Krönika: ”Föråldrade it-system sätter stopp för många AI-satsningar”

krönika Svenska företag har historiskt sett varit snabba på att använda ny teknik. Men när det gäller AI-implementering står vi inför tre kritiska utmaningar. Det skriver Mats Ericson på Nutanix i en krönika.

Krönika: ”Föråldrade it-system sätter stopp för många AI-satsningar”

Artificiell intelligens står inte längre och knackar på dörren – den har redan klivit in i våra verksamheter. Vår senaste globala undersökning Enterprise Cloud Index (ECI) visar att över 80 procent av företagen har implementerat en strategi för generativ AI. Men många svenska organisationer riskerar att halka efter i utvecklingen på grund av föråldrad it-infrastruktur.

Det handlar inte längre om huruvida företag ska använda AI, utan hur snabbt de kan anpassa sig för att dra nytta av teknikens möjligheter. Undersökningen visar att nästan 98 procent av organisationerna har utmaningar med att skala upp AI-arbetsbelastningar från utveckling till produktion. Den främsta stötestenen? Integration med befintlig infrastruktur.

Svenska företag har historiskt varit snabba på att använda ny teknik. Vi ser det i den höga digitaliseringsgraden och i hur snabbt digitala tjänster blivit en självklar del av våra företags vardag. Men när det gäller AI-implementering står vi inför tre kritiska utmaningar:

För det första behöver vi modernisera vår it-infrastruktur. Containers har blivit standard, med 90 procent av organisationerna som använder det i någon form, enligt vår undersökning. Detta är särskilt viktigt för AI-arbetsbelastningar som kräver omfattande beräkningskraft och flexibilitet vilket just containerteknik erbjuder. Tyvärr uppger 81 procent av de svarande i undersökningen att deras befintliga infrastruktur behöver förbättras för att fullt ut stödja moderna applikationer och containers.

Kraven kommer att öka ytterligare

För det andra står vi inför omfattande säkerhetsutmaningar. Hela 95 procent av företagen menar att generativ AI förändrar deras säkerhetsprioriteringar. Med EU:s kommande AI-förordning ökar kraven ytterligare, särskilt inom känsliga sektorer som finans och vård. Säkerhet kan inte längre vara något man tänker på i efterhand – det måste vara inbyggt från början.

Den tredje och kanske mest avgörande utmaningen är kompetensbristen. Vår undersökning visar att 52 procent av organisationerna behöver omfattande it-utbildning och 48 procent behöver nyanställa för att stödja AI-projekt. Det positiva är att majoriteten ser detta som en möjlighet till intern kompetensutveckling.

Kostnaden för denna omställning är betydande. Nio av tio organisationer förväntar sig ökade it-kostnader för infrastruktur, kompetens och säkerhet på grund av AI-satsningar. Men alternativet – att stå still – är ännu dyrare. De företag som investerar klokt kan förvänta sig avkastning inom två till tre år genom ökad effektivitet och innovationsförmåga.

Svenska företag står nu inför ett vägval. Vi kan antingen ta täten i AI-utvecklingen eller riskera att hamna på efterkälken. För att lyckas krävs investeringar där innovation balanseras mot säkerhet och regelefterlevnad. Vi behöver tänka långsiktigt men agera snabbt.

Jag menar att svenska företagsledare nu behöver: Kartlägga AI-beredskapen. Identifiera brister i infrastruktur, säkerhet och kompetens och utveckla en tydlig färdplan för modernisering av IT-infrastrukturen. Och framför allt – vänta inte. Möjligheterna med AI är enorma, men endast för dem som är redo att ta dem.

Mats Ericson är regionchef för Sverige, Danmark & Island på Nutanix

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Techtidningen

Techtidningen Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Få nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.