Larmet: Europa investerar för lite i it – USA drar ifrån

IT Enligt en ny rapport från Capgemini fortsätter amerikanska bolag att investera mer i it och teknik än vad europeiska bolag gör.

Larmet: Europa investerar för lite i it – USA drar ifrån
Caroline Segerstéen Runervik, Nordenchef på Capgemini. Foto: Adobestock/Pressbild.

Rapporten, ”Navigating Uncertainty with Confidence: Investment Priorities for 2025”, bygger på intervjuer med 2500 beslutsfattare och företagsledare från bland annat Sverige.

Bland storföretag, med en omsättning på mer än 1 miljard dollar årligen, väntas europeiska bolag investera 1,29 procent av sin omsättning på området. Motsvarande siffra i USA är 1,45 procent. I pengar motsvarar det minskade investeringar på omkring 165 miljoner dollar.

Bland bolagen i undersökningen med en årlig omsättning upp till 1 miljard dollar, så är skillnaderna i investeringsvilja ännu större. Enligt rapporten planerar mellanstora amerikanska bolag att investera 3,04 procent av sin omsättning på teknik. Motsvarande siffra för europeiska bolag i samma storlek är 2,07 procent.

Rapporten visar samtidigt att det finns en stor förståelse för vikten av investeringar i it och teknik bland företagsledare. Globalt svarar 69 procent att deras organisationer behöver öka sina investeringar inom teknik för att behålla sin konkurrenskraft. Även här finns skillnader mellan regioner i USA är motsvarande siffra 84 procent och bland europeiska företagsledare delar 64 procent oron över den egna organisationens investeringskraft.

– Den lägre investeringstakten och fortsatta utmaningar med att rekrytera rätt kompetens inom it och teknik utgör stora utmaningar för europeiska företag att behålla konkurrenskraften globalt. Det blir särskilt viktigt för länder som, likt Sverige, i större omfattning förlitar sig på innovation och teknologiska framsteg för att driva tillväxt, säger Caroline Segerstéen Runervik, Nordenchef på Capgemini.

I en rapport om regionens konkurrenskraft lyfter man även fram bristande integration av forskning/utbildning och innovationsmiljöer samt en ovilja bland företag att prioritera ny teknik framför äldre och beprövade lösningar.

– Det finns stora möjligheter för små- och mellanstora bolag att snegla på hur flertalet storbolag valt att arbeta strategiskt och långsiktigt för att omfamna nya teknologier som AI och molntjänster i sin verksamhet. Utan uppmuntran och ett tydligt mandat från företagsledningen är det lätt att organisationer fastnar i traditionella lösningar. I ett snabbrörligt innovationslandskap kan det vara förödande, säger Caroline Segerstéen Runervik.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Techtidningen

Techtidningen Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Få nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.