Det finns stora it-avdelningar, och så finns det stora it-avdelningar. Ciscos cio Fletcher Previn leder en avdelning som ansvarar för it för över 90 000 anställda.
Stor intervju med Ciscos cio: ”Det viktigaste programmeringsspråket att kunna 2025 är…”
IT Få vet mer om att leda stora it-avdelningar än Fletcher Previn. Innan han blev cio på Cisco hade han samma roll på IBM. Vi har pratat med honom om hur det är att leda en avdelning med 10 000 personer, hur det som känns som science fiction idag kommer kännas som stenåldern imorgon och om kompetenserna som framtidens it-proffs måste ha. Dessutom delar han med sig av tips till personer som är nya som it-chefer.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
– Innan jag kom hit var jag cio på IBM, där it-avdelningen var ungefär lika stor, så jag är van vid det. Men det är egentligen inte så annorlunda jämfört med att leda en mindre it-avdelning. Vi organiserar oss oftast utifrån system och plattformar, och vi har ett mycket agilt arbetssätt trots vår storlek.
Vad håller dig vaken om nätterna just nu?
– Jag drivs av att vi ska upprätthålla operationell excelllens. Vi driver väldigt mycket kritisk infrastruktur så cybersäkerhet präglar alltid mina tankar – men det är klart att just nu funderar jag extra mycket på hur AI-utvecklingen kommer påverka oss på it-avdelningen.
– Vilka färdigheter kommer vi behöva? Hur kommer vår teknikstack behöva förändras? Hur ska vi förhålla oss till cybersäkerhet framåt? Hur blir vi ännu mer produktiva? De frågorna tar mycket av mitt fokus just nu.
Hur jobbar ni med AI internt på Cisco?
– Den genomsnittliga människan blir 77 år gammal och kommer tillbringa en stor del av sitt liv på jobbet. Mycket av tiden går till administrativa uppgifter som att skicka mejl, sitta i möten och dokumentera. Här har AI en enorm potential att frigöra tid och göra oss mer produktiva samtidigt som vi får tid att tillbringa på det som är roligt och värdeskapande på riktigt.
– Det finns egentligen tre olika spår för vår AI-användning. AI som ska göra våra anställda mer produktiva, AI som våra produktteam ska använda och bädda in i produkterna vi säljer och AI som ska göra det lättare för våra kunder att göra affärer med oss. It-avdelningen blir någonstans basen för den centraliserade AI-infratsrukturen hos oss.
Vad innebär det?
– Vi bygger nu AI-infrastrukturen och kapaciteten för att verkligen driva nästa våg av it från Cisco. Vi använder GPU:er från Nvidia, men det är vår ethernet struktur, vår optik, vår lagring, vår beräkningskapacitet och vår programvara vi använder för att bli den centraliserade AI-leverantören på Cisco.
Hittills använder avdelningen ett tusental GPU:er enligt cio:n.
– Men det kommer bli betydligt fler i år och det som är häftigt är att det är vi som räknar ut vilken optik, vilka versioner av drivrutinerna, och vilka konfigurationer som sedan blir ritningen våra kunder kommer att utgå ifrån.
Skiljer sig AI-utvecklingen från andra teknikskiften du har upplevt?
– Både ja och nej. På sätt och vis liknar den de första åren med molntekniken i den meningen att många sitter med liknande dataskydds- och säkerhetsfrågor kopplade till AI som man för några år sedan satt med kopplat till molnet.
– Samtidigt så är hastigheten som utvecklingen sker på helt unik jämfört med inte bara vad jag upplevt tidigare utan också jämfört med vad hela mänskligheten har upplevt.
Fletcher Previn påpekar att övergången från jordbrukssamhälle till industrisamhälle tog mänskligheten 12 000 år och att övergången från industrisamhälle till informationssamhälle tog drygt 250 år.
– Första versionen av ChatGPT har bara funnits i lite drygt två år. Normalt skulle du bygga något, testa det, släppa det, få feedback på vad som funkar bra och mindre bra, fixa till det och sedan återupprepa processen.
– Med AI sker mycket av den där utvecklingen utan människor i loopen. Det är därför vi nu ser att innovationer händer så otroligt mycket snabbare nu än tidigare och att det kan kännas som att vi lever i en science fiction-film. Samtidigt tror jag att vi inom bara något år kommer blicka tillbaka till den här tiden som en sorts stenålder för AI.
Teknikskiften får alltid effekt på kompetensbehoven ute hos företag och organisationer. Men i och med att AI-utvecklingen går så pass mycket fortare än tidigare skiften blir det också svårare än någonsin att hänga med.
– Om någon för några år sedan hade frågat mig ”Vilket jobb ska jag utbilda mig till om jag vill vara säker på att inte ersättas av AI?” hade jag nog sagt mjukvaruutvecklare. Nu ser vi att det förmodligen kommer behövas färre mjukvaruutvecklare framåt eftersom AI är väldigt bra på att skapa programvara. Det som kommer behövas är människor som förstår kompletta affärsprocesser.
Är de svåra att hitta?
– Ja, ingen har erfarenhet av det här skiftet eftersom det är så nytt. Vi har lagt de senaste hundra åren på att förstå hur vi ska prata med maskiner och lärt oss Python, C++ och Java. Nu ser vi hur plötsligt maskinerna lärt sig att prata med oss. Det viktigaste programmeringsspråket att kunna 2025 är engelska.
– Och om nästa stora programmeringsspråk är engelska och du kan kommunicera med en maskin och berätta för den vilket resultatet du vill ha istället för att du måste bakåtkonstruera alla steg för att komma framåt så är det klart att vi står inför stora förändringar.
Är det utmanande att leda it-arbete på ett företag där alla anställda är väldigt tekniskt kompetenta?
– Fördelen är att du kan få väldigt mycket hjälp eftersom du jobbar med människor som är extremt smarta. Det har hänt flera gånger att jag har pratat med folk på Cisco och de har sagt ”Ja det var faktiskt jag som uppfann den här grejen”.
– Men den stora skillnaden med att jobba med it på ett företag som uppfinner it är att det ställs andra krav på oss. Vi ska inte bara göra saker som står sig konkurrenskraftigt på marknaden utan vi ska göra saker som folk aldrig har sett tidigare.
På vilket sätt?
– It-avdelningen är den första kunden för alla nya Cisco-produkter. Det betyder att vi inte har någon kundsupport vi kan ringa till. Det finns inga människor vi kan få facit ifrån utan vi behöver lista ut allting själva. Det är det som är roligt, men också utmanande. Ibland tänker jag att det är som att vara hjärnkirurg i en värld där det uppfinns en ny hjärna var artonde månad.
Vad är ditt bästa tips till en person som är ny på sitt it-chefsjobb?
– Efter de första 90 dagarna skulle jag ta ett möte med övriga delar av teamet för att göra en analys över vad som går bra och vad som kan förbättras. Där kan ni också sätta en uppdragsbeskrivning, vad som är visionen för it-avdelningen, vilka som är era kärnvärden och vilka mål ni har för året.
– Sen gäller det att sätta en strategi för hur ni ska uppnå de målen och kommunicera dem till resten av organisationen.
Mycket handlar enligt Fletcher Previn också om att positionera it-avdelningen jämfört med övriga delar av verksamheten.
– It-avdelningen får inte ses som en kostnad, utan som en avdelning som verkligen designar framtidens arbete och en avdelning som spelar viktig roll i att besvara frågan ”Hur är det att jobba på företaget X?”
– Kvaliteten på den it som vi levererar till företaget är inte oviktig. Det är faktiskt helt avgörande för att skapa en kultur där begåvade människor vill jobba. 2025 är alla företag digitala företag. It-avdelningen kommer antingen vara en konkurrensfördel eller en konkurrensnackdel, det finns inget mellanting.