Dessutom har den nya sip-tjänsten testats mot de andra plattformar som Telia i huvudsak arbetar med (se ruta till höger).
Det faktum att sip-trunken bara levereras på Telias Datanet-plattform, som är separerad från internet, gör att säkerheten kan hålla en hög nivå, menar Gunnar Reinholdsen:
– Nordic SIP Access levereras på en redundant nätplattform som produceras på två fysiskt skilda ställen i Sverige. Kunderna kan även välja att bygga in redundans i Datanet-lösningen för att öka driftsäkerheten ytterligare.
Telia trycker på kostnadsbesparingar som en viktig drivkraft bakom övergången till sip-telefoni. Hur mycket kunderna kan spara genom att skippa isdn-accesser och istället köpa sip-linjer tycker Gunnar Reinholdsen är svårt att svara på.
– Det beror så mycket på hur konfigurationen i stort ser ut. Men jag tror att de största besparingarna ligger i möjligheten att centralisera kommunikationslösningarna. Om man reducerar antalet växlar sparar man även på driftskostnaderna, utrymmet och underhållet.
Fakta
Växlar testade mot Telias sip-tjänst
Avaya Communication Server 1000E R7.5, Avaya Aura Session Manager R6.1, Avaya Session Border Controller for Enterprise R4.0.5Lync 2013Cisco Unified Communication Manager 8.6MX-One Server release 5.0
Denna artikel var tidigare publicerad på tidningen telekomidag.se
publicerad 6 november 2013