Maria Jonsson passerade under 2022 20 år som anställd på operatören. Massor har hunnit hända under två decennier med införande av 3g, 4g och nu 5g.
Maria Jonsson: 5g möjliggör ett mer hållbart samhälle
Trend2023
Tres nätchef Maria Jonsson fokuserar på 5g i sin trendspaning. Hon lyfter fram teknikframsteg, nya användningsområden och möjligheterna till ett mer hållbart samhälle.
– De stora innovationer vi har framför oss kommer att vara drivna av hållbarhet, säger hon.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Telekom idag stämde av läget med nätchefen i vår trendspaningsserie.
Hur är läget i Telekom-Sverige just nu?
– De lite bistrare tiderna har inte gjort avtryck ännu så länge. Det är uppenbart att kommunikation är ett av våra grundläggande behov som vi prioriterar högt. För 10-15 år sedan gällde detta i första hand röst-telefoni. Idag är tillgång till mobil data och surf minst lika fundamentalt och kritiskt för oss både som privatpersoner och i våra arbetsliv, säger hon och fortsätter:
– Inte heller vad gäller utrullning av nät märks någon inbromsning. På Tre fortsätter vi att bygga och uppgradera runt om i hela Sverige.
Vad var det viktigaste som hände i Telekom-Sverige 2022?
– Äntligen kunde vi genom 5g lansera FWA, det vill säga mobilt bredband på riktigt fullt ut som ger en liknande upplevelse som en fast fiberförbindelse. 2022 var ett riktigt nybyggar-år för 5g i Sverige och utrullningen tog ordentligt fart. Flera av våra stora städer har under året fått riktigt bra 5g-täckning. Det är en fantastisk milstolpe att många nu kan surfa med sin mobil eller mobila bredbands-router i hastigheter på uppemot en gigabit per sekund med svarstider som inte ens gamers kan vara missnöjda med.
Kunderna uppskattar 5g
Maria Jonsson berättar att de i olika externa undersökningar märker att Tres kunder är nöjda med 5g-upplevelsen.
– Det är roligt och det är viktigaste betyget för att vi bygger vårt nät på ett bra sätt med hög kvalitet, säger hon. Vårt post-pandemi-sätt att arbeta med hemmakontor och hybridmöten har förändrat våra behov och krav på uppkoppling och mobilitet. Det har blivit en självklarhet att vi överallt, till exempel på väg till jobbet i bil eller tåg, ska kunna koppla upp oss i möten med tillräckligt bra uppkoppling.
Vad trodde du skulle hända mer av i Telekom-Sverige 2022?
– Jag trodde kanske att det tuffare ekonomiska läget både för privatpersoner och företag skulle slå igenom tydligare på vår benägenhet att köpa nya mobiler inklusive de senaste dyraste modellerna.
Vilken utveckling får vi se under 2023?
– Vi ser början på spännande tillämpningar av AR och VR som kräver 5g för en fullgod trådlös upplevelse. Det skulle kunna vara alltifrån 360 graders på-plats-upplevelse av konserter och sportevents till rundvandringar på muséer eller i en ny stad eller på semesterort.
Maria Jonsson fortsätter:
– Möjligheterna är många även i utbildningssyfte. Exempelvis en installatör som kommer till en ny miljö kan direkt få instruktioner i 3d och medicinstuderande kan göra rundvandringar i människokroppen. Jag tror också att vi kommer att se att AR och VR-glasögonen blir smidigare och lättare.
Som 5g-expert tror Maria Jonsson såklart också att det kommer mer 5g-användande under året.
– Gissningsvis kommer runt hälften av våra kunder ha 5g-kompatibla mobiler vid årets slut. Vi fortsätter konsumera stora volymer data genom streaming där vi går och står och trafiken per användare ökar säkert även 2023 med runt nära 40 procent.
Till sist. Vilken trend påverkar telekom mest de kommande tre åren?
– Helt klart vår resa mot ett mer hållbart samhälle. De stora innovationer vi har framför oss kommer att vara drivna av hållbarhet. I detta är 5g en viktig möjliggörare i de allra flesta sammanhang.
Det intelligenta samhället är hållbart
Hon exemplifierar med följande exempel:
– Ett. Ett intelligent samhälle är ett hållbart samhälle. Med 5g kopplar vi upp sensorer i kontorsbyggnader, industrilokaler och samhällslokaler som bibliotek, sjukhus och simhallar. Andra exempel där vi drar nytta av 5g och IoT för effektivare resursanvändande är uppkopplade fordon, växtbäddar och drönare i lantbruk/skogsbruk. Vi får därigenom tillgång till stora volymer data och kan bygga in intelligens och automation för effektivare hushållning av våra begränsade resurser som till exempel värme och kyla, bränsle, gödsling, bevattning etcetera.
– Två. Likaså blir det med 5g enklare att koppla upp olika enheter i en fabrik och därigenom öka förutsättningar för att optimera och effektivisera tillverkningsprocesser. Detta leder till effektivare energianvändning och materialanvändning och mindre onödigt svinn. 5g blir en viktig del av Industri 4.0. Fjärrstyrda fordon i gruvor och fjärrstyrda robotar i smutsiga fabriksmiljöer medför förbättrade arbetsmiljöer.
>> Här hittar du tidigare spaningar inför Telekomåret 2023.
Denna artikel var tidigare publicerad på tidningen telekomidag.se