Teknik som ger en röst – därför storsatsar Tobii Dynavox i Stockholm

Branschen Med hjälp av avancerad ögonstyrning, AI och en stark förankring i användarnas verklighet utvecklar Tobii Dynavox kommunikationshjälpmedel som bokstavligt talat ger människor en röst. Nu storsatsar bolaget på utveckling i Stockholm. Vi har träffat produkt- och utvecklingschefen Markus Cederlund som berättar om framtidsplanerna.

Teknik som ger en röst – därför storsatsar Tobii Dynavox i Stockholm
Markus Cederlund, foto: Pressbild.

Tobii Dynavox utvecklar kommunikationshjälpmedel för personer med fysiska eller kommunikativa funktionsnedsättningar. Det handlar om både hårdvara och mjukvara, från ögonstyrda datorer till symbolbaserade gränssnitt för barn. Produkterna ger användarna möjligheten att uttrycka behov, känslor och tankar – och därmed också att leva ett självständigare liv.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Under 2021 knoppades bolaget av från Tobii. Efter det sattes också en ny strategi. En del av den nya strategin innebär också att bolaget nu kommer genomföra en stor omställning. Produktutvecklingen i USA minskar och fokus flyttas istället till Stockholm.

– Vi står på en stabil affär, vilket gör att vi vågar ta ett långsiktigt grepp. Det är svårt att bedriva innovation i hybridmiljö, särskilt när teamen sitter utspridda över hela USA, säger Markus Cederlund, som är produkt- och utvecklingschef på Tobii Dynavox.

På vilket sätt?

– Vi har verkligen försökt och åkt till USA ofta. Vi har haft fantastiskt inspirerande möten där vi har bollat en massa idéer och det har gett energi men sedan efter två veckor när alla är tillbaka på sina hemmakontor så har den energin försvunnit.

Att hitta teknisk kompetens i Stockholm har hittills inte varit så utmanande enligt produkt och utvecklingschefen.

– Jag tror det handlar om att många söker jobb med mening idag och det är svårt att hitta en mer meningsfull arbetsplats än vår i Stockholm, säger Markus Cederlund.

Ett stenkast från Stockholms Stadion på Östermalm bygger Tobii Dynavox nu upp produktteam enligt den så kallade TPD-modellen – där teknik, produkt och design jobbar tillsammans med fullt ansvar för hela utvecklingskedjan.

– Många ingenjörer i stora bolag jobbar med en liten komponent. Här får man ansvara för hela produkten, från UX till implementation. Det triggar väldigt många.

Produkterna som bolaget levererar anpassas alltid efter individuella behov – inte bara tekniskt, utan också med hänsyn till kulturella och administrativa förutsättningar. Tobii Dynavox produkter föreskrivs ofta av specialister som logopeder och arbetsterapeuter med direktförsäljning i ett tiotal länder (däribland Sverige och USA) medan produkterna säljs via samarbetspartners på andra marknader. Företaget har kunder i mer än 65 länder.

– Därför har vi byggt tjänster som hjälper logopeder med allt från bedömningar till ansökningar. Det sparar tid, ger bättre lösningar – och i slutänden en större samhällseffekt.

Och samhällseffekten är påtaglig. En hälsoekonomisk studie som bolaget genomförde 2024visade att livskvaliteten hos användarna fördubblas, samtidigt som varje investerad krona enligt samma studie ger tre tillbaka till samhället.

– Det är otroligt kraftfullt. Om man inte kan uttrycka sig, inte kan säga att man har ont, så blir vården ineffektiv. Med våra hjälpmedel kan en patient säga: ”Det gör ont här.” Det sparar enormt mycket resurser.

Bolaget har en stark teknisk bakgrund – med rötter i Tobii och därmed även i utvecklingen av eyetracking. Nu går man snabbt framåt med AI, både som utvecklingsverktyg och som en integrerad del av produkterna.

– Vi har börjat använda AI i allt från prototyper till grammatikkorrigering. Och vi ser hur stora språkmodeller kan ta våra hjälpmedel till nästa nivå – från ordprediktion till hela meningar. Det kan göra kommunikationen ännu mer naturlig.

AI används redan i bolagets syntetiska röster – till exempel för att återskapa en användares egen röst innan sjukdom bryter ner talförmågan. Kombinationen av AI och eyetracking ger även nya möjligheter till mer intuitiv navigation och snabbare kommunikation.

– Tänk dig att kunna samtala med andra i normal samtalshastighet, men med ögonen. Det skulle naturligtvis vara fantastiskt för många.

Tobii Dynavox utvecklar både hårdvara och mjukvara. Produkterna byggs för att fungera både online och offline, med lång livslängd och minimalt tekniskt underhåll – eftersom de ofta används av personer utan teknisk bakgrund.

– Vi jobbar med hela stacken: hårdvara, firmware, appar, molntjänster och symbolbibliotek. Till exempel Boardmaker, vår SaaS-plattform för specialpedagoger, sm används för att skapa bildstöd i undervisningen med hjälp av 89 000 symboler. Den hjälper över en miljon studenter med inlärningsutmaningar att lära sig mer effektivt.

För barn som kommunicerar med symboler finns tydliga utvecklingssteg: först lär man sig 20 symboler, sen 40, sen kanske hela 7000 – kategoriserade som substantiv, verb, frågor med mera. Allt byggs för att vara individuellt konfigurerbara.

Produkterna finns i både Windows- och Ipad OS-varianter. Bolaget har enligt Markus Cederlund bra relationer med både Apple och Microsoft.

– Windows IoT har exempelvis tagits fram med våra kunders behov i åtanke – för att kunna ge stöd i upp till tio år, utan att tvinga användare in i nya gränssnitt.

– Vi måste tänka på trötthet och kognition. Grattis, du får Windows 11 nu! Det kanske är lätt för dig och mig, men för någon med ALS eller deras anhöriga kan det bli för mycket.

Det handlar inte bara om att optimera produkterna för slutanvändaren – utan även för förskrivare, pedagoger, anhöriga och hela kedjan runt individen.

Det uppskattas att 50 miljoner människor i världen har behov av kommunikationshjälpmedel. Med AI som verktyg, Stockholm som innovationshubb och användarbehoven i centrum siktar bolaget på att göra skillnad i ännu fler liv.

– Det är väldigt meningsfullt. Vi ger människor möjligheten att uttrycka sig, att vara med i samtalet. Till slut tänker man inte på att tekniken är där – och det är exakt dit vi vill.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Techtidningen

Techtidningen Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Få nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.