Molnväxlar är i dag något alla företag efterfrågar. Nya funktioner och effektiva lösningar i kombination med att det inte längre krävs stora investeringar – har gjort att även mindre företag är intresserade.
Pontus Blom: Så ser vi på molnväxelns utveckling
Molnväxel Ett viktigt projekt och en vital pusselbit för många. Med molnväxeln har kommunikation tagit flera kliv framåt, men vad händer inom området – i en ny serie belyser nyckelpersoner utvecklingen.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Lägg till att vi efter pandemin har en helt annan vardagsverklighet – och molnväxeln är den lösning som bäst kan svara upp mot utmaningarna.
Och utvecklingen går i rasande takt. Men vad är nytt, vad skiljer de olika alternativen åt och vad kommer hända det kommande året? Telekom idag har ställt frågan till fem nyckelpersoner. Här delar Pontus Blom, vd på Firstcom Europe, med sig om sina tankar.
Hur ser marknaden ut för molnväxlar i dag?
– Marknaden i Sverige är mättad sedan ett par år tillbaka. Teknikskiftet från kundplacerad till moln accelererade redan 2013 i samband med ISDN nedsläckningen.
Idag byter kunderna från en molnväxel till en annan och det blir extra viktigt att kunna särskilja sig mellan de olika leverantörerna på marknaden givet att merparten bygger sitt erbjudande på samma plattform.
Tittar vi utanför Sverige och på den Europeiska marknaden, där vi har ytterligare 13 kontor utspridda runtom i Danmark, England och Tyskland, har man nyligen påbörjat samma resa som vi gjorde för 8 år sedan.
Där befinner man sig i början på migreringen från kundplacerat till moln och vi ser flera år av god tillväxt för gruppen i övriga Europa.
Vilka hinder hoppas du är borta in om kort?
– Bortsett från att det har varit limiterade möjligheter att besöka och vidareutveckla partners på plats sedan pandemistarten har det tillkommit många mindre nya säljbolag som endast verkar sälja på pris. Detta har medfört att våra partners idag möter många kunder som sitter i långa avtal och som dessutom inte är anpassade efter deras behov. Vi vill leverera kvalité och funktionalitet, både i form av tjänst och lokal support. Sälja på pris det är något alla kan göra.
Vilken funktion ser ni som en USP för er?
– Företagen i Sverige har pga pandemin tvingats att snabbare digitalisera sin verksamhet samt ge medarbetare möjlighet att jobba flexiblare.
Vi upplever oavsett storlek på företag efterfrågas enkelhet och möjlighet att jobba var du än befinner dig och gärna i kombination med Teams.
Den enskilt största och mest uppskattade tjänsten för oss sedan pandemins start har varit vår unika Teamsintegration där vi erbjuder användaren att få hela sitt softphone-gränssnitt i VoiceGo integrerad inne i Teams.
För användaren är det idag ingen skillnad om man jobbar med softphone eller administration direkt i VoiceGo, på webben eller direkt Teams. Hela gränssnittet och funktionaliteten ser exakt likadant ut var än du befinner dig.
– Alla användare kan få access till hela gränssnittet inne i Teams och dessutom utan krav på prenumeration av Microsofts telefonilicenser.
Vad siktar ni på att utveckla för att bättre svara upp mot företags efterfrågan?
– Hela vår roadmap är baserad på önskemål från våra återförsäljare samt deras slutkunder på svenska marknaden.
Det vi brinner för är att förenkla kommunikationen för företagen så de ges möjlighet att fokusera fullt ut på deras verksamhet.
– Många av våra USP:ar för mobilanvändarna återfinns inte i andra lösningar vilket gör att vi kan leverera mer värdeadderande funktionalitet och hjälpa kunden att växa sin affär.
I kommande releaser under året utvecklar vi funktioner som vi tycker att alla typer av företag har behov utav, framförallt hur deras kunder kan kommunicera med företaget.
– Kommunikation är så mycket mer idag än bara tal, vi vill erbjuda användaren en lösningen där de från samma gränssnitt kan kommunicera med kunden via samtal, video, ärendesystem, chatt, email, sociala medier eller direkt via företagets hemsida.
Vi vill kunna erbjuda samma funktionalitet till exempelvis en bilverkstad som tidigare kanske endast varit möjligt för ett enterpriseföretag med avancerat contact center.
Vilka stora förbättringsområden ser ni inom molnväxel-området?
– Vi märker att många företag idag har lösningar som är mer av generell karaktär och snarare försvårar kontakten med deras kunder än tvärtom.
– Det handlar nog mer om att inte utveckla för utvecklandets skull utan snarare förstå kundens verksamhet och hjälpa dom att förenkla sin kommunikationen med sina kunder.
Hur kan vi se till att de hanterar 15-20 procent fler kunder om dagen utan att öka stressnivån hos medarbetaren och samtidigt säkra extra intäkter för företaget.
Vad är största möjligheten för er?
– Fortsätta leverera lösningar som är anpassade efter kundens verksamhet och se till att de får samt nyttjar tjänsten som de upphandlat.
– Marknaden i Sverige har fortfarande en överpenetration av Telepolösningar som oftast inte är anpassade efter kundens behov. Här ser vi stor uppsida med att vara något helt unikt på marknaden samtidigt som vi sätter kunden i fokus.
– En annan viktig del för året är expansion både nationellt men även internationellt. I Sverige vill vi öka vår närvaro på syd- och västkusten.
Vilka stora utmaningar ser ni inom molnväxel? Finns det något som kan hota/påverka utvecklingen negativt?
– Vi har länge pratat om att Microsoft, som redan idag har sådan penetration bland alla företag, skulle slå ut många aktörer på marknaden genom att blir en spelare i telekombranschen.
För deras del är marknaden i Sverige så tidig i anpassning till ny teknik att det blir en utmaning att hänga med i utvecklingen om man önskar ligga i framkant.
– Vi kommer fortsätter att jobba nära Microsoft med att integrera deras tjänster i plattformen och erbjudandet till marknaden.
Vad hoppas ni ha nått/åstadkommit när året är slut?
– Lanserat nya tjänster och funktioner för den svenska marknaden som kan nyttjas för alla typer av företag, inte endast Enterprise.
– Vi har samtidigt lanserat VoiceGo i ytterligare två länder i Europa samt presenterat något förvärv på den svenska marknaden.
Denna artikel var tidigare publicerad på tidningen telekomidag.se