Det har gått ett drygt år sedan Visualised lanserade Nordic for Zoom. Enligt teknikchefen Viktor Gawor har intresset varit stort för den hybrida molnlösningen som ger användarna tillgång till mycket Zoom-funktionalitet direkt i deras egna on-premmiljöer.
Zoom Nordic får Matrix-brygga
Samarbetsverktyg
Med Nordic for Zoom har Visualised skapat en hybrid plattform för att möta de höga säkerhetskraven som ställs av myndigheter och företag i hårt reglerade branscher. Nu adderas ny funktionalitet. Vi har pratat med teknikchefen Viktor Gawor om utvecklingen och framtiden för tjänsten.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Lösningen är framförallt tänkt för kunder i offentlig sektor eller i branscher med höga säkerhetskrav.
– Vi fortsätter att utveckla tjänsten hela tiden för att verkligen leva upp till kundernas förväntningar. Beredskapsmyndigheter vill exempelvis kunna ha videomöten även om det sker någon form av nätverksbortfall, säger Viktor Gawor och fortsätter:
– Därför har vi nu implementerat meeting survivability, som innebär att även om en av våra organisationers nät går ner så kan man fortfarande ha videomöten både internt och externt.
Något annat som enligt teknikchefen varit efterfrågat från kunderna har varit integrationer mot Matrix.
– Många vill kunna ha en federerad chatt. Det vill säga ha möjligheten att kunna chatta till och från Zoom och Matrix-baserade system såsom Element, Mattermost, RocketChat och liknande vilket vi nu också möjligör.
Visualised har byggt en så kallad Matrix-brygga som kan installeras i en kunds egen miljö. som sedan kopplas upp mot sin Matrix hemserver.
– Och så hjälper vi till med kopplingen mot Nordic for Zoom. Det är många skäl som gör att kunderna vill ha det. Dels förstås möjligheten till att kunna skriva i kanaler, ha direktmeddelanden, att editera texter, att nämna varandra och skicka filer men en stor del är också att kunna se om någon är online.
Balansgången mellan on prem och molnet blir tydligare och tydligare enligt Viktor Gawor och allt fler kunder vill ha hybrida lösningar.
–Kunderna vill ha så mycket saker och ting om prem möjligt men samtidigt så kanske man inte är utrustade för att hantera drift och hantering av till exempel open source-plattformarna själva vilket lätt blir ganska kostsamt. Därför vänder man sig till oss.
En stor drivkraft bakom hybridtrenden är förstås osäkerheten i omvärlden.
– Vi kan hamna i ett läge där data privacy framework inte längre fungerar. Därför är det naturligt att flytta sina tjänster närmare och skapa större suveränitet. Sen vill man förstås ha en plattform där man är säker på att man skyddar den känsliga datan som chattar och videokommunikation och där krypteringen sker på användarnas sida.
Ingen svensk myndigheter har ännu gått all in på Nordic for Zoom.
– Men vi har ett tjugotal förstudier igång och en handfull myndigheter har gett oss inriktningsbeslut. Vi ser ett stort intresse inte minst bland beredskapsmyndigheter vilket visar att säkerheten i plattformen är väldigt bra och den jobbar vi hela tiden med att utveckla.
– Precis som vi nu inför överlevnad i videomöten i händelse av nätverksbortfall, kommer vi framåt också kunna erbjuda kunder erbjuda överlevnad i andra delar av produktportföljen som chat, whiteboard och kontaktcenter-delen.