Varningen: Europa fortsatt starkt beroende av kinesisk 5g

5g EU är fortfarande starkt beroende av kinesisk 5g-teknik från företag som Huawei visar data från Strand Consult. Framtiden förblir osäker, men politiskt tryck kan vara det enda motståndarna till Huawei kan hoppas på i närtid.

Varningen: Europa fortsatt starkt beroende av kinesisk 5g

När 4g-nätverken skulle byggas i Europa blev kinesisk utrustning standardvalet för många telekombolag. I slutet av 2019 dirigerades mobilkommunikation för ungefär hälften av kunderna i 27 EU-länder tillsammans med ytterligare fem icke-EU-länder genom nätverk byggda av kinesiska leverantörer, främst då Huawei.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Enligt Iain Morris som är skribent på Light Reading gjorde detta Ericsson och Nokia till andrahandsspelare på hemmaplan, något som data från Strand Consult visar. Den danska rådgivningsfirmans nyligen publicerade 5g-uppdatering kommer enligt Morris att uppröra Huaweis motståndare som hävdar att riskerna är ännu större med den senaste mobila tekniken.

Risk och belöning

Belöningen för att välja Huawei var konkurrenskraftigt prissatta produkter som tidigare överträffade de nordiska konkurrenternas teknik i flera prestandakriterier. Enligt Iain Morris var risken då enligt kritikerna att kinesisk militär skulle kunna använda programvara installerad i produkterna för att spionera på Europa eller stänga av kritisk infrastruktur.

Huawei har förnekat att de är en ”marionett” för den kinesiska regeringen och påpekat att inga bevis för programvarubakdörrar någonsin har avslöjats, trots att deras produkter har genomgått rigorösa inspektioner.

Enligt Strand Consults data som delats med Light Reading har nästan en tredjedel av alla 5g-installationer i de 32 länderna tillhandahållits av kinesiska leverantörer under det sista kvartalet 2024. Iain Morris och Light Reading har i avsaknad av data för det exakta antalet beräknat en ungefärlig regional procentsats genom att addera ländernas procentsatser och dividera totalen med antalet länder.

Den resulterande siffran landade på 32 procent, vilket innebär att den inte sjunkit sedan det andra kvartalet 2022 då Strand Consult senast analyserade 5g-data. Detta trots EU:s varningar och flera regeringars ansträngningar för att begränsa kinesiska leverantörer.

Strand Consult förutspår att dessa leverantörer fortfarande kommer att ha en betydande andel av 5g-nätet mot slutet av decenniet. Samma beräkningsmetod gör att siffran landar på cirka 29 procent för 2028.

– Om Huwaeis närvaro på 5g-marknaden är en risk kommer européer fortsätta leva med ett dagligt hot, skriver Iain Morris.

Den senaste datan tyder på att lite har förändrats sedan början av 2023 då Thierry Breton, en tidigare eu-kommissionär, kritiserade länder om 5g-”verktygslådan” som är ett EU-dokument som rekommenderar att kinesiska leverantörer ska uteslutas från 5g-nätverk.

– Låt mig nämna att även om 23 medlemsländer har vidtagit lagstiftningsåtgärder för att implementera verktygslådan, har endast sju av dem faktiskt infört nödvändiga restriktioner. Detta är inte tillräckligt, sa Breton i ett tal i Helsingfors.

Har minskat sitt beroende av kinesisk 5g-utrustning

Tydliga framsteg har dock gjorts sedan 4g-eran då kinesiska leverantörer stod för närmare hälften av de utplacerade systemen. Strand Consults data visar att stora förändringar skett på flera viktiga marknader under de senaste två och ett halvt åren. Operatörer i tio av de 32 länderna har minskat sitt beroende av kinesisk 5g-utrustning sedan mitten av 2022, ofta till följd av lagstiftningsåtgärder.

I Storbritannien, där man har beordrat telekombolagen att ta bort kinesiska produkter från sina 5g-nätverk senast i slutet av 2027, var endast en femtedel av alla 5g-installationer Huawei-byggda i slutet av detta 2024. Det är en nedgång från 41 procent under andra kvartalet 2022. I Frankrike, Italien och Spanien, de tre mest folkrika eu-länderna efter Tyskland, har den kinesiska andelen också sjunkit. Telekomoperatörer har fokuserat på att bygga 5g i områden som redan betjänas av andra leverantörer eller ersatt kinesiska produkter.

Trots detta förväntas inget av dessa stora EU-länder ha en infrastruktur fri från kinesisk 5g till 2028. Flera andra europeiska länder – inklusive Grekland, Ungern, Polen och Schweiz – har dessutom blivit mer beroende av kinesisk 5g sedan mitten av 2022.

Oroliga över att stöta sig med Kina

Det största orosmomentet är dock Tyskland. År 2019 levererades 57 procent av landets 4g-infrastruktur av Huawei, enligt Strand Consult. Under andra kvartalet 2022 var motsvarande siffra för 5g 59 procent, och den har inte förändrats sedan dess. Strand Consults prognos är att Huawei kommer att stå för samma andel av Tysklands 5g-nätverk 2028.

Att Europas största ekonomi, som står för 14 procent av unika mobilabonnenter i Strand Consults studie, inte har vidtagit kraftigare åtgärder för att ta bort Huawei är betydelsefullt. Som en EU-arkitekt ses Tyskland som en förebild för mindre medlemsstater, enligt Iain Morris.

Potentiellt oroliga över att stöta sig med Kina, sin största handelspartner, har Tyskland i år utformat regler som tillåter operatörer att behålla Huaweis 5g-utrustning, förutsatt att delar av dess hanteringssystem ersätts.

”Framtiden förblir osäker”

Deutsche Telekom, som är Tysklands största operatör, bekräftade i november att Huawei kommer att ersättas med Nokia på 3 000 av sina 5g-installationer. Enligt Deutsche Telekoms siffror och Strand Consults data skulle detta minska Huaweis närvaro med ungefär 17 procent.

– Historiskt sett har Deutsche Telekom förlitat sig på två stora ran-leverantörer i Tyskland. Att introducera en tredje, men begränsa den till cirka en tiondel av nätet, skulle knappast ge några uppenbara fördelar och kan istället öka kostnader och komplexitet utan att effektivt hantera Huaweis upplevda risker, skriver Morris.

Iain Morris fortsätter med att skriva att det kan vara en strategi för att skydda sig om EU inför hårdare restriktioner. Strand Consults data antyder att telekombolag i stort sett är ovilliga att agera mot Huawei om inte regeringar uttryckligen beordrar det.

– Framtiden förblir osäker, men politiskt tryck kan vara det enda motståndarna till Huawei kan hoppas på i närtid, skriver Morris.

Denna artikel var tidigare publicerad på tidningen telekomidag.se

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Techtidningen

Techtidningen Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.