Konsultbolaget Avaus har hjälpt många bolag på sina ai-resor. Vd:n Emma Storbacka ser gemensamma drag mellan bolagen som lyckats.
Experten: Så lyckas ni med generativ ai
AI
På i stort sett varenda arbetsplats pågår det diskussioner kring hur företagets ai-strategi ska se ut framöver. Varenda dag poppar det upp nya möjligheter med generativ ai. Vi har pratat med Emma Storbacka på Avaus om hur man kommer igång, misstagen att undvika och bolagen som har bäst förutsättningar att lyckas med ai-resan.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
– I princip alla företag som lyckats komma igång med generativ ai på ett bra sätt har vågat be om hjälp. Många vill jobba själva på sin kammare men då blir det svårt att få till någonting bra.
Avaus vd tycker att en klar majoriet av alla bolag borde ta hjälp redan i strategiprocessen.
– Ska man lyckas med generativ ai behöver man ha en tydlig plan och ett business case som ledningen står bakom. I 95 procent av fallen finns inte den ai-kompetesen internt hos bolagen.
Strategin ska sedan vara så heltäckande och tydlig som det överhuvudtaget går.
– Den ska innehålla vad ni vill uppnå, hur mycket ni tror ni kommer att spara men också vilka usecases och applikationer ni ska använda.
Hur lyckosam man blir på sin ai-resa beror extremt mycket på kvalitén på ens data. Men det går inte att börja i den änden enligt experten.
– Du behöver ha en ganska stark hypotes om vad datan ska användas till innan du kan få i ordning på datan. Det är därför strategin och planen är så viktig. Den behöver dessutom vara hands on för att bli användbar. Då gör planen att du dels kan accelerera, men också riskminimera.
För stora bolag är uppsidan med stora ai-investeringar ganska uppenbar. Men även små och medelstora bolag kan redan nu förbättra produktivitet och lönsamhet med generativ ai.
– För små och medelstora handlar det mest om att skala sin affär. Vi ser jättemånga små och medelstora bolag som tittar på hur de ska kunna sälja tre-fyra gånger mer utan att addera en enda ny säljare.
Var man ska börja beror på var och hur försäljningen sker idag.
– Görs den igenom tunga investeringar i marknadsföring börjar man med att automatisera marknadsföringen. Är det traditionell telefonförsäljning så börjar man med att automatisera där. Egentligen är det ganska enkelt. Börja där kostnaden idag är som störst.
Ett vanligt misstag Emma Storbacka ser företag göra är att börjar alldeles för smått.
– Det är bra att börja litet men det är lätt då att börja så litet att nästa steg tar ett år. Det tar så klart en stund att jobba fram ett usecase. Men det kan inte få ta ett år eller ens sex månader för då har du inte skapat förutsättningar för att skala effektivt.
Experten ser framför sig att ett av de största användningsområdena för ai kommer att vara att generera relevant data.
– Vi ser det inte än men jag tror det kommer bli så. Det betyder att en del av av ai- och datagängets arbetsuppgifter blir att generera data, medan andra jobbar med att generera affärsresultat och det tror jag kommer skapa förutsättningar för nordiska och europeiska bolag att bli konkurrenskraftiga globalt.
Avaus vd tycker sig se en trend där det är lättare för bolag som inte är särskilt vana vid att arbeta datadrivet att komma igång med sin ai-resor jämfört med mer mogna bolag.
– Jag tycker mig se väldigt många bolag med en stor inhouse-avdelning på it-, data- och analyssidan som ändå inte nödvändigtvis får någonting att hända på den här fronten. Ofta är det för att man saknar en naturlig dialog med affären om deras behov.
Vad tror du det beror på?
– Jag tror att många ledare tänkt att det är bra att samla på sig ett väldigt stort data-team och börjat där istället för att faktiskt ha en plan för vad man vill göra med datan. De får nu ett stort organisatoriskt problem. Det är inte så lätt för en ledare att säga ”Jag tänkte fel”.
– Men effekten gör att de här bolagen halkar efter. Det är lättare för ett bolag utan legacy och med låg mognad att accelerera än ett bolag med hög digital mognad men som gör saker på fel sätt att hitta en effektiv väg framåt.
Denna artikel var tidigare publicerad på tidningen telekomidag.se