Tyskland kräver totalstopp för kinesisk utrustning i mobilnäten

Säkerhet Alla komponenter som kan utgöra säkerhetsrisker måste avlägsnas från mobila nätverk enligt landets inrikesminister – oavsett hur mycket det kommer att kosta.

Tyskland kräver totalstopp för kinesisk utrustning i mobilnäten

Telekom idag har tidigare skrivit om att en stor del av den utrustning som används i europeiska 5g-nätverk kommer från kinesiska tillverkare som Huawei och ZTE, inte minst när det kommer till de tyska operatörernas nät.

Det här är ett problem som den tyska staten har uppmärksammat flera gånger tidigare, men nu sätter man ned foten. I en intervju med tidningen Handelsblatt säger inrikesministern Nancy Faeser att all utrustning som kan utgöra ett säkerhetshot måste avlägsnas från landets telekommunikationsnätverk, oavsett vilka kostnader det för med sig.

Nancy Faeser kritiserar de tyska operatörerna för att inte agera tillräckligt snabbt när det gäller avvecklingen av utrustning från leverantörer som Huawei och ZTE.

– Riskerna har varit kända sedan lång tid tillbaka och jag anser att operatörerna har haft tillräckligt med tid att anpassa sig till detta, säger hon till Handelsblatt.

Tonade ned hotet för fyra år sedan

Det är endast fyra år sedan Tysklands regering tonade ned det eventuella hot som kinesisk utrustning i mobilnäten utgjorde. När USA varnade för säkerhetsrisker var Tysklands svar att det saknades bevis på att säkerhetshoten verkligen existerade.

Huaweis utrustning uppges användas i 60 procent av de tyska 5g-näten och kostnaden för att ersätta all utrustning som kan utgöra ett säkerhetshot väntas bli enorm. När Deutsche Bahn nyligen berättade om sina planer på att avveckla Huawei-utrustningen beräknades kostnaden bli 400 miljoner euro.

Denna artikel var tidigare publicerad på tidningen telekomidag.se

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Techtidningen

Techtidningen Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Få nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.