Det finns många anledningar till att molntjänster av olika slag fortsätter att växa i popularitet. Flexibilitet och skalbarhet brukar lyftas som stora fördelar, samtidigt som du inte behöver investera i egen hård- och mjukvara. Det är också förhållandevis enkelt att gå från en klassisk on-prem-lösning till en molntjänst med motsvarande funktionalitet.
Guide: Så undviker du onödiga kostnader i molnet
molnet Upplever du att företagets kostnader för olika slags molntjänster har ökat på sistone? Då kan det vara dags att kartlägga användningen och se över vilka möjligheter det finns att minska kostnaderna.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Men även om det är enkelt att kliva över till molnet, så kan det vara desto svårare att gå tillbaks. Det finns betydande inlåsningseffekter konstaterar Erik Tjärnkvist på it-företaget Inuit, när Techtidningen ber honom att berätta om vad man ska tänka på när det gäller användningen av molntjänster och de kostnader som förknippas med detta.
– Det är viktigt att ha koll på vilka möjligheter som finns att flytta sina data till en alternativ tjänst.
Just ökande kostnader för molntjänsterna är något som många har varnat för under de senaste åren och Erik Tjärnkvist håller med om att det är så verkligheten ser ut idag:
– Absolut, kostnaderna har ökat och det beror på flera olika saker, inte minst vår svaga krona när det handlar om amerikanska leverantörer.
Tror du att många företag dras med stora molnkostnader i onödan?

– Ja, många företag upplever onödigt höga molnkostnader. En vanlig orsak är att man flyttar befintliga applikationer direkt till molnet utan att anpassa dem för den nya miljön. Detta kan leda till ineffektiv resursanvändning och därmed högre kostnader. Att istället optimera applikationerna för molnet kan ge bättre kostnadseffektivitet, säger Erik Tjärnkvist.
En annan anledning till att många företag betalar allt mer för användningen av molntjänster är den snabbt ökande användningen av AI-tjänster. Olika slags AI-tjänster ställer stora krav på både lagring och datorkraft och körs i regel i molnet. Och när man skickar många förfrågningar (API-anrop) till en stor språkmodell kan kostnaderna snabbt sticka iväg, beroende på hur prismodellen ser ut.
Det kan vara stor prisskillnad mellan olika leverantörer och AI-modeller, det var bland annat av denna anledning som den kinesiska AI-utmanaren Deepseek nyligen fick så mycket uppmärksamhet. De hävdade bland annat att modellen skulle vara 95 procent mer kostnadseffektiv än liknande lösningar.
En grundregel är att AI-modeller som används för realtidsanalys av data i regel är dyrare att använda, eftersom molntjänsten i dessa fall måste hantera ett stort antal förfrågningar i realtid. Dessutom är mer komplexa AI-modeller dyrare, vilket innebär att du kan spara pengar genom att välja en enklare modell.
Men även om kostnaderna ökar så har molntjänsterna så klart många fördelar. Förutom de anledningar som nämnts ovan, som minskade behov av att investera i egen hård- och mjukvara, så behöver man inte tänka på drift och underhåll. De applikationer som körs i molnet är alltid uppdaterade till den senaste, och säkraste, versionen.
Allt detta sammantaget innebär att molntjänsterna kan vara riktigt kostnadseffektiva, förutsatt att de används på rätt sätt.
Vilka är de vanligaste misstagen man ska se upp för när man använder molntjänster?
– Några vanliga misstag är att använda sig av en felaktig arkitektur och att överdimensionera resurserna. Om man inte utformar systemet för molnmiljön kan det leda till ineffektivitet och ökade kostnader, säger Erik Tjärnkvist.
Ett annat vanligt misstag – som också kan få kostsamma konsekvenser – är att man inte tar säkerhetsfrågorna på tillräckligt stort allvar. Erik Tjärnkvist tipsar om att alltid använda sig av starka lösenord, tvåfaktorsautentisering och att genomföra regelbundna säkerhetsuppdateringar.
Erik Tjärnkvist påminner också om att problematiken kring användningen av molntjänster egentligen inte är ny. Så länge företag har använt sig av olika mjukvarulösningar så har behovet av att kartlägga användningen och de kostnader den medför alltid funnits. Men det är också något som många företag har slarvat med.
– Det kallas för software asset management och egentligen är det ingen skillnad om applikationen körs i molnet eller lokalt. Även den som betalar för licenser och använder mjukvaran lokalt kan få det svårt att hålla reda på kostnaderna, precis som med molnet.
Erik Tjärnkvist menar att många företag idag anlitar flera olika leverantörer av molntjänster. vilket inte ger en samlad bild av kostnaderna. Det är en anledning till att man kan behöva ta hjälp av ett specialiserat verktyg. Inuit är generalagent för företaget Manage Engine, som erbjuder verktyget SaaS Manager Plus, som kan hjälpa till att optimera användningen av molntjänster.
Manage Engines verktyg gör det bland annat möjligt att övervaka all aktivitet i molntjänsterna så att man kan upptäcka möjligheter att effektivisera användningen ned på användarnivå och därmed minska kostnaderna. Det handlar helt enkelt om att man inte ska behöva betala för funktionalitet och kapacitet som man inte har behov av.
– Manage Engine har tagit fram egna molntjänster för övervakning av servrar, ärendehantering, logghantering och de har också en lösning för att samla in data från olika typer av molntjänster som Amazon, Microsoft och Google, så att man kan få koll på kostnaderna.
Skiljer sig molnleverantörer mycket åt när det gäller kostnadsstrukturen?
– Ja, molnleverantörer har olika prismodeller och kostnadsstrukturer. Vissa erbjuder betalning per användning, medan andra har fasta abonnemangsavgifter. Dessutom kan kostnader för dataöverföring, lagring och ytterligare tjänster variera mellan leverantörer, förklarar Erik Tjärnkvist.
Det finns flera olika modeller för molnanvändning, som publikt, privat och hybrida molnmijlöer. Vilket alternativ ditt företag väljer kan ha stor inverkan på den totala kostnaden.
– Publikt moln erbjuder skalbarhet och betalning per användning, vilket kan vara kostnadseffektivt för varierande arbetsbelastningar. Privat moln ger ökad kontroll och säkerhet men innebär högre initiala investeringar och underhållskostnader, säger Erik Tjärnkvist, och fortsätter:
– Hybridmoln kombinerar fördelar från både publika och privata moln men kan medföra komplexitet och därmed ökade kostnader för integration och hantering. Multicloud, det vill säga användning av flera molnleverantörer, kan ge flexibilitet och minskad inlåsningseffekt, men kan också leda till ökade kostnader för hantering och dataöverföring.
När det gäller möjligheterna att pruta och förhandla sig till lägre priser för molntjänsterna så är Erik Tjärnkvists bedömning att det är mycket svårt för att inte säga omöjligt.
– När molnleverantören höjer priserna eller ändrar licensreglerna så får man gladeligen följa med alternativt försöka hitta någon annan leverantör. Men det är inte så lätt att byta, det är en ganska stor process.
Innan du börjar använda dig av en molntjänst finns det ett antal frågor som du bör ställa dig själv och leverantören. Självklart är den förväntade kostnadsutvecklingen en av dem, liksom diverse säkerhets- och compliancefrågor. Men det är också viktigt att fråga hur enkelt det är att lämna molntjänsten någon gång i framtiden – finns det till exempel möjlighet att ladda ned de datamängder som skapas i samband med användningen av molntjänsten?