Datatal har funnits i 32 år och grundades av Göran och Anne-Mari Geitz. För drygt fem år sedan lämnade grundarna bolaget – som istället togs över av personalen.
Så ska gotländska Datatal femfaldiga omsättningen
Telefoni
Ett investeringsbolag köpte under förra året gotländska telefoni-leverantören Datatal. Tillväxtplanerna är stora.
– Vi ska gå från 10 miljoner till 50 miljoner i omsättning, säger vd Peter Persson.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Förra året köpte investeringsfirman Leeward Capital bolaget. Nu ska det växas – och ett av de första stegen var att ta in tillfällige vd:n Peter Persson efter sommaren.
– Vi har en stolt historia som går trettio år tillbaka i tiden där vi varit väldigt starka på interface- och piggybacklösningar till andra stora kundplacerade lösningar som Avaya och Alcatel. Vi har också varit ledande på callback-system i offentlig verksamhet, säger han.
Positionen på marknaden har genom åren varit att leverera delar av den slutgiltiga lösningen, men det vill man nu förändra.
– Vi märkte att vi hade väldigt många nöjda kunder där vi inte kunde knyta ihop säcken och erbjuda dem mer. Vi behövde utveckla oss och kunna erbjuda helheten, säger Peter Persson.
Som en följd av den nya strategin har man idag skapat den egenbyggda molnväxel-lösningen Flexitel som kan hanteras i antingen publikt eller privat moln eller vara kundplacerad. Molnväxeln är ofta basen i en verksamhets kommunikationslösning.
Den andra analysen som den nya ägaren gjorde vid köpet är att marknads- och försäljningsarbetet måste förstärkas. Snabbt hämtades Stefan Leijon in som försäljningschef och fler rekryteringar är på gång. Bland annat ska en permanent vd snart vara på plats.
Till dess styr Peter Persson skutan och kursen är satt.
– Vår filosofi är i grunden att nå marknaden genom våra partners och det ska vi fortsätta med och förstärka, säger Peter Persson och fortsätter:
– Vi har inga ambitioner att själva leverera till slutkunden. Vårt mål är att skapa bra tjänster för partners som hjälper dem att bygga värde i sina bolag. Det är inte dag-till-dag-samarbeten utan vi vill jobba tillsammans på lång sikt.
Bland befintliga partners finns båda ett flertal stora spelare på marknaden samt många mindre verksamheter. Flera stora samarbetspartners har egna telefoni-lösningar som de också säljer.
Utöver molnväxeln har Datatal fortfarande tjänster som tidsstyrd callbacken Flexitid, presence-tjänsten Flexi Presentity och avancerade svarsgrupper i Flexi CC. Plus att de kan koppla molnväxeln till Microsoft Teams för Teams-telefoni.
– Vi har bra teknik, men har fört en tynande tillvaro där vi legat på omkring 10 miljoner kronor i omsättning per år ganska många år. Nu har ägaren satt en målsättning på 50 miljoner kronor och tagit höjd för en offensiv satsning.
Vad är unikt med era tjänster idag?
– Molnväxlar finns det många på marknaden, men det som är unikt med oss är vår förmåga att anpassa lösningen för varje kund. Vi lyssnar verkligen på våra kunder och partners och har en fantastiskt kompetent utvecklingsenhet i Visby som är hjärtat i vår verksamhet och som bygger och anpassar våra lösningar.
Vilka ska ni ta marknadsandelar då från för att kunna växa?
– Vi tror att det handlar om att paketera det på ett smart sätt, och kunna visa att vi tillför mervärden. Vi tror inte att vi kommer att vinna på kvantitet och billiga anknytningar. Vår chans är i den delen av marknaden där man har högre krav och större krav på flexibilitet – där finns många stora spelare som vi vill konkurrera med.
Utöver att vara teknik-leverantör har Datatal också planer på att vara operatör framöver.
– Det finns en efterfrågan från partners och kunder på det. Om det är något som vi gör nu eller senare vet vi inte än. Att vara sin egen operatör är ett bra sätt att öka avtalsvärdet och få de volymer vi behöver för att växa till 50 miljoner i omsättning.
Han fortsätter:
– Och om vi är en egen operatör blir det också lättare för oss att sköta integrationer och gränssnitt och erbjuda en verklig komplett lösning. Tekniskt är vi redo för det, men det ska vara rätt tajming för våra affärsmodeller också.
Denna artikel var tidigare publicerad på tidningen telekomidag.se