De senaste åren har antalet anställda som arbetar på distans skjutit i höjden. Men hur har det påverkat vilka åtgärder företagen vidtar för att säkerställa en hög it-säkerhet?
Så påverkar distansarbete it-säkerheten
Säkerhet Endast fem procent av företagen använder sig av alla rekommenderade säkerhetsåtgärder vid distansarbete enligt säkerhetsföretaget Check Point.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
It-säkerhetsföretaget Check Point Technologies bestämde sig för att ta reda på just detta och har genomfört en undersökning med 1200 tillfrågade experter på it-säkerhet. Enligt Check Point har cyberattackerna blivit allt mer avancerade under senare tid och under 2021 ökade antalet attacker mot företagsnätverk med 50 procent.
Få använder alla rekommenderade åtgärder
Undersökningen visar på brister i säkerheten vid distansarbete, där 70 procent av de tillfrågade organisationerna tillåter åtkomst till företagsapplikationer från privata enheter. Endast fem procent av de som tillfrågats berättar att man använder samtliga rekommenderade säkerhetsåtgärder vid distansarbete.
– Samtidigt som många företag har anammat de nya hybrid- och distansarbetsmodellerna har de inte antagit alla de kritiska lösningar som behövs för att säkra sina distansarbetare, säger Jonas Bruzelius, Sverigechef på Check Point Software.
Bristfälligt skydd mot ransomware
Av undersökningen framgår också att skyddet mot så kallad ransomware är bristfälligt. 26 procent av de som tillfrågats saknar en lösning som automatiskt blockerar ransomware-attacker.
Mobila enheter utgör ytterligare en akilleshäl. Endast tolv procent av de organisationer som tillåter åtkomst från mobila enheter använder sig av en säkerhetslösning för detta ändamål.
Denna artikel var tidigare publicerad på tidningen telekomidag.se