Så ska AI stoppa cyberattacker mot trådlösa nätverk

Cyberattacker på trådlösa nätverk hotar både företag och samhället. Genom Trust-projektet utvecklar Stc:s (Sensible Things that Communicate) forskningscenter på Mittuniversitetet och finländska universitetet i Vasa en AI-lösning för att upptäcka intrång.

Så ska AI stoppa cyberattacker mot trådlösa nätverk

I Sverige och Finland utsätts företag och offentliga organisationer för ett ökat antal cyberintrång. Attackerna riktar sig mot kritisk infrastruktur, med rapporterade incidenter i hamnar, flygplatser och industriella nätverk.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

I Östersjön är hotet särskilt akut, där fartyg har drabbats av falska gps-signaler. Även flyget har blivit påverkat då externa nätverksstörningar hindrar flygplanen från att lyfta i tid.

– Vi undersökte om detta problem finns i Sundsvallsregionen och kunde bekräfta flera intrångsförsök. I Finland är dessa incidenter ännu vanligare, säger Mikael Gidlund som är professor i datateknik vid Mittuniversitetet och projektledare för Trust.

Behovet av att skydda mot nätverksintrång kommer enligt Mikael Gidlund att fortsätta öka. Han betonar även vikten av att forskningen inom området måste ligga i framkant.

– Vi vill förstå de verkliga utmaningarna som företag och offentliga organisationer står inför, så att vi kan utveckla lösningar som effektivt möter dem. Både utländska aktörer och kriminella grupper riktar aktivt in sig på nätverk, vilket gör det avgörande att forskningen ligger steget före för att motverka dessa hot, säger Mikael Gidlund.

”Omedelbar och konkret information”

Projektet finansieras av EU:s Interreg Aurora samt Mittuniversitetet och universitetet i Vasa. Huvudmålet för projektet är att utveckla ett system som skyddar mot intrång. Systemet ska identifiera och varna organisationer vid intrångsförsök och ska även kunna förhindra extern manipulation av kritisk data.

Dessutom kommer det AI-drivna gränssnittet att anpassa varningar och åtgärdsförslag till olika användare inom en organisation. Detta så att varje mottagare får relevant och handlingsbar information.

– Den som till exempel jobbar vid en maskin behöver omedelbar och konkret information för att kunna agera snabbt vid en hackerattack mot autonoma maskiner, medan chefer och ledning behöver detaljerad insikt för strategiskt beslutsfattande. Målet är att utforma ett gränssnitt som effektivt levererar rätt information till rätt personer, så att beslut kan fattas i tid och på rätt grund, säger Mikael Gidlund.

Samarbetet mellan Stc och Vasa universitet är ett nytt partnerskap som enligt Mikael Gidlund kommer innebära stora fördelar. Särskilt då tack vare deras kompletterande expertis.

– Vid Mittuniversitetet har vi djup kunskap om AI och hur trådlösa nätverk fungerar inomhus. Medan Vasa universitet har stark kompetens inom kritisk infrastruktur och positionering, speciellt inom inomhus- och satellitpositionering. Tillsammans täcker vi de nödvändiga kompetenserna för att utveckla en effektiv lösning, säger Mikael Gidlund.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Techtidningen

Techtidningen Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Få nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.