår tillväxt – både organiskt och genom strategiska förvärv om rätt tillfälle uppstår.
– Vår ambition är tydlig – vi ska bli en ledande europeisk techkonsult, känd för vår innovationskraft, kundnära samarbeten och förmågan att leverera lösningar i världsklass. Expansionen i Tyskland är ett viktigt steg på den resan, men vi är långt ifrån klara.