Krönika: ”Öppenhet är nyckeln till ai:s framgång”

Krönika För att kunna maximera potentialen med ai och skapa ett bättre digitalt samhälle måste vi ta steget mot ett öppnare förhållningssätt. Öppen källkod och öppen data är två avgörande komponenter för att säkerställa innovation och inkludering i framtidens digitala landskap skriver Björn Romfelt, regionchef på Redpill Linpro i en krönika.

Krönika: ”Öppenhet är nyckeln till ai:s framgång”
Björn Romfelt, Redpill Linpro.

Ai har utvecklats från att vara en teknik förbehållen de mest resursstarka företagen till att bli alltmer tillgänglig.  Trots denna utveckling är vi långt ifrån att utnyttja dess fulla potential. Ai-modeller kräver enorma mängder data, en resurs som både är ojämnt fördelad och snart kan bli en begränsning. Här krävs en förändring av vårt förhållningssätt, där AI kommissionen pratar om förändrade regleringar och förenklade lagar, menar vi att inspiration också kan hämtas från open source-rörelsen.

 Öppen källkod som innovationens motor

 Öppen källkod handlar inte bara om att dela kod, utan också om att skapa gemensamma lösningar och accelerera tekniska genombrott. Genom globalt samarbete kan mindre resurser leda till konkurrenskraftiga lösningar. Det finns en uppsjö av exempel , bland andra operativsystemet Linux, databasen PostgreSQL och containerteknologin Kubernetes. Alla dessa öppna projekt formar idag en ryggrad för en stor del av internets tjänster

 Dessutom ger öppen källkod en unik möjlighet till transparens. När ai påverkar allt från vilka nyheter vi ser till hur sjukdomar diagnostiseras, är det avgörande att systemen kan granskas. Öppen källkod gör det möjligt att identifiera och åtgärda säkerhetsbrister, vilket skapar ett mer pålitligt digitalt ekosystem. Öppen källkod skapar också möjlighet att dela innovation och investeringar utan inlåsning i proprietära modeller eller molntjänster. På detta sätt kan innovation levereras snabbare. En aspekt som vi anser att ai kommissionen förbisett i sin analys. 

 Data – ai:s bränsle

 Även om källkoden fungerar som ai-systemets motor, är data dess bränsle. För att bygga rättvisa och robusta ai-lösningar behövs omfattande och varierad data av hög kvalitet. I dag är dock data ofta inlåst bakom företagsväggar eller begränsad av juridiska hinder. Detta bromsar innovationen.

 Här måste vi tänka om. Istället för att som utgångspunkt stänga in och förhindra tillgången till data bör vi sträva efter att dela så mycket som möjligt, utan att äventyra personlig integritet eller säkerhet. En synpunkt vi delar med ai kommissionen. Genom att göra data mer tillgänglig – inspirerat av open source-rörelsens filosofi – kan vi skapa en plattform för nya idéer och lösningar som gynnar hela samhället. Den som minns internets genombrott kommer också ihåg att det var denna öppenhet som banade vägen för den explosionsartade innovationen som kännetecknade den tidiga interneteran. 

 En vision för framtiden

 När vi blickar framåt måste vi ställa oss frågan: Vilken typ av digital framtid vill vi skapa? Vill vi ha en värld där några få aktörer kontrollerar teknologin, eller en där innovation är tillgänglig för alla? Genom att satsa på öppen källkod och öppen data kan vi bygga en framtid präglad av transparens, inkludering och ansvarstagande. Faktorer som vi önskar att ai kommissionen hade varit tydligare med i sin ”Färdplan för Sverige”. Med öppen källkod och öppen data kan vi dela kostnader för innovation, skynda på utvecklingen, lära oss mer och undvika den inlåsning som annars blir fallet vid en användning av amerikanska jättars existerande moln- och ai-modeller. 

 För att nå dit krävs dock handling. Politiker måste skapa policyer som både skyddar individers integritet och underlättar datadelning istället för att fokusera enbart på att reglera användandet av teknik som ännu inte utvecklats klart. När reglering kommer före innovation flyr de bästa företagen utomlands istället. Företag måste inse värdet av att bidra till öppna ekosystem, snarare än att bygga murar runt sin teknik. Och vi som individer måste omfamna öppenhet som en väg framåt.

 Låt 2025 bli året då vi valde samarbete framför konkurrens och öppenhet framför exklusivitet. Det är genom dessa val vi kan lägga grunden för ett starkare, mer inkluderande digitalt samhälle – ett samhälle där ai är en kraft för det gemensamma bästa.

 Björn Romfelt, regionchef Redpill Linpro

Denna artikel var tidigare publicerad på tidningen telekomidag.se

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Techtidningen

Techtidningen Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.