– På de områden där särregleringen upphört, till exempel mobilmarknaden, är investeringsviljan hög. Vi genomför just nu en miljardinvestering för att skapa ännu bättre mobiltäckning över hela Sveriges yta. Där den sektorspecifika förhandsregleringen fortfarande gäller är marknadens aktörer däremot mer intresserade av att leva på gamla tillgångar som kopparnäten och kabel-tv-näten, än att investera i ny infrastruktur för framtiden. Vi menar att det är nödvändigt att investeringsviljan återskapas, säger Marie Ehrling, vd Teliasonera Sverige.
Subventionerar glesbygdstelefoni
Mattias Ganslandt menar också att telepolitiska mål vid sidan om direkt konsumentnytta kan tillgodoses mer effektivt med andra politiska instrument än den sektorspecifika regleringen. Socialpolitiska, regionalpolitiska och kulturpolitiska mål som inte uppfylls på en marknad med välfungerande konkurrens kan exempelvis tillgodoses genom subventionering eller offentlig upphandling, menar Ganslandt.
– Det finns med dagens kostnadsbaserade regelverk inga incitament att bygga ny infrastruktur i svensk glesbygd. Kostnaden är enorm och kundunderlaget är litet. Det är ingen tillfällighet att det i glesbygden saknas konkurrens även för sådana basfunktioner som livsmedel, bensin, post och kommunikationer med buss och tåg, säger Marie Ehrling.
– Ändå förväntas det från många håll att det privata Teliasonera bör åläggas en skyldighet att investera i glesbygd – bara för att man har en historia som Televerket. Svensk glesbygd har självklart ett behov av goda kommunikationer, men de kan med fördel lösas genom upphandling eller genom andra överenskommelser som ger affärsincitament även i svensk glesbygd, säger Marie Ehrling.
Denna artikel var tidigare publicerad på tidningen telekomidag.se