Det är ingen lätt uppgift att vara it-chef/cio för en modern organisation. Omvärlden förändras i en rask takt samtidigt som teknikutvecklingen går snabbare än kanske någonsin tidigare i it-historien.
Techbarometern 2025: Svenska it-chefer pressas av säkerhetsfrågor
IT Techtidningen har tagit tempen på de svenska it-chefernas utmaningar och möjligheter just nu. Cybersäkerhet är det absolut viktigaste teknikområdet att ha koll på under 2025, samtidigt som 70 procent av it-cheferna har svårt att anställa medarbetare med rätt kompetens.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Det är anledningen till att Techtidningen har kartlagt vilka utmaningar och möjligheter svenska it-chefer upplever i sin vardag. Ett hundratal svenska it-chefer och cio:er deltog i den första upplagan av Techbarometern, en enkätundersökning som består av 23 olika frågor, och nedan hittar du resultatet. Det visar sig bland annat att 54 procent av it-cheferna har fått se sitt ansvarsområde växa under det senaste året och 67 procent av deltagarna sitter i organisationens ledningsgrupp.
Så mycket tjänar svenska it-chefer
De allra flesta som deltog i Techbarometern 2025 är mellan 50 och 60 år gamla (46 procent), och endast en person var yngre än 30 år. I åldersspannet 40-50 år återfinns 24 procent av deltagarna. Hela 86 procent av it-cheferna i undersökningen är män och 13 procent är kvinnor. När det gäller månadslönen så hamnar majoriteten av deltagarna, 29 procent, i spannet 60 000-70 000 kronor, men 20 procent tjänar mer än 90 000 kronor. Flera av deltagarna är nya i sin roll som it-chef med endast ett års erfarenhet. Den mest rutinerade it-chefen har arbetat som it-chef i 45 år.

De flesta it-chefer har fått utökat ansvar
Det vanligast förekommande ansvarsområdet är den totala it-budgeten. Så gott som alla deltagare i undersökningen har ansvar för den. Andra stora ansvarsområden är cybersäkerhet, nätverkslösningar och digitaliseringsfrågor. Däremot har flera it-chefer lämnat över ansvaret för it-juridiska frågor och personalfrågor till någon annan inom organisationen. Värt att notera är att 54 procent av deltagarna uppger att de har fått utökat ansvar under det senaste året medan 46 procent uppger att de har samma ansvarsområden som tidigare. Inte mindre än 67 procent av it-cheferna sitter med i ledningsgruppen inom sin organisation.

Många it-budgetar har vuxit under det senaste året
Det kan kosta en del att använda sig av de senaste tekniklösningarna och driva på organisationens digitala transformation. 42 procent av it-cheferna uppger att den generella it-budgeten har ökat under det senaste året. 40 procent uppger att den ligger kvar på samma nivå. Hela 61 procent av deltagarna svarar att organisationens it-budget inte är tillräckligt stor medan 39 procent är nöjda med den budget som de tilldelats. De flesta it-chefer, 56 procent, svarar att säkerhetsbudgeten har vuxit det senaste året. När det gäller storleken på den interna it-organisationen uppger de flesta, 55 procent, att den är lika stor idag som för ett år sedan och 29 procent uppger att den har vuxit.

Cybersäkerhet är det överlägset viktigaste teknikområdet
De flesta it-chefer i undersökningen anser att cybersäkerhet är den viktigaste tekniktrenden att ha koll på under 2025. Därefter kommer artificiell intelligens/maskininlärning och digitaliseringsfrågor. Virtual reality och metaverse är ett teknikområde som ingen av de deltagande it-cheferna lyfter fram som viktigt för deras organisation. Däremot säger 40 procent av deltagarna att de har en mer positiv syn på AI-tekniken jämfört med för ett år sedan.

Publika molntjänster används av de flesta organisationer
Molntjänster av olika slag används i stor utsträckning av deltagarna i undersökningen – endast fem procent av it-cheferna svarar att man helt valt bort molntjänster. Publika molntjänster är mest populärt enligt Techbarometern, följt av privata molntjänster (34 procent) och hybridmoln (24 procent). 21 procent av deltagarna har fått en mer positiv syn på molntjänster under det gångna året men de allra flesta, 63 procent, har en oförändrad syn på molnet.

Svårt att rekrytera personal med rätt kompetens
Att det råder brist på vissa techkompetenser är ingen hemlighet och så många som 70 procent av it-cheferna i vår undersökning uppger att man har svårigheter att rekrytera anställda med rätt kompetens. Allra svårast är det att hitta personer med kompetens inom cybersäkerhet, vilket 43 procent uppger. Däremot är det inte lika utmanande att hitta personer med AI-kompetens eller med kompetens inom molntjänster.

Gott samarbete med andra avdelningar
Så många som 63 procent av it-cheferna anser att man har ett gott samarbete med andra avdelningar inom den egna organisationen och 27 procent anser att samarbetet till och med är mycket bra. 36 procent uppger att organisationens ledningsgrupp har god förståelse för it-frågor och 35 procent anser att ledningsgruppen saknar den förståelse som krävs. Nästan lika många, 29 procent, vacklade i denna fråga och svarade ”varken eller”.

Compliance och säkerhet är den största utmaningen
Cybersäkerhet är inte bara det viktigaste teknikområdet för svenska it-chefer, det orsakar också mest huvudvärk. När vi frågade it-cheferna om de största utmaningarna i deras yrkesroll så svarade knappt 80 procent att hantering av cybersäkerhet och compliance är en av deras stora utmaningar. Man anser också att det är utmanande att driva digital transformation och att ha kontroll över kostnader och följa budget. Till de mindre viktiga utmaningarna klassas sådant som hållbarhetsfrågor, molnstrategiska frågor och samarbetet med andra avdelningar.

Det här är viktigast när it-cheferna väljer leverantörer:
- Hög kompetens inom våra kravställda områden och utmaningar, säkerhetskunskap.
- Vara bollplank och omvärldsbevakning.
- Geografisk närhet, kända aktörer, professionella och kunniga tekniker.
- Tekniskt kunnande och viljan och förmågan att bygga ett nära samarbete.
- Förmåga till leverans, förmåga till att efterfölja avtal, kommande direktiv.
- Det är en sammanvägd bedömning av pris, kvalitet, it-säkerhet och compliance.
- Certifierad enligt gällande branschstandard. Van att jobba mot verksamheter som är underställd myndighetskontroll till exempel från Swedac och Läkemedelsverket.
- Att dom gärna har lokal anknytning och inte är för stora, det blir stelt och svårjobbat ju större organisationerna är.
- Stabilitet, ett nära samarbete där båda parter lär känna varandra över tid och därigenom bygger grund till ett hållbart samarbete.
- Hög it-säkerhet, vill bygga partnerskap, hög kompetens inom sitt område, pris/prestanda, drivande och proaktiva, arbetar aktivt med utveckling av sin verksamhet.
Om Techbarometern
Techbarometern är en webbaserad enkätundersökning som var öppen för svenska it-chefer/cio:er under ett par månaders tid vid årsskiftet 2024/2025. Den består av 23 frågor (både alternativvalsfrågor och fritextsvar) och är tänkt att bli ett återkommande inslag i Techtidningen i framtiden.