Nya trenden: ”Har ett antal kundmöten om edge varje vecka”

5g Det våras för edge. Åtminstone om man ska tro Malina Borg Sigg på Telenor och Andreas Bergqvist på Red Hat. Vi har pratat med dem om bolagens samarbete, marknadstrender samt möjligheterna med edge och avancerade 5g-tjänster.

Nya trenden: ”Har ett antal kundmöten om edge varje vecka”
Andreas Bergqvist och Malina Borg Sigg.

För två år sedan startade Telenor upp en regional edge-cloudinstans i Stockholm tillsammans med Intel och Red Hat som en del av forskningsprojektet TeCoSA. Nu har operatören fördjupat samarbetet med Red Hat.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

– När vi ska erbjuda avancerade 5g-tjänster i form av låga svarstider, garanterade hastigheter och bandbredd till våra kunder ställer det nya och komplexa krav på vår operativa modell. För att lyckas tillhandahålla det och skala på ett effektivt sätt behövs någon som kan sy ihop lösningen och i det arbetet blir Red Hat en viktig partner, säger Malina Borg Sigg.

För Red Hat har telekomsektorn de senaste åren kommit att bli en viktig vertikal.

– Det är en av våra viktigare sektorer, och på många sätt stommen i det vi gör. Telekombolagen ligger ofta i framkant, som med edge, och det kommer kunna tillämpas utanför branschen också, säger Andreas Bergqvist som är ai-specialist på Red Hat och fortsätter:

– Det är poängen med sättet vi jobbar på. Vi försöker återanvända allt, inklusive kod och hela upplägget kring open source. Man lär sig och använder det man lärt sig på nästa ställe.

Märker ni ett stort intresse för edge?

– Ja, jag överdriver inte om jag säger att jag varje vecka har ett antal kundmöten bara om edge. Det är väldigt attraktivt för många att få tillgång till datakällor mycket närmare där sakerna händer. Vi ser ett stort intresse både på fabriks- och logistikområdet.

Det har pratats om edge i flera år. Ändå har tekniken ännu inte slagit igenom på bred front.

– En kommersiell utmaning är att kunderna vi träffar definierar edge som en lokal server, i enheten eller som sin egen on-prem-infrastruktur, säger Malina Borg Sigg och fortsätter:

– Men från mitt perspektiv så kommer 5g med en ny disruptiv infrastruktur som kommer vara framtidens digitala plattform för innovation där mobilitet, låga svarstider och hög nätprestanda är avgörande krav. Det upplever jag att kunderna inte riktigt har förstått än men där vi som operatörer tillsammans med partners har ett jättearbete att göra med att faktiskt förklara möjligheterna och tillsammans med kunderna skapa förståelse kring vilka innovationer som skapar värde.

För att edge ska bli skalbart tror Telenors 5g-expert att kopplingen till de avancerade 5g-förmågorna blir en nyckel.

– Vi befinner oss fortfarande i en tidig fas när det gäller att nå rätt beslutsfattare hos våra kunder. Det är en spännande utmaning, där vi samtidigt har gjort stora investeringar i 5g och ser fram emot att skapa värde för våra kunder. Vi arbetar aktivt för att hjälpa dem att upptäcka och förstå de många möjligheter som 5g kan erbjuda.

– Marknadens mognad och kundernas behov är avgörande för att vi ska kunna ta nästa steg med stora investeringar. Det är därför samarbeten, som det vi har med Red Hat, spelar en så viktig roll. Tillsammans kan vi identifiera och skapa värden som kunderna verkligen behöver, och bygga den infrastruktur som gör det möjligt att leverera dessa lösningar på ett hållbart och effektivt sätt.

Andreas Bergqvist håller med om att kunddialogerna kommer behöva förändras.

– Regionala edge-lösningar som hostas av telekombolag löser ganska många svåra frågor som marknaden brottas med idag. Om du tar till exempel en självkörande bil och kanske någon som sätter upp sensorer i en korsning. Då är det två olika aktörer. Men man vet att den här bilen kanske är beroende av information från de här sensorerna som den andra aktören tillhandahåller. Och det där kan vara ganska svårt.

På vilket sätt?

– Hur har man en garanti i det där om den här bilen rör sig bland olika sensorer? Man kan inte räkna med att alla sensorer har samma leverantör eller samma tjänst och det gör situationen ganska komplex.

Därför behövs regional edge computing.

– För områden som nyttjar ai eller ml vill man att enheterna ska bli små, så att vi kan ha dem på oss och få bättre batteritid i vertikaler som exempelvis avancerad trafikövervakning, automatisering av samverkande system som drönare och polis, video i HD, gaming eller nya arenaupplevelser. De är starkt beroende av mobilnätet eftersom de rör sig ute i världen och behöver centralt tillgänglig datorkraft nära användaren. För startups gör behovet av processorer i varje enhet det svårt att komma igång på grund av höga investeringskostnader där en as-a-service-modell på vårt robusta nät kommer skapa bred tillgänglighet och förhoppningsvis skala svenska tech-bolag med fina innovativa lösningar där både ai och 5g samverkar.

Vad kommer 6g innebära för den här utvecklingen?

– Om vi räknar med att vi lyckas med agendan kopplat till 5g med att enheterna blir mindre, mer compute sker i nätet, mer samverkande system, mer uppkopplade lösningar för säkerhet, effektiva trafikflöden, mer hållbara lösningar och så vidare kommer 6g egentligen bara skala upp det.

Men det återstår en del hinder

– Kunderna undrar fortfarande vad de ska ha 5g till. De har 5g i sina telefoner men tjänsterna i telefonerna har inte utvecklats för 5g ännu eftersom vi är mitt i utrullningen. Men det jobbar ju Apple, Samsung och de andra på nu.

– När konsumentsidan förstår möjligheterna kommer det ta fart. Du kanske är gamer och kommer köpa superhög bandbredd och superlåg svarstid över helgen när du ska spela med dina kompisar och så vidare.

Och för B2B-kunder?

– Någonstans måste det finnas en mogen marknad och betalningsvilja innan man gör nya jätteinvesteringar. Vi har gjort den största investeringen någonsin i 5g samtidigt som kunderna frågar sig vad de ska ha 5g till. Det är därför sådana här samarbeten som det vi har med Red Hat blir så viktiga. Där vi börjar med värdet vi vill skapa för kunderna och sen vilken infrastruktur som behövs för att vi ska kunna leverera det ofta ihop med fler leverantörer och partners.

Andreas Bergqvist ser paralleller med de senaste årens ai-utveckling:

– Marknaden följer inte med förrän användningsområdena är tydliga och när det gäller ai har industrins massiva investeringar varit en osäker investering. Vi befinner oss fortfarande i de tidiga stadierna, där investeringar görs utifrån löftet om ai snarare än dess faktiska värde. Det som Telenor och Red Hat visar tillsammans är potentialen hos ai – särskilt när det kombineras med andra framväxande teknologier som 5g, API-drivna nätverk, hybridmoln och edge computing – att lösa verkliga problem och skapa möjligheter, med konkreta effekter för både affärslivet och samhället.

Denna artikel var tidigare publicerad på tidningen telekomidag.se

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Techtidningen

Techtidningen Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.