Redan innan den femte generationens mobilnät började rullas ut var hypen monumental – men skiftet har dragit ut på tiden. Nu börjar dock fler och fler företagsledare få upp ögonen för tekniken. I synnerhet för möjligheterna med privata 5g-nät.
Verizon: Här är möjligheterna med privata 5g-nät
5G
Det har pratats länge om möjligheterna med privata 5g-nät. Nu börjar dock många företagsledare gå från ord till handling. Åtminstone om man ska tro Massimo Peselli. Vi har träffat Verizon-toppen och pratat om kundernas drivkrafter, Hans Vestberg och om den snabba ai-utvecklingen.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
– För tre år sen var det mest idéer på ett papper och för två år sedan började vi med piloter, men de sista nio månaderna har utvecklingen verkligen accelererat. Vi ser ett intresse egentligen i varenda bransch, berättar Massimo Peselli, som är Chief Revenue Officer för globala bolag och offentlig sektor på Verizon när Telekom idag träffar honom under hans Stockholmsbesök.
Han är noggrann med att hylla sin chef, förre Ericsson-vd:n Hans Vestberg som en som tidigt såg potentialen i den femte generationens nätverk.
– Precis när han kom till oss 2017 så var han med på ett möte med alla våra ledande chefer och sa ”5g kommer att förändra världen. Det kommer vara viktigt för konsumenter men det kommer vara ännu viktigare för företag.” Han hade helt rätt.
Ett skäl bakom utvecklingen tror Massimo Peselli är att it-chefer kommit närmare bolagens kärnaffärer.
– På fem år har antalet it-chefer som rapporterar direkt till vd ökat med 20 procent. Allt handlar om att använda teknik för att öka effektiviteten och skapa en bättre upplevelse för sina egna kunder, och allt detta bygger på teknologi, automation och realtidsprocesser. Uppkopplingen är v är en stor del av detta.
Massimo Peselli ser den enorma ai-utvecklingen som katalysatorn bakom det ökade intresset för privata 5g-lösningar.
– Ai handlar om att bearbeta mycket data och skapa nästa bästa åtgärd. Denna nivå av ai kräver mycket datorkapacitet och den kapaciteten vill du ha tillgång till överallt,, vilket betyder att du behöver uppkoppling för att fånga in data, bearbeta den och sedan skicka tillbaka informationen.
Och den uppkopplingen behöver vara 5g?
– Nej, men den behöver vara trådlös. För ett tag sen besökte jag ett sjukhus och i ett rum med patienter hade man fyra olika nätverk. Det var kablar precis överallt. Det är naturligtvis inte hållbart. Och även om trådlösa tekniken inte måste vara 5g, så är det i många fall det bästa alternativet.
Massimo Peselli exemplifierar med en butikskedja.
– Om du tänker dig en modern smart butik så har den väldigt många funktioner, som att spåra lagret i realtid, följa människors rörelser, ha visuell igenkänning och så vidare. Sådana processer kräver extremt snabb och stabil uppkoppling.
– Dessutom så flyttar butiker regelbundet, och ska du öppna en ny butik på några dagar har jag svårt att se att det finns något bättre alternativ än 5g.
Vilka är kundernas huvudsakliga drivkrafter?
– När vi pratar med tillverkningsföretag eller sjukhus ser vi att de ofta började använda det offentliga nätverket, men när de började köra de mest kritiska applikationerna och processerna insåg de att de hellre ville ha ett privat nätverk för att kunna konfigurera nätverket för att leverera den prestanda som krävs.
– Dessutom får de en extra säkerhetsnivå genom att de själva bestämmer vem som har tillgång till nätverket.
Ett vanligt argument emot 5g-lösningar varit den höga kostnaden för att rulla ut ett privat 5g-nät.
– Men nu när marknaden börjat mogna ser vi hur priset på antenner, gateways och så vidare gått ner. Samtidigt som fler och fler börjar inse att det finns en kostnad i att behålla befintlig infrastruktur också. Det är naturligtvis dyrare över tid att hantera flera hundra accesspunkter jämfört med fem-sex 5g-antenner.
– Vi ser att 5g blir allt viktigare, och det är intressant att företag som tidigare endast förespråkade wifi som HPE och Cisco, nu ser värdet av 5g och anpassar sina portföljer därefter.
Ett annat skäl bakom det ökade intresset är att förutsättningarna för stabil och högkvalitativ inomhustäckning förbättrats under de senaste två åren.
– Nokia, Ericsson och de övriga har fått fram lösningar som kan segregera det offentliga och privata spektrumet inom samma infrastruktur på ett bra sätt. Dessa lösningar är nu det vanligaste som vi säljer till våra kunder.
Ett alternativ till privata 5g-nät, är slicing, alltså att köpa dedikerade delar av det offentliga 5g-nätet för att säkerställa kvalité och låg latens för specifika usecase.
– Vi ser hur intresset för slicing börjar mogna, särskilt inom den offentliga sektorn i USA, framförallt polis och brandkår.
Ett annat modeord när det kommer till 5g, är edge-computing, alltså möjligheten att bearbeta data lokalt.
– Jag tror att ai kommer bli det som sätter fart på edge computing-utvecklingen just eftersom tekniken kräver så mycket datorkraft och lagringskapacitet. Du kan inte ha CPU:er och GPU:er överallt samtidigt som latensen riskerar att bli för lång om du förlitar dig på moln.
– 5g blir bryggan mellan platsen där ai använts och edge där själva ai-bearbetningen sker.
Verizon använder en hel del ai själva, både för att förbättra sina interna och externa tjänster.
– Vi använder ai för att optimera nätverke och för att möjliggöra snabbare reaktion på incidenter. Med vårt eget privata nätverk har vi uppnått en hög nivå av automatisering och kan nu lösa många incidenter innan de påverkar användarna.
– Vi har implementerat ett nytt säkerhetsprotokoll som använder ai för att övervaka nätverkstrafiken och identifiera hot i realtid. Detta har gett oss ett försprång när det gäller att skydda våra nätverk mot cyberattacker.
Just cybersäkerhet har blivit en större del av bolagets affär de senaste åren.
– När fler enheter kopplat upp och mer data hanteras i molnet blir säkerheten mer central, kunderna efterfrågar mer rådgivning kring cybersäkerhet, och vi har expanderat vårt team för att möta denna efterfrågan, säger Massimo Peselli.
Denna artikel var tidigare publicerad på tidningen telekomidag.se