Varför är digitala öar ett hot mot företaget?
Digitala öar kan verka som ett litet problem på ytan, men konsekvenserna kan bli allvarliga för hela organisationen. Här är några utmaningar som följer när företag står med en IT-miljö som består av isolerade öar:
- Minskad effektivitet – när system inte kommunicerar effektivt med varandra tvingas medarbetare att lägga onödig tid på att manuellt flytta data mellan olika plattformar. Det kan leda till dubbelarbete, misstag och i värsta fall förlorad information. Lägg därtill en allmänt dålig arbetsmiljö som inte bidrar till medarbetarnas engagemang och tillfredsställelse.
- Dåligt beslutsunderlag – om viktig affärsinformation är spridd över flera isolerade system, blir det svårare för ledningen att få en fullständig och korrekt bild av verksamheten. Det kan i sin tur leda till beslut som baseras på ofullständig eller felaktig information.
- Sämre kundupplevelse – för att kunna erbjuda en sömlös kundupplevelse måste företaget ha en helhetssyn på kunden. Om kunddata är spridd över flera system, kan det bli svårt att erbjuda personligt anpassade tjänster eller snabb och korrekt kundservice.
- Förlorad innovationsförmåga – när olika delar av organisationen inte kan dela information och samarbeta effektivt, hämmas företagets förmåga att arbeta innovativt och snabbt svara på marknadsförändringar. Det blir svårt att utveckla nya produkter eller tjänster som kräver samverkan över flera avdelningar.
Vad krävs för att motverka digitala öar?
För att undvika eller lösa problemet med digitala öar krävs en tydlig och samordnad strategi som omfattar hela företaget. Här är några viktiga åtgärder som ledningen bör överväga:
- Utveckla en övergripande digital strategi – se till att alla investeringar i ny teknik och system är en del av en övergripande digital strategi som tar hänsyn till hela organisationens behov. Det handlar om att tänka holistiskt och säkerställa att alla nya verktyg och plattformar kan integreras med befintliga system.
- Främja samarbete mellan avdelningar – uppmuntra och skapa strukturer för samarbete mellan olika avdelningar. När medarbetare och ledare från olika delar av organisationen arbetar tillsammans kan man säkerställa att nya lösningar inte bara gynnar en avdelning, utan också är användbara för hela verksamheten.
- Investera i integrationslösningar – ibland kan det vara nödvändigt att investera i system och verktyg som specifikt syftar till att integrera olika plattformar och dataflöden. Det kan göra det möjligt att samla information från olika källor och skapa en enhetlig datamiljö.
- Fokusera på datahantering och transparens – en effektiv datahanteringsstrategi är avgörande för att information kan delas och utnyttjas över hela organisationen. Transparens och enkel åtkomst till relevant data för alla avdelningar måste vara en prioritet.
- Ledarskapets roll – slutligen spelar företagsledningen en avgörande roll i att förhindra digitala öar. Genom att sätta tydliga mål, allokera resurser och se till att alla delar av företaget arbetar mot samma mål, kan ledningen minimera risken för isolerade tekniska lösningar.
Svenska företag drunknar redan i data
Problemet är inte bara att många företag sitter fast i en IT-miljö som består av isolerade öar. I en rapport uppger 98 procent av svenska teknik- och IT-chefer att komplexiteten i företagets IT-miljö ökat under det senaste året. Rapporten visar också att fler än nio av tio (92 procent) upplever att deras renodlade molnmiljöer genererar en explosion av data som är bortom mänsklig förmåga att hantera. I bägge fallen är det en andel klart över det globala genomsnittet.
Kostnadsfritt nyhetsbrev
Få den senaste uppdateringarna direkt i inkorgen.
Lägg därtill att svenska företag i genomsnitt använder tio olika verktyg för kontroll och övervakning av applikationer, infrastruktur och kundupplevelse. Det skapar i längden en helt ohållbar vardag där mängden data som finns i en spretig system- och verktygsflora blir ett konkret hot mot verksamheten.
Det handlar om strategi – inte teknik
Digitala öar kan verka som ett tekniskt problem, men i själva verket är det i första hand en strategisk fråga som kräver uppmärksamhet från hela företagsledningen. Genom att förstå riskerna och agera proaktivt kan företag förhindra att dessa öar hindrar tillväxt och innovation.
I slutändan handlar det om att skapa en sammanhängande och integrerad digital miljö som stödjer hela verksamheten och dess framgång.
Johan Dahlin är ansvarig för Dynatrace i Norden
publicerad 6 mars 2025
av
Johan Dahlin, Dynatrace